UPDATE DNA cercetează mai mulţi şefi de instituţii pentru folosirea abuzivă a coloanei oficiale. Printre ei: procurorul general al României şi Patriarhul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA îi vor verifica pe toţi şefii de instituţii publice, pentru a vedea dacă au folosit sau nu abuziv coloanele oficiale formate din agenţi de la Poliţia Rutieră. Printre cei verificaţi se numără Patriarhul Daniel, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, dar şi Gabriel Oprea. Dacă se dovedeşte că au folosit ilegal coloana oficială aceştia pot fi cercetaţi pentru abuz în serviciu.

Potrivit unor surse judiciare, joi, 5 noiembrie 2015 s-a înregistrat un dosar penal ca urmare a două denunţuri, având ca obiect legalitatea folosirii repetate a dispozitivelor de însoţire în trafic, de către conducători de instituţii, privind fapte aflate în competenţa de soluţionare a DNA.

În această cauză, se va face mai întâi cercetare "in rem", cu privire la faptă, urmând să se stabilească dacă vor fi şi persoane puse sub acuzare.

Denunţul penal făcut de Alianţa pentru o Românie Curată

„În cursul acestei dimineţi, un denunţ penal împotriva utilizării abuzive a coloanelor oficiale de către Gabriel Oprea a fost depus de către trei lideri de organizaţii din cadrul Alianţei pentru o Românie Curată, fiind înregistrat cu nr. 18858/15 din 05.11.2015”, se arată pe site-ul Alianţei.

„Operaţiunile de însoţire au un cost intrinsec: retribuţia conducătorilor auto, combustibilul folosit, uzura mijloacelor de circulaţie, etc.. Dacă operaţiunile de însoţire al ministrului Oprea nu erau legale, atunci costul acestora reprezintă folosul necuvenit, prevăzut în art.13 din Legea nr.78/2000. Există de mai multă vreme plângeri din partea participanţilor la trafic în Bucureşti că există un abuz de coloane oficiale, care pun în pericol circulaţia şi aşa problematcă, iar oficialii în loc să se concentreze pe rezolvarea problemlor de trafic găsesc soluţia mai uşoară a abuzului de coloane sub orice pretext. Pentru aceste considerente solicit să investigaţi cele sesizate în prezentul denunţ penal şi să dispuneţi potrivit legii”, se arată în plângerea depusă de reprezentanţii Alianţei.

Ce este denunţul potrivit Codului de Procedură Penală

Potrivit Codului de Procedură Penală: „Denunţul” este încunoştinţarea făcută de către o persoană fizică sau juridică despre săvârşirea unei infracţiuni, iar denunţul se poate face numai personal.

Pentru a putea fi luată în considerare, orice sesizare făcută la Parchet trebuie să cuprindă obligatoriu anumite elemente: numele şi prenumele, datele de identificare (adresă, CNP), tndicarea făptuitorului, dacă este cunoscut, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, Indicarea mijloacelor de probă, data şi semnătura.

DNA a cerut dosarul "Gabriel Oprea"

Astfel, procurorii DNA au comunicat la Parchetul General (PG) că au primit o plângere privindu-l pe Gabriel Oprea – verificat pentru un posibil abuz în serviciu de procurorii PG în dosarul în care este anchetată moartea poliţistului Bogdan Gigina. 

Mai mult, DNA a cerut PG să aprecieze cine este competent să facă ancheta în acest caz, şi dacă s-ar putea trimite la DNA dosarul în care este verificat şi Gabriel Oprea. 

Specialiştii în drept au explicat că în cazul în care PG refuză să trimită acest dosar, va fi un ”conflict pozitiv de competenţă”, situaţie care va trebui soluţionată de procurorul general al României, Tiberiu NIţu. Acesta va fi cel care va decide, în final, cine va ancheta cazul lui Gabriel Oprea.

Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Poliţiei Rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale doar în cazul şefului statului, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi primului ministrului. Miniştrii pot beneficia de însoţire cu echipaje ale Poliţiei Rutiere doar "în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă", conform prevederilor legale.

Oprea riscă dosar penal pentru abuz în serviciu

Însă, ministrul de Interne ar putea fi cercetat pentru abuz în serviciu faptă pedepsită chiar şi cu 9 ani de închisoare. Asta după ce ar fi folosit ilegal angajaţii Poliţiei. Procurorii care anchetau moartea agentului Bogdan Gigina care a căzut cu motocicleta în groapă, în timp ce făcea parte din coloana oficială a ministrului, au strâns atâtea dovezi în acest sens încât au fost nevoiţi să decline dosarul la Parchetul General.

Dosarul în care este anchetată moartea poliţistului Bogdan Gigină, care şi-a pierdut viaţa în timp ce făcea parte din coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea, a fost preluat miercuri de Parchetul General. 

Asta pentru că procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au descoperit în timpul anchetei că există multe dovezi care arată că Oprea ar fi abuzat de coloana oficială atât în momentul accidentului, cât şi în alte câteva sute de dăţi. 

„În ordonanţa de declinare s-a reţinut că în cauză se impune efectuarea de cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C.p. privitor la modul de constituire şi folosire a coloanelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, întrucât beneficiarul deplasărilor în cauză a fost ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea”, arăta miercuri un comunicat al Parchetului General.

Concret, procurorii de aici ar trebui să stabilescă dacă Gabriel Oprea se face vinovat de abuz în serviciu după ce în acest an s-ar fi folosit de 1.607 ori de coloane oficiale în deplasări către instituţii publice, dar şi pentru deplasări în interes personal. 

Însă de aceeaşi coloană oficială s-ar fi folosit, deşi nu are dreptul, şi Tiberiu Niţu, procurorul general al României, şeful celor care trebuie să-l ancheteze pe Oprea acum. Nu este însă sigur dacă dosarul va rămâne la Parchetul General. 

Asta pentru că Ordonanţa de funcţionare a DNA, articolul 13, litera b, arată competenţa DNA pentru faptele prevăzute în Legea nr. 78/2000: „dacă, indiferent de valoarea pagubei materiale ori de valoarea sumei sau a bunului care formează obiectul infracţiunii de corupţie, sunt comise de către: deputaţi, senatori, membri din România ai Parlamentului European, membri ai Guvernului, secretari de stat ori subsecretari de stat şi asimilaţii acestora etc.”. 

Mărturii şocante

În cadrul anchetei efectuate de procurorii Parchetului Capitalei, cei care au declanşat cercetările pentru a stabili motivele care au dus la moartea tânărului Bogdan Gigină, martorii audiaţi au declarat că în „misiunea” în care se afla poliţistul în noaptea în care a căzut cu motocicleta în groapa, coloana oficială mergea cu aproximativ 80 de kilometri la oră. 

„O viteză extrem de mare pentru condiţiile meteo din acea seară. Să ne reamintim că era întuneric, ploua si erau doar câteva grade peste zero în acea seară”, spun specialiştii. 

Totodată, declaraţiile date de subalternii lui Gabriel Oprea şi datele concrete pe care le-au adunat procurorii din registrele Brigăzii Rutiere arată că şeful de la Interne este campionul absolut la capitolul „coloane oficiale”. 

Asta în condiţiile în care  Victor Ponta, cel care avea dreptul legal la coloană oficială, a folosit echipajele Poliţiei de 814 ori anul acesta, iar Klaus Iohannis, preşedintele ţării, a avut 580 astfel de deplasări. La rândul lui, procurorul general, Tiberiu Niţu, ar fi fost escortat de poliţia rutieră de peste 400 de ori, deşi acesta nu beneficia legal de acest drept. 

Martorii audiaţi în dosar arată că erau zile în care erau scoşi şi 50 de poliţişti în intersecţii pentru a elibera traseul pe care şeful de la Interne mergea. 

„Erau aproape toţi agenţii de la fluidizarea traficului pe stradă când trecea ministrul”, arată sursele citate.  Mai mult, poliţiştii de la Brigada rutieră spun că l-au însoţit de zeci de ori pe Gabriel Oprea către diverse hoteluri şi restaurante, dar şi la saloane de înfrumuseţare unde mergea pentru diverse servicii.

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină, în vârstă de 28 de ani, a murit pe 20 octombrie după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe mijlocul străzii Ştirbei Vodă. Primele declaraţii furnizate de reprezentanţii Poliţiei Capitalei arătau că poliţistul se deplasa către un post de fluidizare a traficului. De fapt el făcea parte din coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea care se îndrepta spre casă.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul privind moartea poliţistului din coloana oficială a ministrului Oprea, preluat de Parchetul General. Oprea ar putea fi acuzat de abuz

Inspecţia Judiciară pune presiune pe procurorii care-l anchetează pe Oprea. „Verificări“ în privinţa competenţei

EXCLUSIV De unde venea şi unde se ducea ministrul Gabriel Oprea în seara accidentului mortal al poliţistului Gigină

Gabriel Oprea, după ce a fost audiat în calitate de martor în dosarul morţii poliţistului Gigină: „În toată activitatea mea de ministru nu am încălcat legea”

Două asociaţii cer DNA să ancheteze dacă Gabriel Oprea a folosit coloana oficială în interes personal

Gabriel Oprea a avut anul acesta 1.600 de „urgenţe“ cu girofar doar în Bucureşti

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite