Dinu Patriciu a murit. Cine a fost omul de afaceri şi cum a intrat în politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dinu Patriciu a murit marţi, la Londra, la vârsta de 64 de ani. Pe numele complet Dan Costache Patriciu, mogulul a fost un om de afaceri şi politician român, devenit miliardar de pe urma afacerilor din domeniul petrolier.

Patriciu a profesat iniţial ca arhitect, fiind absolvent al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu" din Bucureşti. 

În perioada regimului comunist, el a acumulat o vastă experienţă în domeniul imobiliar, finalizând peste 40 de proiecte locative şi de spaţii comerciale în România şi mai mult de 25 de complexuri imobiliare de lux, clădiri de birouri şi hoteluri în Emiratele Arabe Unite.

Revine în România după Revoluţia din 1989 pentru a intra în politică şi abordează afaceri din domeniile imobiliare, presă, servicii financiare şi petrol.

Cariera politică începe în 1990 când a devenit membru fondator al Partidului Naţional Liberal, după reînfiinţarea acestei formaţiuni politice în 1990. Ulterior, a fost ales deputat de Timiş aflat pe listele PNL şi a făcut parte din Comisia pentru administraţie centrală şi locală, amenajarea teritoriului şi urbanism şi din Comisia pentru echilibru ecologic şi protecţia mediului. Mai târziu, Patriciu devine ministrul lucrărilor publice şi amenajării teritoriului în 1991.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a înfiinţat prima firmă privată din România, în 1990, care avea ca obiect de activitate efectuarea de proiecte de arhitectură. El a fost Director al fondului de investiţii Romania Moldova Direct Fund, iar în 1998 a achiziţionat compania Rompetrol, care avea să-l transforme în unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa energetică. Sub conducerea lui Patriciu, Rompetrol a ajuns unul dintre primii 25 de operatori din Uniunea Europeană. În august 2007, Dinu Patriciu a vândut 75% din acţiunile Rompetrol Holding.

Pe lângă acţiunile deţinute la The Rompetrol Group, Patriciu a mai deţinut pachete de acţiuni în numeroase alte entităţi, cuprinzând printre altele o firmă de construcţii şi imobiliare şi un holding de media.

În 2014, Dinu Patriciu s-a clasat pe locul 854 în topul Forbes al miliardarilor lumii, publicaţia estimându-i averea la 1,5 miliarde de dolari.  Între timp, în 2014, Dinu Patriciu nu a mai trecut de plafonul care-l includea în rândul celor mai bogaţi oameni din lume, publicaţia „Forbes”, pe care a adus-o şi în România, îi estimează averea la 540 de milioane de dolari. 

[<a href="//storify.com/Noemi_Varga/dinu-patriciu-a-murit" target="_blank">View the story "Dinu Patriciu a murit" on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite