Distrugătorul USS Donald Cook va ajunge în Marea Neagră într-o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Distrugătorul american USS Donald Cook urmează să ajungă în Marea Neagră în cel mult o săptămână pentru a oferi garanţii de securitate aliaţilor preocupaţi de intervenţia rusă în Ucraina, anunţă surse oficiale americane citate de Agence France Presse.

„Am decis trimiterea unei nave militare în Marea Neagră. Va ajunge în circa o săptămână”, a declarat colonelul american Steven Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului, potrivit AFP. Un alt oficial american a confirmat că este vorba de nava militară USS Donald Cook, un distrugător dotat cu lansatoare de rachete, informează NBC News.

Echipat cu sisteme antibalistice Aegis şi cu zeci de rachete SM-3, distrugătorul Donald Cook era staţionat de două luni la baza spaniolă Rota, în cadrul sistemului antirachetă al NATO.

Nava USS Donald Cook a părăsit pe 31 ianuarie portul Norfolk din Statele Unite şi a ajuns în februarie la baza navală Rota, situată în sudul Spaniei, în apropierea Strâmtorii Gibraltar. În Portul Rota urmează să fie aduse alte trei distrugătoare americane.

Americanii au avut posibilitatea de a alege între două distrugătoare, USS Donald Cook şi USS Ramage, pe care să trimită în arealul Mării Negre. Anterior, distrugătorul USS Truxtun a efectuat manevre împreună cu nave din Romania şi Bulgaria, în contextul crizei ucrainene.

Statele membre NATO au anunţat săptămâna aceasta consolidarea securităţii la frontierele de est ale Alianţei Nord-Atlantice şi masuri suplimentare de consolidare a apărării Poloniei şi statelor baltice.

USS Truxtun a părăsit însa Marea Neagra pe 21 martie, pentru a-si continua activităţile prevăzute în cadrul grupului de nave militare care însoţeşte portavionul George H.W. Bush, aflat in prezent in Orientul Mijlociu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite