Directori din CFR Călători, trimişi în judecată de DNA pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Gavriş, director de tracţiune în cadrul CFR Călători, Gabriel Protopopu, director general şi Daniel Cosmineanu, şef Birou Aprovizionare, alături de alte douăsprezece persoane, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie. Aceştia sunt acuzaţi că ar fi prejudiciat societatea de stat cu peste două sute de mii de lei.

Concret, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au trimis în faţa instanţei pe Teodor Alexandrtu Gavriş, director de tracţiune în cadrul SNTFC CFR CĂLĂTORI SA, la data faptelor, pentru luare de mită şi  abuz în serviciu şi pe Gabriel Telu Protopopu, director general adjunct şi ulterior consilier în cadrul Corpului de Control al Directoratului – Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători C.F.R. CĂLĂTORI S.A, la data faptelor, va fi judecat pentru luare de mită, trafic de influenţă, instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, instigare la abuz în serviciu, complicitate la dare de mită, complicitate la abuz în serviciu. 

De asemenea, Daniel Ninel Cosmineanu, şef al Biroului Aprovizionare, în cadrul S.N.T.F.C. C.F.R. CĂLĂTORI S.A. - S.T.F.C. Depoul CLUJ, la data faptelor, va fi judecat de magistraţi pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, luare de mită şi abuz în serviciu, 

Totodată, în faţa judecătorilor urmează să ajungă şi omul de afaceri George Didilă, cel care controla mai multe societăţi, respectiv Ecomet West S.R.L, Electro Sig Star S.R.L, Petroserv Conect S.R.L. şi Grand Group CPS S.R.L., fiind acuzat de instigare la abuz în serviciu, dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu.

Mai mult,Cristian Valeriu Stîngă, Viorel Secu, Răzvan Constantin Păuna, Cristian Aurel Jigoria, Călin Ovidiu Dărău, Florin Liviu Mihai Bozga, Stelian Stan, Gheorghe Daniel Miu, Eugen Ilie, Daniel Săicu şi Gabriel Ionaşcu, toţi şefi ai mai multor depouri din cadrul S.N.T.F.C. – C.F.R. Călători S.A., la data faptelor, vor fi judecaţi pentru abuz în serviciu.

În schimb, în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, şi al consilierului judeţean Marcel Mihoc, procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea urmăririi penale într-un alt dosar. 

Produse cu preţuri supraevaluate pentru CFR Călători

Concret, anchetatorii susţin că „la începutul anului 2014, inculpatul Gabriel Telu Protopopu, în calitate de director general adjunct, a cerut de la inculpatul George Didilă, foloase necuvenite, pentru a-şi îndeplini în mod defectuos atribuţiile de serviciu. Aceste foloase au constat în sume de bani ce reprezentau un procent de 15 - 20% din valoarea totală (fără T.V.A.) a comenzilor care urmau să fie primite din partea subunităţilor societăţii feroviare aflate în subordinea funcţionarului public.De precizat este faptul că, produsele furnizate de către omul de afaceri aveau preţuri cu mult supraevaluate”,arată procurorii în rechizitoriul trimis instanţei. 

De asemenea, în aceeaşi perioadă Protopopu ar fi acceptat promisiunea omului de afaceri de a-i da mai multe sume de bani ce reprezentau un procent de 20% din valoarea totală (fără T.V.A.) a comenzilor de furnizare piese ce urmau a fi primite din partea Depoului Cluj.

Contracte cu dedicaţie

În schimbul acestor sume de bani, anchetatorii susţin că, Gabiel Protopopu ar fi promis că îl va determina pe Daniel Cosmineanu să efectueze demersurile necesare pentru atribuirea unor astfel de comenzi uneia dintre societăţile comerciale utilizate de către George Didilă, lucru care s-ar fi şi întâmplat ulterior.

„Astfel, inculpatul Protopopu Gabriel Telu l-a determinat pe inculpatul Cosmineanu Daniel Ninel să îi comunice omului de afaceri oferta unei societăţi comerciale concurente, care participa la o procedură de achiziţie desfăşurată de subunitatea feroviară şi să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul efectuării demersurilor necesare pentru atribuirea directă a unei comenzi de furnizare a unor piese de locomotivă, către S.C. Petroserv Conect S.R.L”, se mai arată în documentele anchetatorilor.

Mai mult, procurorii precizează că această societate, reprezentată în fapt de George Didilă, nu îndeplinea condiţiile necesare pentru comercializarea unor astfel de produse, conform reglementărilor în domeniu siguranţei feroviare.

„În continuare, urmare a acestei instigări, Depoul Cluj a efectuat plata în avans a pieselor de locomotivă comandate, iar ulterior, inculpatul Cosmineanu Daniel Ninel şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul că a efectuat demersurile necesare pentru a fi modificate comenzile iniţiale de piese, întrucât o mare parte din aceste produse nu puteau fi recepţionate din cauza lipsei certificărilor cerute de lege. Mai mult, acesta a întocmit două comenzi pentru furnizarea unor scule, chiar dacă în mod evident preţurile produselor de acest tip (scule) erau supraevaluate.

Ulterior primirii comenzilor şi efectuării în avans a plăţii produselor de către subunitatea feroviară, Protopopu ar fi primit suma de 10.000 lei de la inculpatul Didilă George în baza înţelegerii anterioare”, mai notează anchetatorii în rechizitoriu.

Pentru „ajutorul” acordat, inculpatul Cosmineanu Daniel Ninel a primit de la omul de afaceri suma de 2.000 de lei. 

După numirea în funcţia de director a inculpatului Teodor Gavriş, acesta şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, după ce l-ar fi intigat pe George Didilă, şi l-ar fi sprijinit pe acesta din urmă să obţină ilegal sume de bani de la C.F.R. Călători sub pretextul cumpărării unor bunuri.

„Astfel, inculpatul Didilă George a stabilit cu inculpaţii Gavriş Teodor Alexandru şi Protopopu Gabriel Telu, ca S.C. Ecomet West S.R.L. să livreze, în cursul anului 2014, prin achiziţie directă, scule, dispozitive şi verificatoare către depourile aflate în subordinea inculpatului Gavriş Teodor Alexandru, fiecare comandă urmând să aibă o valoare de până la 20.000 lei, fără T.V.A., iar ritmul de atribuire a comenzilor şi de livrare a produselor urma să fie o dată la două-trei luni în cazul fiecărui depou.

În acest scop, inculpatul Didilă George i-a promis foloase necuvenite inculpatului Gavriş Teodor Alexandru, pentru ca acesta să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, foloase constând în sume de bani ce reprezentau un procent de 15% din valoarea totală (fără T.V.A.), a comenzilor ce urmau să fie primite din partea subunităţilor societăţii feroviare”, mai arată procurorii.

În acest sens, Teodor Gavriş ar fi acceptat promisiunea omului de afaceri privind trimiterea acelor bani şi au stabilit împreună ca sumele de bani să fie remise de către acesta din urmă la final, după ce vor fi achitate de către C.F.R. Călători S.A. toate facturile aferente comenzilor.

Ulterior, Teodor Gavriş i-ar fi cerut un avans din sumele de bani promise de George Didilă, astfel că a primit de la acesta suma de 35.000 de lei.

„În urma instigării inculpatului Didilă George, inculpatul Gavriş Teodor Alexandru şi-a îndeplinit defectuos propriile atribuţii de serviciu şi i-a determinat pe subordonaţii săi, angajaţi ai S.N.T.F.C. – C.F.R. Călători S.A., să îşi îndeplinească în mod defectuos propriile lor atribuţii de serviciu.

În acest sens, inculpatul Gavriş Teodor Alexandru i-a atras în activitatea infracţională pe inculpaţii Stîngă Cristian Valeriu, Jigoria Cristian Aurel, Stan Stelian, Miu Daniel, Ionaşcu Gabriel, Păuna Răzvan Constantin, Bozga Florin-Liviu-Mihai, Ilie Eugen, Săicu Daniel, Secu Virgil şi Dărău Călin Ovidiu, care în calitate de şefi ai subunităţilor (depourile) S.N.T.F.C. – C.F.R. Călători S.A., au acceptat să comande produsele oferite de omul de afaceri şi să plătească preţurile mult supraevaluate cerute de acesta”, mia arată anchetatorii în documentul citat.

Mia mult, anchetatorii sunt de părere că şefii celor unsprezece depouri, deşi erau conştienţi de faptul că nevoile urgente ale subunităţilor erau altele, au acceptat să atribuie, direct şi cu prioritate, comenzi de furnizare scule societăţilor reprezentate de inculpatul Didilă George, având reprezentarea faptului că preţurile practicate erau supraevaluate.

Paguba totală produsă C.F.R. Călători de către cei implicaţi în acest dosar ar fi de 205.415,24 , din care 174.814,56 lei în relaţiile comerciale cu S.C. Ecomet West S.R.L. şi 30.600,68 lei în relaţiile comerciale cu S.C. Petroserv Conect S.R.L., ambele firme fiind reprezentate în fapt de către George Didilă George.

Dosarul a fost trimis pentru a fi soluţionat de judecătorii Tribunalului Bucureşti.

Citiţi şi:

STENOGRAME Cum îl ameninţa afaceristul Didilă pe directorul care trebuia să-i vireze banii: Am furat ţara?! Ce am făcut?! Două aranjate mari şi late

Cinci persoane, printre care consilierul judeţean din Timiş Marcel Mihoc, Teodor Gavriş, fost director în CFR Călători şi omul de afaceri George Didilă, au fost arestate preventiv de magistraţii Tribunalului Bucureşti într-un dosar de corupţie. Decizia nu este însă definitivă. Potrivit unor stenograme, Didilă îi presa pe şefii instituţiilor care îi ofereau preferenţial contracte să-i facă mai repede plăţile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite