Sentinţa în dosarul lui Constantin Niţă, pronunţată în 23 mai. DNA cere o pedeapsă cu executare, fostul ministru al Energiei spune că este nevinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa supremă a încheiat marţi judecarea dosarului în care fostul ministru al Energiei Constantin Niţă este acuzat de trafic de influenţă şi a amânat pentru 23 mai pronunţarea sentinţei. Procurorii DNA cer condamnarea lui Constantin Niţă la o pedeapsă cu executare, în timp ce fostul ministru a spus că nu poate fi condamnat pentru fapte pe care nu le-a făcut şi că are încredere că va fi "o judecată dreaptă”

UPDATE  Judecarea în dosarul lui Constantin Niţă a început în septembrie 2016, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind încheiată după zece termene.

Marţi, la ultimul termen de judecată, fostul ministru Constantin Niţă a arătat, în ultimul cuvânt în faţa instanţei, că nu a primit niciun ban de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu ca să ajute firma acestuia să obţină un contract cu Primăria Iaşi, că este dezamăgit de solicitarea procurorului care cerut instanţei să-l condamne la închisoare cu executare şi că are încredere că va fi „o judecată dreaptă”, potrivit News.ro.

“Sunt extrem de dezamăgit de propunerea parchetului. Regret faptul că sunt într-o asemenea situaţie.  Nu i-am pretins niciodată domnului Urdăreanu vreo suma de bani, nu i-am promis nimic, niciodată.  Nu am participat la nicio semnare de contracat, doar i-am făcut cunoştinţă lui Urdăreanu cu domnul Mihai Ghirda (fost lider al PSD Braşov, n.r.).  Mai departe, ce au făcut ei am văzut în rechizitoriu. Nu am luat niciun ban din acea societate. Vedeţi circuitul banilor, banii nu au ajuns la Niţă, nici la partid. Sunt un om responsabil, care a cunoscut sute de oameni de afaceri, a condus colective de oameni. Sunt profund marcat de această cerere a parchetului. Am încredere într-o judecată dreapta şi nu cred că pot să fiu condamnat pentru nişte fapte pe care nu le-am făcut”, a spus Niţă.

Judecătorii instanţei supreme au rămas în pronunţare în acest dosar, urmând să ia o decizie în 23 mai.

DNA cere condamnare cu executare

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut, marţi, judecătorilor de la instanţa supremă condamnarea fostului ministru al Energiei Constantin Niţă la o pedeapsă cu executare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă.

DNA a mai cerut şi confiscarea de la Constantin Niţă a 303.000 de lei şi 30.000 de euro, bani pe care i-ar fi primit de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu pentru a ajuta firma acestuia să obţină un contract cu Primăria Iaşi, potrivit News.ro.

La ultimul termen de judecată, procurorul DNA le-a spus judecătorilor că fostul ministru Constantin Niţă trebuie să primească o pedeapsă cu executare, orientată spre mediu raportat la fapta de care este acuzat.

La termenul din 11 aprilie, când a fost audiat, Constantin Niţă a negat că ar fi luat bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu pentru a-şi trafica influenţa, el spunându-le judecătorilor de la instanţa supremă cu „nu are faţă de prost” ca să ajungă să ia o presupusă mită într-un hotel plin de camere de luat vederi şi că patronul UTI Grup l-a "suspectat de prostie” dacă a putut să spună că i-a dat un plic cu bani în hotel.

În iunie 2016, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Constantin Niţă, pe care îl acuză de trafic de influenţă.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2013, Constantin Niţă, la data faptei ministru al Energiei, i-a solicitat lui Tiberiu Urdăreanu, denunţător în cauză, un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia cu Primăria Iaşi.

Anchetatorii susţin că Niţă a cerut suma în cuantum de 5% din valoarea contractului după iniţierea procedurii privind acel proiect, precum şi după ce primarul de municipiu a solicitat, cu titlu de mită, 10% din valoarea contractului, respectiv în prima parte a anului 2013.

“Potrivit înţelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Niţă Constantin în două forme: parţial în numerar şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul inculpatului”, au scris procurorii în rechizitoriu.

În 21 iulie 2013, Constantin Niţă ar fi primit 30.000 euro de la Urdăreanu, în timp ce era într-un restaurant libanez dintr-un hotel din Bucureşti.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite