DIICOT are atribuţii sporite în combaterea terorismului. În Codul Penal va apărea şi o infracţiune nouă pentru pedepsirea teroriştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
diicot brasov

Guvernul a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă prin care Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) va fi organizată după noi reguli. Astfel, procurorii antimafia vor putea cerceta mai multe infracţiuni conexe terorismului, dar nu se vor mai ocupa de fapte precum evaziunea fiscală. Şi şeful acestei instituţii va avea mai multe atribuţii, dar şi doi consilieri pe lângă cei doi adjuncţi.

Reorganizarea DIICOT prin Ordonanţă de Urgenţă a fost motivată prin înmulţirea numărului de infracţiuni asociate terorismului, criminalităţii organizate sau a celei informatice. 

Concret, în privinţa combaterii terorismului, de acum noi fapte vor fi socotite infracţiuni. 

„Deplasarea unei persoane, de pe teritoriul statului al cărui cetăţean este sau de pe teritoriul căruia îşi are domiciliul sau reşedinţa, spre sau pe teritoriul unui alt stat decât cel al cărui cetăţean sau rezident este, în scopul comiterii, planificării ori pregătirii actelor de terorism sau participării la acestea, ori pentru oferirea sau primirea de instruire sau pregătire pentru comiterea unui act de terorism ori pentru susţinerea, în orice mod, a unei entităţi teroriste se va sancţiona cu închisoarea de la 5 la 12 ani, iar tentativa infracţiunii se pedepseşte”, prevede textul Ordonanţei. 

Guvernul a explicat că încriminarea acestor fapte reprezintă transpunerea în legislaţia românească a Convenţiei Consiliului Europei pentru combaterea terorismului.

Prerogative sporite pentru şeful DIICOT

De asemenea, Guvernul a decis că procurorul şef care conduce DIICOT trebuie să fie ajutat de doi procurori şefi adjuncţi şi de doi consilieri. 

În plus, procurorului şef al DIICOT îi sunt conferite prerogative în organizarea internă a direcţiei, recrutarea personalului, evaluarea, numirea sau revocarea procurorilor în/din cadrul direcţiei, pentru a fi consolidată capacitatea funcţională a acestei instituţii. Guvernul a fost de acord şi cu suplimentarea schemei de personal cu 17 funcţii de specialişti pentru prelucrarea de date, indicii şi informaţii pentru instrumentarea dosarelor de spălare de bani.

„Întrucât investigaţiile financiare se dovedesc din ce în ce mai importante în zona criminalităţii organizate orientate spre spălarea de bani şi finanţarea terorismului, pentru prelucrarea de date, indicii şi informaţii absolut necesare instrumentării infracţiunii de spălare de bani, va fi consolidat rolul specialiştilor în cadrul structurii DIICOT, schema de personal urmând să fie suplimentată cu 17 funcţii de specialişti”, arată Guvernul.

În paralel cu aceste măsuri, este stipulată şi modificarea competenţei materiale a DIICOT, prin eliminarea unor infracţiuni care nu mai necesită, la acest moment, instrumentarea de către această unitate specializată de parchet, precum: bancruta simplă, evaziunea fiscală, accesul ilegal la un sistem informatic, exploatarea cerşetoriei, uzul de armă fără drept, falsificarea sau modificarea sau ştergerea marcajelor de pe arme letale.

Alte modificări legislative

Celelalte modificări legislative reglementate de Ordonanţa de urgenţă vizează, de asemenea, alinierea prevederilor din cadrul general privind organizarea judiciară din Legea nr. 304/ 2004, cu următoarele prevederi:

  • Includerea procurorului şef al DIICOT, alături de procurorul general, procurorul şef al DNA şi procurorului general al parchetului de pe lângă  curtea de apel, între persoanele care au competenţa de a exercita control asupra procurorilor din subordine;
  • Completarea prerogativelor funcţiei de conducere pentru procurorul şef al DIICOT, prin numirea directă a comisiei de interviu în vederea numirii într-o funcţie de procuror al direcţiei;
  • Reglementarea funcţionării departamentului economico-financiar, precum şi modul de ocupare a funcţiei de manager economic în cadrul DIICOT.

„Caracterul de urgenţă al actului normativ adoptat astăzi de guvern este dat de creşterea, la nivel european şi în contextul sporirii fluxului migraţionist, a numărului de infracţiuni în zona terorismului, finanţării acestuia, criminalităţii organizate şi criminalităţii informatice, pentru combaterea cărora DIICOT dispune de insuficiente instrumente. Infracţiunile menţionate se regăsesc pe agenda de securitate internă a Uniunii Europene, iar DIICOT este unitatea de parchet responsabilă cu urmărirea penală a acestora”, arată Guvernul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite