DNA: „Declaraţiile lui Radu Mazăre aduc atingere independenţei justiţiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kövesi, a sesizat, marţi, Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a verifica dacă declaraţiile primarul Radu Mazăre aduc atingere independenţei justiţie.

Concret, DNA solicită Consiliul „să efectueze verificări cu privire la situaţia constatată în legătură cu apariţia în mass-media a unor afirmaţii denigratoare care aduc atingere dreptului la imagine a magistraţilor, cu consecinţa afectării independenţei sistemului judiciar”.

În susţinerea sesizării, Direcţia a arătat mai multe declaraţii date de primarul Constanţei şi preluate de mai multe publicaţii de presă.


Radu Mazăre este cercetat în libertate, sub control judiciar, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită.

La ieşirea din arestul Poliţiei Capitalei, Mazăre a declarat că este o victimă a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi s-a plâns de condiţiile de detenţie.

„Dacă eşti luptător rezişti, că asta e viaţa, nu doresc numănui să treacă prin aşa ceva, nu e uşor!”, a declarat Radu Mazăre la ieşirea din arestul Poliţiei Capitalei. El a precizat că s-a întâlnit în arest cu fostul liberal Dan Radu Ruşanu, cu care a stat în celulă şi pe care l-a numit „unchiul”, de care s-a plâns că a sforăit toată noaptea.

„Presiunile politice pe care DNA le face peste tot în ţară, şi în mod special în Constanţa, sunt făcute la ordin. Este intolerabil să bagi un om bolnav de cancer şi să-i ceri arestarea lui de două ori la rând, de două ori să fie eliberat. Este intolerabil să mă urmăreşti... Păi dumneavoastră ştiţi cum eram ieri la prânz? Fusesem la Gala Turismului în Bucureşti, am aflat că se fac percheziţii, eram în contact cu avocatul meu, care a asistat pe parcursul percheziţiei. I-am rugat pe procurori să-mi spună ce să fac. Aşteptam să-mi comunice. Între timp mi s-a făcut foame, m-am dus la restaurant. Când m-am aşezat la masă, au tăbărat mascaţii peste mine. Întodeauna m-am prezentat când am fost citat”, a declarat Radu Mazăre.

Mazăre, reţinut de procurori pentru 24 de ore

În acest dosar, procurorii i-au reţinut marţi seară pentru 24 de ore pe edilul constănţean şi pe omul de afaceri israelian care i-ar fi dat cei 175.000 de euro pentru a câştiga licitaţia ce a fost organizată pentru contruirea campusului de locuinţe sociale „Henri Coandă“.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, cel care ar fi intermediat „afacerea“ ar fi fost omul de afaceri Elan Schwartzenberg. 

„Cei care au iniţiat afacerea au fost chiar oamenii de afaceri evrei. Aceştia l-au contactat pe primarul constănţean prin intermediul lui Schwartzenberg şi i-au spus că-şi doresc să construiască locuinţele sociale“, au explicat anchetatorii.

„În cursul anului 2011, Avraham Morgenstern , administrator unic al Shapir Structures S.R.L., a oferit primarului municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre , prin intermediul unui apropiat al celor doi,   Emilian Schwartzenberg, suma totală de 175.000 de euro pentru a facilita câştigarea de către societatea pe care o reprezenta, în condiţii avantajoase, a licitaţiei având ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coandă”, se arată într-un document al procurorilor obţinut de Adevărul.

Mai mult, Elan Schwartzenberg ar fi fost şi cel care a virat banii în conturile lui Mazăre şi apropiaţilor acestuia.

„În conturile edilului au fost viraţi 95.000 de euro din mită, în cele ale senatorului Alexandru Mazăre, fratele primarului, au fost viraţi 80.000 de euro“. Astfel, parlamentarul este suspectat în acest dosar de luare de mită. Acesta este plecat deocamdată din ţară, dar procurorii îl aşteaptă pentru a-l audia.

Potrivit documentului citat „traseul mitei a fost următorul: Societatea off shore Larton Consultants Ltd (unic asociat al Shapir Structures S.R.L.) transferă în contul societăţii Melici Management Inc. (beneficiar real Emilian Schwartzenberg) suma de 109.835 euro la data de 28.07.2011 şi suma de 173.012 euro la data de 24.08.2011”.

De asemena, ”Societatea Melici Management Inc. transferă în contul personal al primarului Radu Ştefan Mazăre deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 95.000 euro la data de 13.09.2011 şi în contul personal al lui Alexandru  Mazăre deschis la aceeaşi bancă - Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 40.000 euro în aceeaşi dată. Tot în contul personal al lui Alexandru Mazăre deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, Melici Management Inc. a transferat suma de 40.000 euro în data de 06 decembrie 2011”, se mai precizează în actul anchetatorilor.

Totodată, anchetatorii susţin că, pentru a se feri de o posibilă anchetă, Radu Mazăre a purtat presupuse discuţii la locuinţa acestuia.

„Acelaşi mod ascuns de comitere a faptei rezultă şi din faptul că întâlniri importante cu inculpatul Avraham Morgenstem au avut loc în locuinţa inculpatului Radu Ştefan Mazăre, la adăpost de o eventuală deconspirare a atitudinii părtinitoare avute de primar în raport de un participant la o achiziţie publică organizată de o autoritate aflată în subordonarea sa”,mai notează procurorii.

Mai mult, după ce a obţinut contractul, Avraham Morgenstern a încercat să-şi mărească profitul făcând lucrări slab calitative. 

„Sub aspectul gravităţii faptei trebuie avut în vedere şi că, imediat după obţinerea contractului, societatea reprezentată de inculpat căuta metode de a-şi maximiza profitul în detrimentul calităţii lucrărilor efectuate (aspect rezultat din convorbirea din data de 24.11.2011, în care un alt reprezentant al societăţii arată că trebuie să discute despre costuri şi să vedem unde le putem reduce. Dacă putem să o facem la materiale, la structură, asta e ceva la care trebuie să ne gândim şi să găsim o modalitate)”, se mai arată în document.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Elan Schwartzenberg, intermediar între Radu Mazăre şi omul de afaceri israelian care i-ar fi dat mită de 175.000 de euro

Radu Mazăre a fost dus la Curtea Supremă unde magistraţii judecă cererea procurorilor de arestare preventivă a acestuia, după ce procurorii au decis noaptea trecută să-l reţină pentru 24 de ore sub acuzaţia că ar fi luat mită 175.000 de euro euro. În acest dosar mai este suspectat şi senatorul Alexandru Mazăre, iar omul de afaceri Elan Schwartzenberg este acuzat că a intermediat darea şi luarea de mită. Instanţa a rămas în pronunţare.

Radu Mazăre, reţinut de DNA. Edilul este acuzat că a primit 175.000 de euro mită

La mai puţin de trei săptămâni de la momentul în care procurorii anticorupţie cereau arestarea şefului Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, marţi a venit rândul edilului constănţean Radu Mazăre să fie ridicat de mascaţi. Acesta a fost reţinut de DNA pentru 24 de ore.

Mazăre, acuzat de luare de mită. Procurorii îl duc în arest pentru 24 ore. Primarul a luat şpagă 175.000 euro de la un afacerist

Radu Mazăre este acuzat de luare de mită. Procurorii DNA Bucureşti l-au reţinut pe primar pentru 24 ore. El urmează să fie prezentat magistraţilor cu propunere de arestare preventivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite