DNA: Acord de recunoaştere de vinovăţie încheiat cu un locotenent-colonel acuzat de evaziune fiscală

DNA: Acord de recunoaştere de vinovăţie încheiat cu un locotenent-colonel acuzat de evaziune fiscală

DNA a trimis Tribunalului Militar Bucureşti un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu Ion Viorel Preda, locotenent colonel în cadrul unei unităţi militare din Capitală, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuă. Potrivit acestora, ofiţerul a recunoscut că a ascuns venituri impozabile de 2,9 milioane lei, realizate în urma prestării activităţii de intermediere brokeraj în numele unei societăţi comerciale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui comunicat al DNA, în prezenţa avocaţilor, ofiţerul a recunoscut comiterea faptelor, el fiind de acord să primească o condamnare de 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare, pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 4 luni.

În acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii militari de la DNA „au reţinut că, în perioada iulie 2012 - ianuarie 2014, Ion Viorel Preda a ascuns cu intenţie veniturile impozabile în sumă totală de 2.940.117 lei, realizate în urma prestării activităţii de intermediere brokeraj în numele unei societăţi comerciale”, se arată într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În plus, DNA a sesizat Tribunalul Bucureşti cu un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu doi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale implicaţi în acest dosar, Constantin Tiberiu Negoescu şi Nicolae Cristian Păun, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată. 

Constantin Tiberiu Negoescu şi Nicolae Cristian Păun şi-au recunoscut vinovăţia şi au fost de acord cu o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare.

„În demersul său infracţional, inculpatul a fost ajutat de ceilalţi doi inculpaţi care, în schimbul unui comision de 5% din totalul sumelor încasate, au emis un număr de 87 facturi fiscale prin care s-a creat aparenţa că obligaţiile fiscale (aferente veniturilor în valoare de 2.940.117,49 lei realizate de către inculpatul Preda Ion Viorel în maniera de mai sus) revin societăţilor cu un comportament de „tip fantomă” pe care le reprezentau”, se arată în recizitoriul întocmit de procurorii DNA. Aceştia susţin că ulterior conform înţelegerii, inculpaţii Negoescu Tiberiu Constantin şi Păun Nicolae Cristian au retras din conturi suma de 2.785.803,84 lei din care au remis cea mai mare parte (mai puţin procentajul de 5%) celuilalt inculpat, înlesnind astfel sustragerea acestuia de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.

Prejudiciul adus bugetului de stat este de 674.576 lei (din care 204.157 lei reprezintă dobânzile şi penalităţile de întârziere aferente obligaţiei fiscale principale în cuantum de 470.419 lei), ce a fost recuperat în totalitate, se arată în comunicatul DNA.

Dosarele de urmărire penală referitoare la Ion Viorel Preda, Tiberiu Constantin Negoescu şi Nicolae Cristian Păun, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, au fost trimise Tribunalului Militar Bucureşti şi Tribunalului Bucureşti.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: