Reacţia DNA după ce ministrul Justiţiei a a cerut revocarea lui Augustin Lazăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat vineri susţinerea solicitării de abandonare a procedurii de revocare a lui Augustin Lazăr, solicitare trimisă ministrului Tudorel Toader joi de către două asociaţii ale magistraţilor. Procurorii îşi exprimă ataşamentul faţă de valorile statului de drept, ce „implică garanţii clare, puternice şi eficiente de respectare a independenţei procurorilor”.

„În contextul declanşării procedurii de revocare a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, Adunarea Generală a D.N.A, întrunită la data de 26 octombrie 2018, la solicitarea a peste o treime din totalul procurorilor din cadrul DNA, în temeiul art. 9 alin 2 din Regulamentul de Ordine Interioară,  a exprimat susţinerea comunicatului comun al Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţiei Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor din data de 25.10.2018”, a transmis DNA.

Procurorii anticorupţie au subliniat importanţa, într-un stat de drept, a unor garanţii clare şi eficiente pentru independenţa procurorilor.

„De asemenea, Adunarea Generală a D.N.A  a adoptat  următorul mesaj: “Procurorii DNA îşi exprimă ataşamentul faţă de valorile statului de drept şi de respectarea principiului independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, care implică garanţii clare, puternice şi eficiente de respectare a independenţei procurorilor în exercitarea mandatului lor prevăzut de lege. În acest sens,  procedurile de revocare a procurorilor cu funcţii de conducere trebuie să fie temeinic justificate pe baza unor criterii obiective şi să evite riscul unor decizii disproporţionate şi alimentarea unui climat de intimidare şi presiune asupra procurorilor”, se mai arată în comunicatul DNA.

Forumul Judecătorilor din România şi Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor au transmis joi o scrisoare ministrului Justiţiei în care solicită abandonarea procedurii de revocare a lui Augustin Lazar. Decizia ministrului „pune în pericol parcursul României în UE şi însăşi existenţa democratică a statului român”, se arată în scrisorile magistraţilor.

Cele două asociaţii susţin că această procedură, criticată de Comisia de la Veneţia, GRECO şi Comisia Europene, ”pune în pericol parcursul României în Uniunea Europeană şi în Consiliul Europei şi însăşi existenţa democratică a statului român, nemaivorbind de semnalul negativ şi descurajant transmis unei părţi importante a corpului magistraţilor”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite