Direcţia Naţională Anticorupţie îşi prezintă bilanţul pe 2018. Au crescut prejudiciile din dosarele instrumentate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi-a prezentat astăzi bilanţul activităţii instituţiei pe anul 2018. Călin Nistor, procurorul şef interimar al DNA, a declarat că s-a constatat o creştere a prejudiciilor din dosarele instrumentate şi, în acelaşi timp, a crescut valoarea măsurilor asigurătorii luate de procurorii instituţiei.

Călin Nistor a declarat că anul trecut a fost unul total atipic, marcat de plecarea fostei şefe, Laura Codruţa Kovesi, şi de schimbări legislative de mare impact pentru direcţie. 

Şeful intermar al DNA a declarat că, printre altele, anul trecut, au fost cercetate 89 de persoane cu funcţii înalte de conducere în diverse instituţii . 

“Ne menţinem eforturile pentru recuperarea pagubelor şi ne axăm pe cercetarea actelor de corupţie în domenii ca sănătate, fond forestier sau achiziţiilor publice.  “Mai sunt prioritare şi cazurile în care au fost lezate interesele financiare ale UE”, a declarat Călin Nistor.

Procurorul-şef interimar al DNA a spus că, în anul 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis în judecată cauze cu un prejudiciu total de 412 milioane de euro. 

"Activitatea DNA a fost concentrată pe recuperarea produsului infracţiunii. Au fost trimise în judecată cauze cu 412 milioane de euro prejudiciu total. Sechestre, ipoteci pe bunuri în valoare de peste 400 de milioane de euro. Cifra este aproape dublă faţă de anul 2017", a precizat Călin Nistor, la bilanţul DNA. El a mai spus că "valoarea măsurilor asiguratorii este mult mai mare" faţă de anul anterior. 

În concluziile prezentate, Nistor a spus că ”am abordat corupţia la nivel mediu şi înalt, dată fiind calitatea persoanelor condamnate”. 

”Au fost 89 de persoane condamnate care deţineau funcţii importante în administraţia publică locală sau centrală, companii de stat, magistrat sau alte persoane”, a declarat Nistor. El a mai spus că le-a transmis procurorilor să continue anchetele cu profesionalism, punând accentul pe infracţiunile din domeniul sănătăţii, al achiziţiilor publice şi infracţiunile privind subvenţiile şi fondurile europene. 

”Am constatat că se menţine trendul de scădere a numărului de înregistrări primite de DNA, se reduce numărul de dosare rămase nesoluţionate pentru că procurorii au păstrat ritmul de lucru”, a mai declarat el, adăugând că a crescut valoarea prejudiciilor reţinute în baza deciziilor de instanţe. 

Pe de altă parte, potrivit lui Călin Nistor, activitatea serviciilor teritoriale ale DNA a fost scăzută, existând servicii teritoriale care au finalizat un singur rechizitoriu.

"Am avut servicii teritoriale cu un singur rechizitoriu pe toată durata anului 2018. Calitativ, remarcăm că structura pe funcţii ale celor trimişi în judecată îşi păstrează relevanţa raportat la natura activităţii noastre. Dosarele DNA au vizat înalţi funcţionari ai statului, magistraţi, ofiţeri de poliţie, directori de companii şi persoane din Educaţie şi Sănătate", a mai spus procurorul-şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Sinteză Raport de activitat... 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite