DNA cere un nou aviz pentru arestarea deputatului fugar Marko Attila Gabor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, a transmis Parchetului General referatul prin care cere Camerei Deputaţilor încuviinţare reţinerii şi arestării preventive a deputatului Marko Attila Gabor, pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii DNA cer un nou aviz pentru arestarea deputatului Marko Attila Gabor, în dosarul în care este suspectat de abuz în serviciu privind acordarea de despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.

Cererea procurorilor anticorupţie vine în urma faptului că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

Concret, anchetatorii arată că, „la data de 12 ianuarie 2015, Guvernul României, respectiv Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la faptul că, în decursul anului 2009, Curtea de Conturi a României a efectuat un control la ANRP, control ce a avut ca obiect fundamentarea şi utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor în anul 2008, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor”.

Supraevaluare de 75 milioane euro

Astfel, potrivit DNA, „în cursul anului 2008, inculpatul Marko Attila Gabor, împreună cu ceilalţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a emis în cazul a trei dosare, titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi nici prevederile art. 10 alin. 6 şi 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obţinerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii şi cesionarii drepturilor de despăgubire”.

Dosar disjuns după ce Marko Attila a fugit din ţară

Urmărit penal şi în dosarul fostei şefe DIICOT Alina Bica, Marko Attila a plecat la Budapesta pe 4 decembrie 2014, adică exact în ziua în care fusese citat la DNA pentru a fi audiat în dosarul despăgubirilor ilegale de la ANRP, în care este vizată şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica. Cu o zi înainte, pe 3 decembrie, Camera Deputaţilor încuviinţase arestarea sa preventivă. Motivul invocat de deputat pentru a nu veni în faţa procurorilor a fost o pretinsă participare la o manifestare a maghiarilor de pretutindeni.

În locul său la DNA s-a prezentat avocatul acestuia, Eugen Iordăchescu, care le-a spus anchetatorilor că Marko va reveni în ţară cât de curând. Au trecut de atunci mai bine de două luni, iar Marko Attila a uitat să se mai întoarcă.

Trimişi în judecată

Dosarul privind despăgubirea de la ANRP pentru un teren supraevaluat a fost trimis în judecată, însă procurorii au fost nevoiţi să disjungă cazul lui Marko Attila de cel al Alinei Bica, pentru că el nu s-a aflat în ţară şi nu a putut fi audiat.

În acest dosar au fost arestaţi Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, preşedintele comisiei care a aprobat despăgubirea, fostul vicepreşedinte al ANAF Dragoş Bogdan şi expertul evaluator Emil Nuţiu, iar Oana Vasilescu, fost vicepreşedinte al ANRP, este cercetată în libertate sub control judiciar, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu.
Şi ceilalţi foşti membri ai comisiei, printre care şi deputatul UDMR Marko Attila, sunt acuzaţi tot de abuz în serviciu. ;

Bogdan Diaconu: MAE să ceară Ungariei expulzarea lui Marko Attila

Deputatul Bogdan Diaconu (ex-PSD) consideră că Ungaria ar trebui să fie sancţionată pentru că îl protejează pe Marko Atilla şi a cerut Ministerului de Externe să solicite statului vecin expulzarea deputatului maghiar. 

„Ascunderea de către Guvernul de la Budapesta a deputatului condamnat Marko Attila, în privinţa căruia Parlamentul a votat încuviinţarea arestării preventive, reprezintă o îngenunchere a României al cărei sistem de justiţie a devenit bătaia de joc a Ungariei“, a precizat Diaconu. Deputatul a catalogat drept o„ aberaţie“ juridică conceptul de „protecţie din partea premierului Ungariei, Viktor Orban”, invocat de avocatul lui Marko Attila, pentru a justifica fuga acestuia de justiţie în Ungaria.  În opinia deputatului, MAE ar trebui nu doar să solicite Ungariei să-l retrimită în ţară pe Marko Atilla, ci să-şi ceară şi scuze în mod oficial pentru că adăposteşte un infractor. „În caz contrar, MAE are datoria să penalizeze diplomatic Ungaria cu cele mai drastice măsuri, dacă intenţionează ca cineva să mai creadă că România este un stat suveran. De asemenea, MAE are datoria să sesizeze de îndată Comisia Europeană vizavi de acest comportament aberant al unui stat membru al UE în privinţa respectării justiţiei. Tăcerea MAE în această privinţă, ca şi a DNA, este neverosimilă“, a mai afirmat deputatul. Bogdan Diaconu mai atrage atenţia că Ungaria nu se află la primul afront grav adus României, iar statul român trebuie să demonstreze că braţul justiţiei sale este lung şi că nu poate fi evitat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite