Diasporei, cu drag. Şi cu 5 răspunsuri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bine-aţi revenit acasă! Am plâns împreună la revedere - ne-au ajutat şi jandarmii, e drept. Am strigat împreună pentru o ţară normală, pentru justiţie, pentru o guvernare competentă. După trei seri petrecute împreună apare întrebarea: „şi-acum, ce facem?“. Ţara este în continuare condusă de aceiaşi hoţi şi de aceiaşi incompetenţi, care v-au mai şi batjocorit, insultat, bătut, minţit.

Mulţi dintre voi aţi venit cu speranţa că aritmetica pieţei va produce o schimbare bruscă a guvernării. Că mesajul protestului va avea efecte imediate. Că există responsabilitate şi bun simţ la guvernanţii actuali. Nu este cazul.

Dincolo de furia şi de dezamăgirea pe care le simţiti acum, să ştiţi că nu a fost degeaba. Aţi început o revoluţie. Nu este una care să se termine azi. Aţi făcut PSD să se teamă şi să se ascundă de voi. Să facă greşeli, să reacţioneze violent. Cu şapte litere şi cu proteste paşnice aţi dus în derizoriu toată manipularea lor. Şi faptul că în aceeaşi piaţă au strigat la unison şi filosofi şi zugravi şi studenţi şi pensionari este semnul că România se trezeşte - #neamunit :)

Rămâne, totuşi, întrebarea: ce facem mai departe? Iată răspunsul meu, pentru fiecare dintre voi:

1. Semnează iniţiativa #fărăpenali! Schimbăm împreună Constituţia, pentru a nu mai permite condamnaţilor să ocupe funcţii publice. Dincolo de demersul juridic, prin faptul că aducem subiectul în spaţiul public, că vorbim despre asta, schimbăm şi mentalitatea celor care votează.

2. Donează! Alege o cauză care va schimba societatea, pe termen lung - educaţie, sănătate, spirit civic etc. Sau donează pentru jurnalismul independent din România - într-o mass-media dominată de  adevărate fabrici de ură şi de manipulare, este esenţial să susţinem redutele jurnalismului independent precum Rise Project, Recorder, Să Fie Lumină, Casa Jurnalistului, G4Media, Documentaria.ro, pentru ca erdoganizarea României să nu se întâmple.

3. Converteşte un pesedist! Fiecare dintre noi are o rudă, un prieten, un vecin blocat în manipularea pesedistă. Explică-le cum sunt minţiţi. Explică-le de ce ai plecat din ţară şi de ce vor pleca şi copiii lor. Şi ce ar trebui să se schimbe pentru a te întoarce. Explică-le cum arată o ţară care nu este condusă de corupţi şi de condamnaţi.

4. Contribuie la schimbare! Ştiu, munceşti pe brânci, nu ai timp. Şi mai ştiu că propteşti economia României cu cele 5 miliarde de euro pe care le-ai adus anul trecut acasă. Schimbarea începe însă cu fiecare dintre noi. De la un comentariu şi un share şi până la propuneri concrete - sunt sigur că ai văzut multe exemple de normalitate şi de civilizaţie pe unde ai umblat, exemple pe care le putem copia şi acasă. USR a început şirul dezbaterilor pe programul de guvernare, suntem deschişi să lucrăm împreună şi să adunăm toate aceste idei.

5. Implică-te! Deschide-ţi o afacere în România. Înfiinţează un ONG. Vino alături de noi, ca membru în USR (în Diaspora sau în România). Suntem din ce în ce mai mulţi cei care înţelegem că doar exprimând nemulţumiri, sistemul nu se va schimba de la sine. Şi că economia reală şi societatea civilă au nevoie de implicare. Şi că mediul politic, reprezentat de aproximativ 100.000 de funcţii la nivel naţional, se va schimba atunci când 100.000 de oameni cinstiţi şi competenţi le vor ocupa.

Revoluţia a început vineri. Şi este una profundă, pe care nu o vor putea reprima cu jandarmi. Una care începe din interiorul nostru şi continuă cu oamenii din jurul fiecăruia dintre noi. Singura revoluţie non-violentă şi care poate produce o schimbare ireversibilă, pe termen lung. Continuăm, împreună.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite