Discursul lui Putin, văzut ca un delir. Analist militar: „Numai fabulaţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO AFP
Vladimir Putin FOTO AFP

Discursul liderului de la Kremlin de Ziua Victoriei a provocat numeroase reacţii în rândul opoziţiei şi în mediul diplomatic, relatează Reuters.

Una dintre cei care au reacţionat a fost Kira Iarmîş, purtătoarea de cuvânt în exil a opozantului arestat Aleksei Navalnîi.

„Un bătrân, nebun în autoizolarea lui, stă singur pe podium pentru că nimeni nu a venit să fie alături de el, tuşeşte şi spune ceva despre naziştii din NATO. Cred că nici cel mai devotat susţinător al lui Putin nu va crede că aceasta este o imagine a victoriei“, a postat ea pe Twitter.

Criticul în exil al lui Putin şi fostul oligarh Mihail Hodorkovski a postat la rândul lui pe Twitter: „Astăzi este o sărbătoare pe care o celebram din copilărie. Pe 9 mai 1945, naziştii care au bombardat Kievul la 4 dimineaţa, pe 22 iunie 1941, au capitulat. La 4 dimineaţa pe 24 februarie, 2022, sub auspiciile unor spirite fasciste rele, Kievul a fost din nou bombardat. Descendenţii unora dintre învingători. Care au devenit fascişti. Uitaţi de 9 mai. Nu este o sărbătoare“. De asemenea, aliaţi ai activistului politic Andrei Pivovarov au postat pe contul său de Twitter: „Putin a depus flori la memorialele oraşelor eroice Kiev şi Odessa. Nu e necesar niciun comentariu“.

„Putin a repetat citate din sertarul cu zombi, neîndrăznind să vină cu ceva mai serios. Deci Kremlinul nu mai are niciun truc de rezervă. Acum înfrângerea lui Putin este o chestiune de timp“, a postat şi Ghennadi Gudkov, un fost membru al Parlamentului în exil din cadrul opoziţiei liberale.

Michael McFaul, fostul ambasador al SUA în Rusia, a postat la rândul său pe Twitter: „De Ziua Victoriei, Putin pierde războiul din Ucraina. Este timpul ca soldaţii ruşi să plece acasă“.

Analistul militar Aurel Cazacu a văzut la parada cu ocazia Zilei Victoriei din Piaţa Roşie un Vladimir Putin disperat, care a încercat oarecum să-şi motiveze în faţa ruşilor invadarea Ucrainei. 

„A continuat şi chiar a amplificat propaganda diabolică şi retorica despre naziştii ucraineni, asezonată mai nou cu o presupusă invadare a pământurilor Rusiei, inclusiv a Crimeei, de către NATO. Numai fabulaţii despre ameninţări venite dinspre NATO şi despre cum el a încercat discuţii cu Vestul, dar a fost total ignorat. Deci, te aperi de NATO făcând praf Ucraina. Fără nicio logică, dar pentru Putin nu mai contează logica, ci răspândirea propagandei diabolice. Problema este că din discurs nu am văzut că are în vedere o ieşire din această situaţie, o încetare a conflictului. El şi-a dat seama că nu poate câştiga războiul, că a subestimat Ucraina, dar nu poate recunoaşte înfrângerea. Practic, avem un Vladimir Putin disperat şi, având în vedere că Rusia se epuizează militar cu fiecare zi care trece, îmi este tare teamă de unele gesturi al şefului de la Kremlin, de o escaladare a conflictului şi nu numai de o prelungire a lui. Mai grav este că orice decizie a lui Putin va fi pusă imediat în practică pentru că cei din jurul lui nu au putere să se opună”, a precizat Aurel Cazacu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite