UPDATE Nicolăescu: casele judeţene de asigurări vor fi desfiinţate. Vasile Cepoi: "Trebuie pus ceva în loc"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolăescu desfiinţează DSP-urile şi CAS-urile FOTO Marian Iliescu
Nicolăescu desfiinţează DSP-urile şi CAS-urile FOTO Marian Iliescu

Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) şi Casele Judeţene de Sănătate vor fi desfiinţate, potrivit unui anunţ făcut în această dimineaţă de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Declaraţia ministrului i-a luat prin surprindere pe cei mai mulţi dintre oficialii din sistem. În România sunt 40 de Case judeţene de Asigurări de Sănătate şi DSP-uri unde sunt angajate peste 8000 de persoane.

UPDATE Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a afirmat marţi că desfiinţarea caselor judeţene de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene este menită să reducă birocraţia în sistemul sanitar şi să aducă mai mulţi bani pentru pacient.

„Am vrut să dau un semnal pentru pacienţi. După cum ştiţi, se sărbătoreşte săptămâna pacienţilor şi eu cred că autorităţile trebuie să ştie că autorităţile caută resurse suplimentare prin care să asigure o finanţare mai bună a sistemului. Noi am încercat să găsim înăuntrul sistemului resurse, dar nu avem de unde. Deficitul bugetar e unul singur, economia merge aşa cum merge, surse suplimentare nu avem de unde, alte sectoare nu merg văduvite. (...) Pacienţii trebuie să ştie că pentru ei încercăm să facem mai mult şi mai bine. (...) Mesajul meu este simplu: încercăm prin reducerile de birocraţie să facem economii pe care să le utilizăm pentru creşterea finanţării sistemului de sănătate", a declarat Nicolăescu la Parlament, subliniind că  că proiectul de lege prin care va fi reglementată această măsură va fi finalizat în câteva zile.
 

UPDATE "Este o declaraţie şi o intenţie politică făcută de domnul ministru fără să avem un studiu de impact, social, administrativ, econimic şi financiar. Decizia va fi politică în urma unui proiect asumat şi promovat de Guvern. Momentul, din punctul meu de vedere nu este cel mai prielnic având în vedere că la data de 1 aprilie 2013 începe perioada de contractare şi activitatea instituţiei noastre va fi focusata pe asta", a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Doru Bădescu,.

Acesta le-a cerut angajaţilor caselor din teritoriu să îşi facă în continuare treaba conform atribuţiilor din fişa postului.

"Această regionalizare trebuie discutată, analizată şi eventual pusă în practică după regionalizarea administrativ teritorială şi doar în urma unei analize foarte riguroase, altfel poate să ducă la convulsii sociale, la nemulţumirea asiguraţilor şi la întarzierea activităţilor, care pot atrage penalităţi. Asigurările sociale de sănătate, cu bunele şi cu relele lor au dus greul acestui sistem sanitar şi
majoritatea salariaţilor sunt profesionişti şi îşi fac treaba conform fişei postului", a mai adăugat Bădescu.
 

UPDATE Proiectul privind reorganizarea caselor de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene este deocamdată la Ministerul Sănătăţii, nu a fost prezentat în Guvern şi nici nu a fost supus dezbaterii publice, fiind aşteptată o propunere concretă, a declarat, marţi, consilierul guvernamental, Vasile Cepoi.

"Sistemul ar putea funcţiona cu alt tip de instituţii care să preia atribuţiile celor desfiinţate. Nu ştiu dacă se fac economii, trebuie făcut un studiu de impact. Dacă desfiinţezi nişte instituţii care au anumite atribuţii, este clar că atribuţiile ar trebui preluate de alte instituţii. Trebuie pus ceva în loc", a precizat Cepoi.

UPDATE 12.05 "Casele de sănătate trebuie reorganizate, dar în niciun caz ele nu trebuie desfiinţate. Au devenit nişte structuri stufoase care au aceleaşi activităţi. Ar putea, în schimb, să le schimbe structura juridică. Trebuie ţinut cont de faptul că este nevoie de comisii de evaluare şi contractare a furnizorilor de servicii medicale în fiecare judeţ, nu poţi să laşi totul pe Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", a declarat pentru adevărul.ro Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

În ceea ce priveşte desfiinţarea Direcţiilor de Sănătate Publică, Barbu spune că acestea au o activitate disfuncţională în momentul de faţă.

"Nu au capacitatea să controleze activitatea furnizorilor de servicii. Eu am constatat că DSP-urile nu funcţionează bine, încă avem infecţii nosocomiale prin spitale", a continuat Barbu.

Eugen Nicolăescu a declarat marţi dimineaţă că măsura desfiinţării direcţiilor de sănătate publică judeţene şi caselor de asigurări de sănătate publică judeţene va aduce economii la buget.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că 2013 va fi anul marilor schimbări în sănătate, precizând că are sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate.

Nicolăescu a afirmat că direcţiile de sănătate publice judeţene consumă 10% din fondul de administrare al Ministerului Sănătăţii, iar economiile ce vor fi făcute prin desfiinţarea lor vor fi dirijate către programele naţionale de sănătate.

În actuala structură, casele judeţene de sănătate sunt subordonate CNAS (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate). Anual, CNAS alocă fonduri de circa patru miliarde de euro pentru finanţarea sistemului de sănătate, în timp ce aportul MS se rezumă la 1-2 miliarde de euro.

Declaraţiile au fost făcute la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi Colegiul Medicilor din România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite