DNA trimite PICCJ plângerea sindicaliştilor privind semnatarii OUG de majorare a indemnizaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DNA trimite PICCJ plângerea sindicaliştilor privind semnatarii OUG de majorare a indemnizaţiilor
DNA trimite PICCJ plângerea sindicaliştilor privind semnatarii OUG de majorare a indemnizaţiilor

DNA trimite Parchetului instanţei supreme plângerea penală făcută de "Cartel Alfa" împotriva miniştrilor Gabriel Oprea, Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici, pe care i-a acuzat de abuz în serviciu după ce au semnat OUG prin care au fost majorate indemnizaţiile pentru 48 de funcţii de demnitari.

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" a anunţat, vineri, că DNA a transmis răspunsul privind plângerea penală făcută de confederaţie împotriva celor trei miniştri după adoptarea OUG 14/2015 prin care au fost majorate indemnizaţiile pentru 48 de funcţii de demnitari, iar potrivit răspunsului DNA cauza a fost clasată în privinţa infracţiunii de abuz în serviciu în formă agravată, dar se va dispune disjungerea către Parchetul instanţei supreme, pentru cercetări, în ceea ce priveşte infracţiunea de abuz în serviciu.

Sindicaliştii reclamau că adoptarea Ordonanţei 14 din 8 iulie pentru completarea OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice s-au făcut cu încălcarea prevederilor legale şi au dus la obţinerea unui folos necuvenit, chiar pentru persoanele implicate în procedura de adoptare a actului normativ, însă DNA a stabilit că aspectele sesizate nu constituie un abuz în serviciu.

"În drept, aspectele sesizate nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu în varianta agravată prev. de art. 13 2 din Legea nr. 78/2000 cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit textului de lege sus-menţionat, abuzul în serviciu trebuie să aibă ca urmare imediate obţinerea unui folos necuvenit, pentru sine sau pentru altul, legiuitorul având în vedere indivizi determinaţi. Or, prin Ordonanţa nr. 14 din data de 8.07.2015 sunt introduse prevederi de excepţie privind indemnizaţia lunară pentru anumite funcţii în stat, funcţii în care se pot succede diverse persoane într-o perioadă mai mică sau mai mare de timp. Aşadar, retribuţia nu are în vedere omul ocupă o funcţie, fie chiar şi la momentul la care a fost adoptat actul normativ, ci funcţia de demnitate publică în sine, care poate fi ocupată de-a lungul timpului de diverse persoane", precizează DNA în răspunsul transmis confederaţiei sindicale.

Instituţia mai arată că varianta agravată a infracţiunii de abuz în serviciu, reglementată de art. 13 2 din Legea 78/2000, prevede că folosul trebuie să fie necuvenit, nemeritat, pentru a fi întrunite elementele constitutive ale infracţiunii.

"În speţă, retribuţia lunară este un folos cuvenit, întrucât este prevăzut de un act normativ, respectiv Ordonanţa nr. 14 din data de 8.07.2015, aprobată de Parlament în baza art. 2 din Legea 182/2015. Având în vedere cele expuse mai sus, în temeiul art. 16 al. 1 lit a Cod procedură penală, se va dispune clasarea cauzei pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în varianta calificată prev. de art. 13 2 din Legea 78/20000, modificată dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit", a mai menţionat DNA.

Totodată, pentru că Gabriel Oprea, Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici sunt membri ai Guvernului, DNA a precizat că ”se va dispune disjungerea cauzei şi declinarea acesteia către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie în vederea efectuării de cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu prev. de art. 297 al 1 Cod procedură penală”.

CNS "Cartel Alfa" a depus, în 14 iulie, o plângere penală în care acuza persoanele care au semnat promovarea ordonanţei privind majorarea indemnizaţiilor corespunzătoare celor 48 de funcţii de demnitari că au încălcat prevederile din Legea salarizării unitare.

Anterior, CNS "Cartel Alfa" a transmis o scrisoare deschisă parlamentarilor, cărora le-a solicitat să blocheze prin votul lor adoptarea actului normativ prin care se majorau indemnizaţiile demnitarilor.

Sindicaliştii semnalau că OUG 14 arată o atitudine de dispreţ total la adresa românilor care trăiesc la limita sărăciei, a tuturor lucrătorilor contractuali sau funcţionari publici din sectorul bugetar, iar pentru această majorare nu a existat niciun motiv întemeiat, nici de necesitate, nici de oportunitate, iar decizia a încălcat şi prevederile legale.

"Actul normativ majorează indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, miniştrilor, preşedinţilor, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ şi celui al Curţii de Conturi, secreatarului general al Guvernului şi celui al Cancelariei prim-ministrului, directorilor SRI, SIE, SPP şi STS, cu nerespectarea prevederilor imperative ale Legii nr 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice care stabilesc ca raportul între coeficientul de ierarhizare minim şi coeficientul de ierarhizare maxim pe baza cărora se calculează salariile de bază de 1 la 15 raportat la baza de 600 lei. Ministrul Muncii şi cel Finanţelor publice au susţinut această ordonanţă", arătau sindicaliştii în plângerea penală.

Gabriel Oprea a anunţat, în 8 iulie, ultima zi în care a exercitat interimar funcţia de premier, că indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii vor fi majorate începând cu luna august, în baza unei ordonanţe de Guvern, iar cele mai mari salarii le vor avea preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prim-ministrul şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.

Astfel, indemnizaţiile lunare ale preşedintelui ţării, prim-ministrului şi preşedinţilor celor două Camere parlamentare ar urma să fie majorate la 21.540 lei brut (15.108 lei net) iar salarizarea vicepremierului va fi fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net). Miniştrii şi alte categorii de demnitari, inclusiv şefii serviciilor de informaţii, vor primi o indemnizaţie lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie au fost incluşi şi consilierii prezidenţiali, care au rang de ministru.

Aceeaşi indemnizaţie brută de 19.055 lei va fi acordată şi miniştrilor-delegaţi, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor din Senat şi Camera Deputaţilor, secretarului general al Guvernului, şefului Cancelariei premierului, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ, preşedintelui Curţii de Conturi, directorilor SRI, SIE, SPP şi STS.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite