Directorul SRI, George Maior, speră să nu se ajungă la un „neorăzboi rece”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul SRI, George Maior, se teme de un neorăzboi rece FOTO Adevărul
Directorul SRI, George Maior, se teme de un neorăzboi rece FOTO Adevărul

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, se teme că evenimentele din ultima perioadă din Ucraina şi atitudinea Rusiei ar putea duce la „un fel de neorăzboi rece”. Maior arată că „va trebui să fim foarte atenţi la aspectele legate de stabilitatea regională”.

„Eu sper că recentele evoluţii pe care, de altfel, le-am subliniat în trecut, şi uitaţi-vă atent la felul în care, şi din perspectivă instituţională, Serviciul s-a raportat la ameninţările provenind din zona estică, eu sper că nu vom ajunge la un fel de neorăzboi rece. Evident că aceste evoluţii geopolitice au implicaţii relativ la securitatea regională şi securitatea României”, a declarat George Maior, potrivit Mediafax. 

În opinia acestuia, nu este vorba de o ameninţare militară directă. 

„În schimb, va trebui să fim foarte atenţi la aspecte legate de stabilitatea regională, aspecte legate de elemente de influenţare a evoluţiilor din regiune prin metode specifice serviciilor de informaţii. Deci atenţie pe linie de contraspionaj sporită, am avut de altfel din totdeauna necesitatea de a crea aici un baraj informativ solid, în această regiune, pe care, de fapt, o avem în vedere şi am avut-o întotdeaunea în vedere, şi necesitatea de a cunoaşte mai bine evoluţiile şi de a încerca să oferim prognoze vizavi de ele”, a completat directorul SRI. 

În ceea ce priveşte afirmaţia făcută de acesta la sfârşitul anului trecut, potrivit căreia este „nevoie de o cooperare pragmatică inclusiv în domeniul informaţiilor, pentru interesul nostru naţional, şi cu Rusia”, Maior a precizat că „în ceea ce priveşte cooperarea pe linia informaţiilor”, îşi menţine afirmaţia pentru că „pentru interesul naţional al României - şi mă refer la diverse tipuri de ameninţări, începând cu terorismul şi terminând cu crima organizată transfrontalier sau alte aspecte negative care pot influenţa securitatea naţională a României - e nevoie de cooperare pragmatică cu orice stat care poate oferi asemenea informaţii, fie că vorbim de state din Orientul Mijlociu, de state care nu fac parte din sistemul nostru oficial de alianţe. Şi, din acest punct de vedere, orice ne interesează care poate aduce un plus de cunoaştere pentru securitatea României”, a explicat şeful SRI. 

Pe aceeaşi temă: 

Contul de mail al şefului SRI a fost spart de hackerul care a dezvăluit idila dintre Colin Powell şi Corina Creţu. Maior: „Micul Guccifer va fi prins“

George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii, face parte din cele mai noi victime ale cunoscutului hacker, Guccifer, specializat în spargerea căsuţelor de email ale politicienilor din întreaga lume. Potrivit ultimelor informaţii, şefului SRI i-a fost accesat abuziv contul Yahoo de mail şi i s-a schimbat parola de acces.

UPDATE Celebrul hacker Guccifer din Arad, care a spart adresa de e-mail a şefului SRI, George Maior, audiat la DIICOT

Hackerul Guccifer, care a spart adresa de e-mail a şefului Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior,  a fost săltat de procurorii DIICOT din Arad, în urma unei percheziţii domiciliare. Guccifer, suspectat că a accesat în mod repetat şi fără drept conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România şi din străinătate, este recidivist, fiind deja condamnat definitiv pentru acţiuni similare.

Ai fost afectat de atacul hackerilor asupra Yahoo? Cum te poţi proteja şi de ce ţinta au fost utilizatorii din Europa de Est

Utilizatorii Yahoo! din România se regăsesc pe lista celor mai afectaţi din cauza unor hackeri care au atacat serviciile companiei. BitDefender informează cu privire la acest atac, cum funcţionează strategia atacatorilor, dar şi cum te poţi proteja.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite