DNA renunţă la urmărirea penală în cazul presupuşilor mituitori ai fostului ministru al Sănătăţii Sorina Pintea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorina Pintea - FOTO Eduard Enea
Sorina Pintea - FOTO Eduard Enea

Procurorii DNA au dispus renunţarea la urmărire penală în cazul presupuşilor mituitori ai fostului ministru al Sănătăţii Sorina Pintea. Motivul invocat: nu există interes public în urmărirea penală.

Iată extrasul din ordonanţa de renunţare la urmărire penală:

"Procuror Drăgulescu Marian din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, examinând materialul de urmărire penală din dosarul cu nr. 105/P/2020, dispun:

„În temeiul art. 318 alin. 1-2 C.p.p., renunţarea la urmărirea penală cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită, întrucât apreciez că nu există interes public, faptă prev. de art. 290 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 săvârşită de  NICULESCU OCTAVIAN şi HOSPITAL TECHNICAL SOLUTIONS SRL privind suma de 10.000 de euro şi complicitate la dare de mită, faptă prev. de art. 48 alin. 1 CP rap. la art. 290 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 săvârşită de LUCIAN GEORGE TUDOR privind suma de 10.000 de euro.

(…) chiar dacă Denunţul numitului Niculescu Octavian NU conţine referiri la presupusa fapta de dare de mită din luna noiembrie/decembrie 2019 şi în mod exclusiv doar presupusele fapte de corupţie ce urmau a fi săvârsite în intervalul 25.02.2020 - 26.02.2020, în Bucureşti, împreună cu Coste Mihai, (…)

Soluţia de renunţare la urmărire penală are în vedere în cazul lui NICULESCU OCTAVIAN şi HOSPITAL TECHNICAL SOLUTIONS SRL o infracţiune de dare de mită, iar în cazul lui TUDOR GEORGE LUCIAN o infracţiune de complicitate la dare de mită, în formă simplă, iar nu în formă continuată sau în condiţiile concursului de infracţiuni.

Martorul NICULESCU OCTAVIAN care a acţionat ca reprezentant în fapt al HOSPITAL TECHNICAL SOLUTIONS SRL a dat suma de 10.000 de euro în echivalent lei martorului LUCIAN GEORGE TUDOR la solicitarea transmisă acestuia din urmă de inculpata PINTEA SORINA-funcţionar public prin inculpatul COSTE MIHAI, sumă care nu se cuvenea inculpatei.   Suma de 10.000 de euro a fost predată în luna decembrie 2019 de martorul LUCIAN GEORGE TUDOR inculpatului COSTE MIHAI.

Se are în vedere şi existenţa unei disproporţii vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi faţă de aceste 3 persoane fizice şi juridice şi gravitatea urmărilor produse de acestea prin săvârşirea infracţiunii.

Având în vedere aceste considerente expuse cu ocazia analizării criteriilor care se iau în calcul la dispunerea unei soluţii de renunţare la urmărire penală, cuantumul sumei dată cu titlu de mită, în speţă 10.000 de euro în luna decembrie 2019, sau după caz cuantumul pagubei, în măsura în care suntem în prezenţa altor tipuri de infracţiuni, nu trebuie să constituie prin el însăşi, independent de analiza coroborată a tuturor criteriilor prevăzute de art. 318 alin. 2 CPP, un impediment la dispunerea unei soluţii de renunţare la urmărirea penală. (…)

Având în vedere toate aceste considerente expuse cu ocazia analizării criteriilor care se iau în calcul la dispunerea unei soluţii de renunţare la urmărire penală, în urmărirea infracţiunii de  dare de mită, faptă prev. de art. 290 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 săvârşită de NICULESCU OCTAVIAN şi HOSPITAL TECHNICAL SOLUTIONS SRL privind suma de 10.000 de euro şi complicitate la dare de mită, faptă prev. de art. 48 alin. 1 CP rap. la art. 290 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 săvârşită de LUCIAN GEORGE TUDOR privind suma de 10.000 de euro, motiv pentru care, fiind incidente dispoziţiile art. 318 alin. 1-2 C.p.p., urmează a se dispune renunţarea la urmărirea penală cu privire la săvârşirea acestor infracţiuni."

Fostul ministru al Sănătăţii Sorina Pintea a fost trimisă în judecată de către DNA pentru luare de mită în formă continuată. Pintea este acuzată că, în calitate de manager al Spitalului Judeţean din Baia Mare, ar fi primit 10.000 de euro şi 120.000 lei mită, ca procent dintr-un contract de achiziţii publice.

Potrivit rechizitoriului, „în perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina ar fi pretins şi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, în două tranşe, sumele de 10.000 de euro (la 20 decembrie 2019) şi 120.000 lei (la 28 februarie 2020), care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică ce avea ca obiect „proiectarea şi execuţia lucrărilor de amenajare bloc operator-sala de chirurgie cardiovasculară şi toracică şi spaţii adiacente din Spitalul Judetean de Urgenţă 'Dr. Constantin Opriş' Baia Mare”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Judecătorii trebuie să încuviinţeze măsura renunţării la urmărirea penală. Cauza a fost amânată de pe 18 mai pentru 27 mai 2020.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite