DNA: Fostă consilieră a ministrului Ovidiu Silaghi, trimisă în judecată pentru comisioane ilegale de 2 milioane de euro

DNA: Fostă consilieră a ministrului Ovidiu Silaghi, trimisă în judecată pentru comisioane ilegale de 2 milioane de euro

Ovidiu Silaghi, pe vremea când era ministru al Transporturilor Imagine: Adevărul

Mihaela Szechely - un fost consilier al ministrului Transporturilor din 2012 - a fost trimisă în judecată, joi, de către procurorii DNA pentru trafic de influenţă alături de doi cetăţeni italieni şi de un patron român. Dosarul vizează comisioane de peste 2 milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăţi datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată pe ruta Bucureşti-Constanţa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este vorba despre Mihaela Vasilica Szechely, consilier al ministrului Transporturilor Ovidiu Silaghi în perioada 10 iulie 2012 – 21 decembrie 2012, care a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
 
Alături de ea au mai fost trimişi în judecată doi italieni, tot pentru trafic de influenţă, dintre care unul este chiar soţul Mihaelei Vasilica Szechely.
 
Soţul acesteia era asociat şi administrator de fapt al firmei Team Delta Proiect, firmă implicată în întreaga afacere, societate aflată acum în lichidare şi vizată de anchetă pentru evaziune fiscală.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.
 

Para-îndărăt pentru deblocarea unor plăţi

 
Potrivit unui comunicat al DNA, cauza are ca obiect împrejurările şi destinaţia unor comisioane de peste două milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăţi datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. 
 
„Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta Bucureşti – Constanţa, fiind finanţate în proporţie de 75% din fonduri europene şi 25% din bugetul de stat. În contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor C.F.R. (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane euro, plăţi restante la nivelul lunii mai 2012”, arată procurorii DNA.
 

Consiliera lui Silaghy, eminenţa-cenuşie a afacerii

 
În baza unei înţelegeri prealabile pe care o avea cu ceilalţi doi inculpaţi, ambii cetăţeni italieni, Szechely Mihaela Vasilica ar fi pretins, ajutată de unul dintre cei doi, soţul ei, la sediul ministerului Transporturilor, de la reprezentantul sucursalei unei companii de construcţii din Italia (martor), sume de bani, pentru a interveni în favoarea respectivei companii care avea de primit bani pentru lucrări executate la calea ferată, reţin procurorii în rechizitoriu.
 
„Concret, în schimbul comisionului ce reprezenta procente din plăţile ce trebuiau deblocate, inculpata s-ar fi angajat să îşi exercite influenţa pe care o avea asupra persoanelor din minister (influenţă rezultată din calitatea sa de consilier personal al ministrului Transporturilor), pentru a le determina să deblocheze către CFR SA banii necesari pentru stingerea datoriilor pe care le acumulase faţă de compania de construcţii (plăţi scadente şi restante)”, arată procurorii.
 
Ulterior, în baza aceleiaşi înţelegeri, pentru a întări convingerea reprezentanţilor companiei constructoare că plata comisionului reprezintă unica modalitate de rezolvare a problemei legată de plăţile scadente şi restante ale CFR, unul dintre cetăţenii italieni ar fi pretins de la  directorul general al companiei de construcţii din Italia (martor) plata aceloraşi sume drept comision (sume ce fuseseră deja pretinse de Szechely Mihaela Vasilica cu ajutorul soţului). 
 
Banii ar fi reprezentat preţul influenţei pe care inculpatul promitea să o folosească asupra ministrului transporturilor pentru a-l determina să se implice în rezolvarea problemei sucursalei din România a companiei italiene.
 

Care a fost traseul banilor 

 
„În perioada 5 iulie 2012 – 3 aprilie 2015, inculpata Szechely Mihaela Vasilica ar primit pentru sine şi pentru ceilalţi doi inculpaţi, de la reprezentantul sucursalei companiei de construcţii din Italia, suma de 9.005.497 lei (aproape 2 milioane euro). Banii ar fi fost primiţi în contul societăţii Team Delta Proiect SRL, plăţile fiind mascate prin contracte fictive”, mai reţin anchetatorii.
 
Din contul societăţii Team Delta Proiect SRL, perioada 5 noiembrie 2012 – 26 august 2013, ar fi fost transferată suma de 4.472.141 lei (1.020.550 euro), prin 35 de operaţiuni de transfer bancar, în conturile a două societăţi belgiene aflate sub controlul inculpatului cetăţean italian, ca preţ al intervenţiei descrise anterior. Plăţile prin transfer bancar au fost justificate prin contracte fictive.
 
O altă parte din banii ajunşi în contul firmei Team Delta Proiect SRL, respectiv 465.132 lei, ar fi fost retraşi în perioada 27 iulie – 20 decembrie 2012, de administratorul de drept al firmei, în condiţiile în care aceasta cunoştea caracterul nelegal al sumelor primite în cont. Administratorul de drept era persoana care preluase de la Szechely Mihaela Vasilica administrarea firmei Team Delta Proiect după ce aceasta din urmă a devenit consilier al ministrului Transporturilor. Banii retraşi ar fi fost folosiţi în interesul firmei, în interes personal ori al celorlalţi inculpaţi.
 

Rolul soţului Mihaelei Szechely
 

Celălalt co-inculpat italian, soţul Mihaelei Szechely Vasilica, ar fi participat la activităţile infracţionale, în sensul în care ar fi intermediat discuţiile cu ambii reprezentanţi ai companiei de construcţii din Italia, cu privire la condiţiile şi la modul de plată a comisioanelor. De asemenea, în calitate de asociat şi administrator de facto al firmei Team Delta Proiect SRL, acesta ar fi dispus transferul unei sumei de 4.472.141 lei (1.020.550 euro)  în conturile firmelor belgiene, cunoscând că suma provine din săvârşirea unei infracţiuni. În perioada octombrie 2012 – mai 2013, acelaşi inculpat ar fi determinat înregistrarea, în evidenţele contabile ale societăţii Team Delta Proiect SRL, a unor facturi aferente unor achiziţii fictive de bunuri şi servicii, având ca rezultat neplata unor obligaţiilor fiscale în valoare totală de 1.413.522 lei.
 
„Prezentul dosar s-a constituit ca urmare a unei cereri de asistenţă juridică formulată de autorităţile belgiene, iar investigaţiile s-au desfăşurat în cadrul unei echipe comune de anchetă (Joint Investigative Team), instrument de cooperare judiciară internaţională în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene, din care fac parte DNA şi autorităţi de aplicare a legii din Belgia. Investigaţia a fost realizată cu sprijinul OLAF şi al EUROJUST”, mai arată DNA.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: