Din nou Băsescu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Biroul Electoral Central a anunţat ieri victoria lui Traian Băsescu în cursa prezidenţială. Candidatul PDL a învins la mustaţă. Actualul şef al statului a câştigat un nou mandat de cinci ani la Cotroceni, deşi exit-poll-urile îl dăduseră pe Geană învingător.

Traian Băsescu a obţinut 50,33% din voturi, iar Mircea Geoană -49,66%, potrivit rezultatelor finale comunicate ieri de BEC, nevalidate încă de Curtea Constituţională.

Duminică seară, trei dintre cele patru exit-polluri prezentate de televiziuni (INSOMAR, CCSB, CURS) îl dădeau învingător pe şeful PSD. Doar sondajul CSOP indica iniţial egalitate, pentru ca apoi să încline balanţa către candidatul PDL.

Răsturnarea de situaţie a venit ieri-dimineaţă, după ce, duminică noapte, fiecare tabără, convinsă de victorie, şi-a sărbătorit succesul şi a trecut apoi la numărătoarea paralelă a voturilor.

Pe măsură ce datele erau centralizate, starea de spirit în cele două tabere se schimba. Dacă prezentarea primelor exit-polluri a fost primită cu urale la sediul central al PSD, numărătoarea paralelă a instaurat neliniştea, care a domnit apoi toată noaptea. După ce, duminică seară, Mircea Geoană sărea de bucurie, mulţumindu-le susţinătorilor şi soţiei ("Mihaela, dragostea mea"), ieri-dimineaţă a intrat în sediu fără niciun comentariu.

Pe tot parcursul nopţii, Viorel Hrebenciuc (PSD) a dat asigurări că numărătoarea paralelă a partidului menţine scorul exit-pollurilor. La rândul său, Adriean Videanu (PDL) anunţa, din când în când, victoria lui Băsescu, pe măsură ce avansa numărătoarea paralelă a voturilor efectută de partid. Ieri-dimineaţă, BEC a adus certitudinea victoriei pentru candidatul PDL. De altfel, şi Băsescu anunţase, duminică seară, că el este adevăratul câştigător. Mai mult, duminică noapte, şeful statului decretase:

„Un fleac. I-am ciuruit!".  Victoria la prezidenţiale este a doua obţinută de Băsescu împotriva lui Geoană, după ce, în iunie 2004, l-a învins pe fostul ministru de Externe încă din primul tur de scrutin, în bătălia pentru Primăria Capitalei.



De ce a pierdut Geoană alegerile

Sondajele realizate cu câteva zile înainte de vot arătau că Mircea Geoană avea în mânecă un as câştigător. Strategiile greşite de campanie i-au afectat pe ambii candidaţi şi, mai ales, pe cel al PSD, cred analiştii.

„Mircea Geoană avea un plan foarte bine pus la punct: s-a aliat cu Antonescu, apoi l-au anunţat pe Iohannis premier, au semnat un protocol la Timişoara. Toate lucrurile mergeau către o încoronare. Cine a avut însă ideea cu caseta, cu incidentul de la Ploieşti, când Băsescu ar fi lovit un copil, a greşit fatal", crede Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului de Politici Publice (IPP). Acesta consideră că ipostaza de victimă, în care a fost pus cu această ocazie Traian Băsescu, a fost decisivă.

„Prea multe moaşe"

„Rolul de victimă îl prinde cel mai bine. Nici nu visa Băsescu ca pe ultima sută de metri să apară o ocazie ca să verse o lacrimă, ca în 2004", adaugă Moraru. Din punctul să de vedere, Geoană a pierdut din cauză că „a avut prea multe moaşe", iar întrebarea lui Băsescu din cadrul dezbaterii finale, când acesta l-a descusut pe şeful PSD cu privire la vizita făcută, în miez de noapte, la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, a fost o altă piatră grea. 

Şi sociologul Alfred Bulai  crede că Geoană a făcut mai multe greşeli de campanie. „Varianta cu apropierea de Vîntu, varianta Guvernului Iohannis şi semnarea protocolului de la Timişoara nu au fost soluţii câştigătoare. În plus, pregătirea candidatului Mircea Geoană de la întâlnirea finală a lăsat de dorit", afirmă Bulai.

Traian Băsescu a folosit permanent „instrumentul Vîntu" drept unul de campanie, mai spune sociologul. „Şeful statului a avut marele noroc că a schimbat strategia aproape de finalul cursei şi a redevenit politicianul pe care îl ştiau românii, sigur pe victorie", mai explică Bulai.

„Preşedintele îşi va schimba rolul"

Din punct de vedere tehnic, Traian Băsescu a avut mai multe arme, printre care referendumul, creşterea numărului de secţii de vot speciale, dar şi al celor din străinătate, crede politologul Cristian Pârvulescu. „Aceste alegeri nu au învingător, ci arată doar o Românie scindată, pentru care nu există soluţii", adaugă el.

Şi Adrian Moraru de la IPP este de părere că situaţia viitoare nu este una tocmai fericită. „Suntem unde eram şi acum o lună. Singura diferenţă este că Băsescu este bătut în cuie la Cotroceni şi nu există posibilitatea să plece peste câteva zile", spune acesta. Sociologul Alfred Bulai este însă de altă părere.

„Traian Băsescu îşi va schimba rolul pentru că nu mai are nicio miză, nu îl mai aşteaptă nicio altă campanie electorală. Nu va mai fi atacat, iar reprezentanţii PDL se vor depărta în timp de Băsescu, în căutarea unui nou lider şi a unui nou posibil candidat pentru prezidenţiale", a încheiat Bulai. 

"Geoană a pierdut pe ultima sută de metri un joc pe care îl avea deja în mână. Problema lui a fost că a avut prea multe moaşe."
Adrian Moraru
director adjunct IPP

"Băsescu a avut noroc că a schimbat strategia spre finalul cursei şi a redevenit politicianul pe care îl ştiau românii, sigur pe victorie."
Alfred Bulai
sociolog

No title
No title
No title
No title
No title
No title
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite