DIICOT solicită ajutorul FBI în cazul Caracal. De ce le cer procurorii ajutorul americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT au solicitat autorităţilor din Statele Unite ale Americii sprijinul FBI în ceea ce priveşte efectuarea analizelor ADN în cazul Luizei Melencu. Asta după ce cu o zi înainte anunţau că vor renunţa la serviciile specialiştilor din cadrul Institutului de Medicină Legală (INML) în privinţa analizei ADN-ului Luizei şi vor fi căutate alte instituţii, inclusiv unele din străinătate, pentru efectuarea noilor expertize.

UPDATE Autorităţile judiciare din România au trimis în Statele Unite probele necesare pentru realizarea expertizei genetice de către specialişti din cadrul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) fiindcă Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” nu este omologat să o realizeze extragerea ADN-ul mitocondrial, a precizat, miercuri, procurorul şef al DIICOT Felix Bănilă. 

„Nu este vorba despre o lipsă de încredere în Institutul nostru, ci pur şi simplu este vorba de faptul că o procedură de acreditare a unei noi metode este de durată, iar cooperarea dintre noi şi autorităţile din Statele Unite ale Americii permite o astfel de cooperare”, a spus procurorul şef al DIICOT.

Acesta a explicat totodată că, în ceea ce priveşte realizarea unui profil psihologic al lui Gheorghe Dincă de către un specialist american, „este vorba despre solicitarea unei opinii secundare pentru a ne forma convingerea cu privire la sinceritatea inculpatului”.

Potrivit acestui comunicat, procurorii DIICOT au solicitat autorităţilor din SUA sprijinul specialiştilor FBI în realizarea analizelor ADN în privinţa Luizei. Cererea procurorilor a fost transmisă într-un timp foarte scurt de Ministerul Justiţiei. 

Prin ordonanţa din data de 20.09.2019, procurorii DIICOT – STRUCTURA CENTRALĂ au dispus efectuarea unei cereri de asistenţă judiciară în materie penală cu autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii, respectiv Biroul Federal de Investigaţii (F.B.I.), având drept obiect efectuarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul genetic (ADN mitocondrial şi cromozomial) al victimei majore, analiza genetică de tip mitocondrial neputând fi efectuată pe teritoriul României de către niciun laborator autorizat, la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” efectuându-se doar analiza genetică de tip cromozomial. În acest sens, au fost puse la dispoziţia Biroului Federal de Investigaţii, fragmentele osoase ce urmează a fi supuse analizei. Prin aceeaşi comisie rogatorie, s-a solicitat asistenţa specialiştilor din cadrul F.B.I. în vederea stabilirii profilului psihologic/comportamental al inculpatului DINCĂ GHEORGHE. Precizăm faptul că, în cauză nu există date sau indicii care să conducă la ipoteza implicării în vreun fel a vreunui cetăţean american în activităţile ce formează obiectul dosarului de urmărire penală, iar efectuarea unei comisii rogatorii cu Statele Unite ale Americii este motivată exclusiv de înalta specializare a F.B.I. în materia analizelor şi expertizelor în cauze de acest gen”, se precizează în comunicatul DIICOT.

Procurorii precizează că activităţile procedurale ce privesc partea civilă Monica Georgeta Melencu, mama Luizei Melencu, se află în conexitate cu activităţile menţionate.

Monica Georgeta Melencu a fost citată joi, în vederea punerii în executare a autorizării emise la data de 23 septembrie de către Tribunalul Bucureşti, şi anume pentru a-i fi prelevate probe biologice pentru efectuarea unei noi expertize genetice.

Procurorii DIICOT au găsit, în data de 5 august, un sac cu oase şi cenuşă în pădurea în care a indicat Gheorghe Dincă faptul că şi-a ascuns urmele. Principalul suspect al crimelor din Caracal a susţinut, la acel moment, că este vorba despre rămăşiţele umane ale Luizei Melencu (18 ani), pe care ar fi ucis-o în luna aprilie, în aceeaşi zi în care a sechestrat-o.

Însă raportul medicilor legişti arăta că fragmentele osoase şi fragmentele dentare expertizate provin de la scheletul unei singure persoane de sex feminin la care se estimează vârsta biologică la momentul decesului de circa 15-19 ani. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite