BAC 2013. Şpaga de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" plănuită din luna mai. Directoarea liceului a fost arestată, iar 7 candidaţi, eliminaţi din examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costica Vărzaru riscă până la 10 ani de închisoare
Costica Vărzaru riscă până la 10 ani de închisoare

Costica Vărzaru, directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu“, arestată marţi seara pentru trafic de influenţă, îi îndemna pe diriginţi să le ceară părinţilor banii pentru subiectele rezolvate la examenul de maturitate încă din luna mai, când elevii începeau pregătirile pentru banchetul de sfârşit de an.

Proba scrisă la Limba Română susţinută luni de absolvenţii claselor a XII-a nu va fi reluată din cauza scandalului de fraudă de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“. 

Aşa a declarat, ieri, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, precizând că în majoritatea centrelor examenul de Bacalaureat s-a desfăşurat în condiţii bune. 

„Doar la Liceul «Dimitrie Bolintineanu» au fost probleme extrem de grave“, a spus ministrul care după-amiază nu era sigur dacă cei 256 de elevi care au susţinut luni proba la Liceul “Dimitrie Bolintineanu“ vor intra miercuri în cea de-a doua probă a Bac-ului. 

„Din discuţii cu Procuratura, nu există indicii că aceste lucrări ar fi fost viciate. Lucrările nu au fost ridicate, sunt în faza procedurală de verificare. Parchetul va comunica mai multe şi, în funcţie de asta, vom decide dacă mâine (astăzi - n.r.) vor intra toţi la proba de istorie sau de matematică“, a mai spus Pricopie.

Câteva ore mai târziu, Inspectoratul Şcolar Bucureşti a anunţat că şapte candidaţi la Bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală au fost eliminaţi din examen. asta pentru că asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă la proba de Limba Română. 

Elevii au fost prinşi cu mai multe dovezi care indică tentativa de fraudă - copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile. Decizia de eliminare a fost luată marţi de Comisia de Bacalaureat a municipiului Bucureşti. Lucrările elevilor eliminaţi din bacalaureat vor fi anulate.

"Dovezile au fost găsite în timpul percheziţiei corporale realizate de ofiţerii de Poliţie, care au descins în centrul de examen şi consemnate în procesele verbale transmise de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Percheziţiile au fost efectuate asupra a 41 de absolvenţi prezenţi la examen", mai precizează reprezentanţii ISMB.

Lucrările elevilor eliminaţi din bacalaureat vor fi anulate, potrivit sursei citate.

Comisia primea mai mulţi bani, supraveghetorii mai puţini

Potrivit sesizării venite de la ofiţerii Serviciului Român de Informaţii, sesizare de la care procurorii şi poliţiştii bucureşteni au pornit această anchetă, practica şpăgii la Bac funcţionează la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ de mulţi ani. 

„Din luna mai, părinţii erau informaţi de diriginţi cu privire la faptul că dacă îşi doresc un Bacalaureat liniştit trebuie să cotizeze. Astfel, în momentul în care se strângeau banii pentru banchetul de sfârşit de liceu, se strângeau şi banii pentru «protocol». De obicei, suma totală se ridica la 500 de euro“, se arată în sesizarea primită de procurori de la SRI. 

„Cel mai probabil, aceşti bani erau pentru directoarea Costica Vărzaru şi pentru membrii comisiei. Asta pentru că elevii au adus bani inclusiv luni dimineaţă. Câte 400 de lei pentru fiecare supraveghetor care a acceptat să primească mită. În schimbul banilor, profesorii trebuiau să închidă ochii atunci când candidaţii intrau în clase cu fiţuici sau când copiau. Mai mult, unii dintre elevi primeau direct rezolvarea subiectelor”, spun anchetatorii.

Acest lucru este confirmat şi de Andrei, un tânăr care a absolvit Liceul „Bolintineanu“ în anii 2006 – 2007. El a povestit pentru postul de radio EuropaFm că elevul care dădea bani pentru rezolvarea problemelor putea să fie sigur că va avea o lucrare de nota 7-8.

„În cazul în care mai ştiai ceva, obţineai o notă mai mare. Eram cel care strângea banii. Pentru proba de Limba şi Literatura Română se dădea mai puţin, în schimb pentru matematică se dădea mai mult. Profesorii pur şi simplu veneau cu subiectele gata rezolvate. În această operaţiune era implicată toată comisia, tot ce însemna pe partea de Limbă şi Literatură Română şi Matematică, acestea fiind cele mai dificile probe“, a declarat tânărul.  

Şpaga ascunsă în pachete de ţigări, de şerveţele sau în ziare 

Potrivit probelor din dosarul în care este anchetată frauda de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, luni, în momentul în care poliţiştii şi procurorii au descins în unitatea şcolară, profesorii aveau ascunsă mita în pachete de ţigări, pachete de şerveţele, ziare şi reviste.

“Au fost profesoare care au ascuns banii în sutien. Asupra unuia dintre membrii comisiei au fost găsite rezolvările subiectelor date la examen. Din anchetă reiese că imediat ce a primit subiectele de la Ministerul Educaţiei, directoarea Costica Vărzaru le-a dat unui profesor de limba română să le rezolve, după care le-a multiplicat pentru a le împărţi candidaţilor. Rezolvările le erau date elevilor pe hârtii de ciornă. Practic, aceştia solicitau încă o ciornă moment în care primeau rezolvarea subiectelor. Astfel, dacă ulterior cineva verifica înregistrările de pe camerele de luat vederi nu putea vedea decât cum profesorul supraveghetor le dă elevilor ciorne, un lucru absolut normal la un examen, candidaţilor fiindu-le interzis să vină cu coli de hârtie de acasă”, mai spun anchetatorii.

În plus, potrivit înregistrărilor telefonice aflate la dosar, directoarea liceului făcea din timp „demersuri ca la examen să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori permisivi, precum şi o comisie care putea fi influenţată în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului“, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti. 

Elevii şi profesorii luaţi prin surprindere de percheziţiile poliţiei

Elevii care au susţinut luni proba de limba română de la bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sală, la mulţi dintre aceştia fiind găsite fiţuici, cărţi, dar şi importante sume de bani.

La câteva ore după descinderea poliţiei, Inspectoratul Şcolar a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la acest liceu iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului, membrii comisiei, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", au fost schimbaţi.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în acest caz. După ce au fost audiaţi, aceştia au fost lăsaţi să plece, singura reţinută fiind fosta directoare a liceului, Costica Vărzaru.

Costica Vărzaru a fost prezentată după-amiază judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă. Deocamdată, aceasta este acuzată de trafic de influenţă, iar dacă va fi găsită vinovată riscă până la 10 ani de închisoare. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis că aceasta trebuie să stea 29 de zile după gratii.

Surse din rândul anchetatorilor spun însă că în acest caz vor fi puşi sub acuzare şi alţi profesori supraveghetori şi membri ai comisiei de examinare.

Ce prevede legea

Potrivit metodologiei de selecţie, profesorii care fac parte din comisiile de Bacalaureat nu pot preda la unitatea de învăţământ la care este constituită comisia respectivă. Ei sunt aleşi în mod aleatoriu, de la alte instituţii de învăţământ. 

„Opinia publică trebuie să fie informată corect cu privire la componenţa Comisiei de Bacalaureat din centrul de examen de la Liceul «Dimitrie Bolintineanu». Cei care sunt suspectaţi de fraudă nu predau la acest liceu, ci în alte unităţi de învăţământ din Capitală. Nu este normal ca dascălii de la «Dimitrie Bolintineanu» să aibă de suferit în urma acestei situaţii neplăcute”, a precizat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

În metodologia examenului de Bacalaureat se menţionează că prezentarea comisiei la centrul de examen se face în intervalul orar 7-7.30.

În mod normal, un profesor află la ce liceu va fi supraveghetor cu o seară înainte. Intrarea în centrul de examen se face pe baza buletinului de identitate şi a legitimaţiei sau a adeverinţei de serviciu. 

“Asistentul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen, cum ar fi telefoane mobile, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare, ziare, reviste, sau cărţi, va depune toate acestea în sala de depozitare a obiectelor personale”, se arată în regulamentul intern. 

„Membrii comisiei de supraveghere din centrele de examinare de la Bacalaureat şi supraveghetorii nu au voie să intre în sălile de examen decât cu un pix şi o mapă primită de la preşedintele comisiei“, a explicat pentru „Adevărul“  preşedintele Comisiei Municipale de Bacalaureat Bucureşti, Florin Lixandru. Ioana Nicolescu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite