Din mai, asiguraţii ar putea plăti pentru investigaţiile care acum sunt gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile au lansat în dezbatere publică un
proiect de hotărâre de guvern prin care sunt redefinite pachetele de servicii
medicale
Autorităţile au lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern prin care sunt redefinite pachetele de servicii medicale

Românii care îşi plătesc contribuţia la sănătate ar putea fi obligaţi să achite o coplată la investigaţiile paraclinice cum sunt RMN-ul şi computerul tomograf (CT) care, până acum, erau gratuite prin lege pentru asiguraţii care aveau trimitere de la specialist.

Aşa prevede un proiect de hotărâre de guvern lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii, document ce aduce modificări semnificative pachetelor de servicii medicale în baza cărora românii beneficiază de asistenţă medicală.

DOUĂ CONSULTAŢII PE LUNĂ PENTRU CRONICI

Proiectul, contestat cu vehemenţă de medicii de familie, a fost apreciat de furnizorii de servicii paraclinice, în opinia cărora o coplată achitată de pacient la investigaţii este bine-venită. Cu scepticism privesc proiectul şi reprezentanţii pacienţilor, care au observat o serie de anomalii în proiect şi care susţin că pacientului cronic i se pun o serie de restricţii din punct de vedere al consultaţiilor şi al tratamentului.

Mai exact, un pacient cronic va beneficia, conform actului normativ, „de maximum patru consultaţii pe trimestru, dar nu mai mult de două pe lună”. În acelaşi timp, „un cronic va putea să primească, pentru fiecare boală de care suferă, maximum două prescripţii lunar, cu maximum trei medicamente”, se mai arată în proiectul de lege.

„Este o limitare. În anumite situaţii, unde se justifică, este necesar ca pacientul să fie consultat de mai multe ori. Nu ai de unde să ştii cum evoluează boala. Sunt de acord că trebuie să mai restricţionăm din servicii, dar să nu facem din asta o barieră pentru bolnavi, care şi aşa sunt necăjiţi”, a explicat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

Acesta susţine că dublarea numărului de consultaţii la domiciliu la nivelul medicului de familie de la 21, câte sunt acum, la 42, nu este un lucru rău. Dimpotrivă, arată Barbu, măsura vine în sprijinul pacientului nedeplasabil.

COPLATA PENTRU CT AR PUTEA FI DE 100 DE LEI

În ceea ce priveşte coplata pe care asiguraţii ar putea fi obligaţi să o plătească pentru serviciile de înaltă performanţă (RMN, CT, angiograf) începând din luna mai, ea va fi stabilită prin norme, arată reprezentanţii autorităţilor. Excepţie vor face copiii până la 18 ani şi persoanele instituţionalizate.

„În majoritatea investigaţiilor lucram sub preţ. Costurile de întreţinere a aparatelor sunt foarte mari, dacă autorităţile ar aloca suficient buget pentru investigaţii nu ar fi nevoie de coplată. Oricum, suma va fi stabilită prin lege şi nu va depăşi 100 de lei, în cazul unui CT, spre exemplu”, a declarat şi radiologul Cosmin Alexandrescu, preşedintele Alianţei pentru Sănătate din România (ASPR ), adăugând că proiectul aduce şi investigaţii noi în pachetul de bază pentru asiguraţi.

Potrivit specialistului, numărul pacienţilor care vor face investigaţii paraclinice nu vă scădea, în ciuda banilor pe care vor fi nevoiţi să îi achite din propriul buzunar.

MEDIC DE FAMILIE: „O SĂ FALIMENTĂM!”

Pe de altă parte, doctorul Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), susţine că măsurile luate de autorităţi au menirea de a-i îngropa specialitatea.

Dacă în prezent medicul de familie este plătit în proporţie de 50% pe lista de pacienţi şi în proporţie de 50% pe numărul de servicii acordate celor din listă, situaţia a luat o altă turnură în proiectul de hotărâre de guvern lansat în dezbatere. Pe de-o parte, autorităţile susţin că medicul de familie „îşi va face treaba de medic”, în timp ce doctorii spun că „măsurile vor accentua migraţia şi vor duce la desfiiinţarea cabinetelor medicale de la sate”. Asta pentru că, spun ei, începând din luna mai, ar putea fi plătiţi în proporţie de 80% în baza serviciilor efectuate.
„În plus, ne-au impus şi plafon, avem 20 de servicii pe zi. Dispare lista minimă de pacienţi, deci oricine îşi poate face cabinet, se renunţă la sporul din rural. Dacă tot ai card, de ce să impui 20 de servicii pe zi? Noi oricum vedem mai mulţi. În plus, nu ne vor mai lăsa  să mai putem percepe taxă pacienţilor care vin peste programări. O să falimentăm pentru că noi nu vom putea să ne susţinem financiar cabinetele”, a explicat Sandra Alexiu. ;

O consultaţie pe trimestru pentru gravidele neasigurate

Gravidele neasigurate vor putea beneficia de o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină, dar şi de o consultaţie în primul trimestru de la naştere, potrivit proiectului pus în dezbatere de autorităţile din Sănătate. 

„Adevărul” a dezvăluit, în urmă cu două săptămâni, că deşi au fost declarate prioritate naţională cu gratuitate la analizele medicale pe timpul sarcinii, femeile însărcinate care nu lucrează sunt nevoite să achite o taxă de 320 de lei în momentul în care ajung la casele de asigurări pentru a fi luate în evidenţă. Astfel, ele sunt practic obligate să plătească retroactiv, pe ultimele şase luni, o contribuţie pentru calitatea de persoană socială fără venituri.  Marea surpriză a fost nu doar pentru gravide, puse în faţa faptului împlinit, ci mai ales pentru medicii de familie şi specialişti, care nu aveau habar că viitoarele mămici sunt nevoite să achite o taxă pentru a beneficia de consultaţii. 

„Problema este că pachetul minim nu specifică în mod limpede la ce investigaţii are dreptul gravida. Celor care se duc cu legea în mână în spitale li se spune că s-a depăşit plafonul, sunt refuzate şi sunt chemate următoarea lună. Prin formularea nespecifică, autorităţile lasă loc la interpretări”, spunea atunci şi Ana Măiţă, preşedintele Fundaţiei Mame pentru Mame “.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite