DNA îl vrea pe Darius Vâlcov după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Vâlcov a demisionat duminică din funcţia de Ministru al Finanţelor, la trei zile după ce procurorii au anunţat începerea urmăririi penale FOTO Adevărul
Darius Vâlcov a demisionat duminică din funcţia de Ministru al Finanţelor, la trei zile după ce procurorii au anunţat începerea urmăririi penale FOTO Adevărul

Ministrul demisionar al Finanţelor, Darius Vâlcov, s-ar putea alătura curând cohortei de miniştri din spatele gratiilor. DNA a făcut mutarea, iar Senatul urmează să decidă săptămâna viitoare.

Ministrul demisionar al Finanţelor, Darius Vâlcov, riscă să ajungă după gratii pentru trafic de influenţă. Asta după ce, joi, procurorii DNA au cerut aviz de la Senat pentru reţinerea şi arestarea preventivă a acestuia. Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă, după ce, în perioada în care era primar la Slatina, ar fi intervenit în atribuirea unui contract public către un om de afaceri local, care i-ar fi promis 20% din sumele încasate.

De altfel, Darius Vâlcov a fost joi la DNA, declarând că a cerut să studieze dosarul împreună cu avocatul său. În urmă cu o săptămână, procurorii anunţau că fostul ministru al Finanţelor în perioada 2010-2013 ar fi primit două milioane de euro de la un om de afaceri pe care l-a ajutat să câştige o licitaţie publică. Din afacere, lui Vâlcov ar fi trebuit să-i revină 20% din contractul public şi până la jumătatea anului 2012, acesta ar fi primit bani în numerar de la omul de afaceri, de fiecare dată când beneficiarul contractului, Compania de Apă Olt, făcea plăţi în contul firmei.

În referatul DNA se arată că Darius Vâlcov ar fi primit „comisionul“ în pungi de plastic, în tranşe cuprinse între 400.000 şi un milion de lei, suspecţi din dosar afirmând că s-au întâlnit chiar şi în cimitir cu acesta.

Mai mult, procurorii au notat în dosar că începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor dificultăţi financiare ale firmei, omul de afaceri nu a mai putut face plăţile, iar Darius Vâlcov l-ar fi pus în legătură cu actualul primar al Slatinei, Minel-Florin Prina, care a hotărât ca diferenţa de bani neonorată să fie plătită către o firmă, prin încheierea unor contracte fictive de servicii. Asta i-a adus lui Prina arestul la domiciliu.

Contre între palate pe demisia lui Darius Vâlcov

Demisia lui Darius Vâlcov din funcţia de ministru al Finanţelor a fost anunţată duminică de Victor Ponta, la trei zile după ce procurorii au declarat începerea urmăririi penale. Premierul a menţionat totuşi că i-a cerut lui Vâlcov să rămână în Guvern pentru a definitiva cele două Coduri (Codul Fiscal şi Codul de procedură Fiscală), „absolut fundamentale pentru accelerarea creşterii economice şi pentru relaxarea fiscală de care avem nevoie“, după cum s-a exprimat Victor Ponta, pe Facebook. Anunţul premierului a venit ca replică la solicitarea făcută de preşedintele Klaus Iohannis, care a declarat într-un comunicat de presă că se aştepta ca ministrul de Finanţe să-şi prezinte demisia de onoare de îndată ce a fost înştiinţat de procurori despre dosarul care îl vizează.

Moştenirea lui Vâlcov la Finanţe

Darius Vâlcov este cel care a declarat război comercianţilor care nu emit bon fiscal, dând posibilitatea clienţilor să plece cu produsul fără să plătească, şi care a lansat Loteria bonurilor fiscale. În plus, s-a implicat în criza francului elveţian şi a încercat, cel puţin declarativ, să găsească împreună cu parlamentarii soluţii pentru cei cu credite în această valută.

Însă cel mai ambiţios proiect al lui Vâlcov este, de departe, noul Cod Fiscal, lansat în dezbatere la jumătatea lunii februarie, care prevede o serie de măsuri de relaxare fiscală cu aplicabilitate din prima zi a lui 2016, dar şi 2017 şi 2018.

Mesajul lui Ponta

Premierul Victor Ponta a anunţat că a aprobat demisia lui Darius Vâlcov din postul de ministru al Finanţelor, având în vedere cererea DNA de arestare a acestuia, şi că va prezenta în cel mai scurt timp preşedintelui Klaus Iohannis o propunere pentru acest portofoliu. „Având în vedere noua cerere a DNA, am aprobat demisia dlui Vâlcov! Voi prezenta în cel mai scurt timp Preş. Iohannis o nouă propunere pt MFP“, scrie Ponta pe Twitter. Duminică, Darius Vâlcov i-a înaintat premierului Victor Ponta demisia din funcţia de ministru al Finanţelor, el urmând însă să rămână în Guvern până la finalizarea noului Cod Fiscal.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite