Diana Nemeş a cerut Curţii Supreme să fie eliberată pentru că urmează să nască

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diana Nemeş, cercetată în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de soţul său Radu Nemeş, de fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală (ANAF) Sorin Blejnar şi de fostul şef de cabinet al lui Blejnar Codruţ Marta, a cerut vineri Curţii Supreme să fie eliberată pentru că urmează să nască în curând.

Apărătorii Dianei Nemeş au precizat în faţa instanţei că aceasta nu s-a ascuns niciodată, are o atitudine sinceră, nu a contestat procedurile de extrădare, a dat declaraţii complete şi a colaborat cu autirităţile

De asemenea, avocaţii acesteia au susţinut că Diana Nemeş a plecat în Statele Unite ale Americii cu doar trei săptămâni înainte să fie arestată, deplasarea fiind făcută în scop turistic. Mai mult, copii femeii s-ar afla în România, iar aceasta urmează să nască, astfel că nu se poate sustrage anchetei.

În replică, procurorul DNA a arătat că Diana Nemeş cunoştea că este urmărită penal în România şi că s-a întors în ţară de frica, astfel recunoscând că a preferat să se ascundă.

În ultimul cuvânt, Diana Nemeş a spus că revenirea ei în ţară a durat mult pentru că a dorit să-şi aducă şi copiii în România şi că ea doreşte să fie alături de ei.

Curtea de Apel Bucureşti a confirmat, miercuri, mandatul de arestare pentru 30 de zile emis pe numele Dianei Nemeş, cercetată în dosarul de corupţie al lui Sorin Blejnar, şi a stabilit ca aceasta să fie închisă în perioada 7 mai - 5 iunie.

Decizia a fost contestată la Curtea Supremă.

Potrivit unor surse judiciare, Diana Nemeş a fost preluată din Statele Unite ale Americii de o escortă a Poliţiei Române şi a fost adusă în Bucureşti.

Aceasta este audiată în prezent la DNA, în dosarul de evaziune fiscală în care este cercetat şi fostul şef al ANAF Sorin Blejnar.

La finalul audierii, Diana Nemeş va fi dusă la Curtea de Apel Bucureşti, pentru confirmarea mandatului de arestare preventivă emis pe numele ei.

Un judecător de la un tribunal federal din Seattle a semnat luni ordinul de extrădare a Dianei Nemeş în România, unde împreună cu Radu Nemeş, soţul ei, sunt acuzaţi de evaziune fiscală. Diana Nemeş a fost de acord cu extrădarea. În cazul lui Radu Nemeş nu există încă o hotărâre judecătorească, acesta contestând extrădarea. Cei doi sunt acuzaţi că au conspirat împreună cu oficiali guvernamentali români în vederea comiterii unei evaziuni fiscale.

Diana Nemeş, în vârstă de 38 de ani, însărcinată cu al treilea copil, şi soţul ei deţin proprietăţi în Yelm. Cei doi sunt suspectaţi de investigatori federali că au utilizat suma de trei milioane de dolari, în urma unor operaţiuni de spălare de bani, pentru a cumpăra o locuinţă şi că ar conduce mai multe firme-paravan la Washington.

O investigaţie condusă de FBI este în curs asupra unor presupuse operaţiuni de spălare de bani de către familia Nemeş şi alte persoane care ar opera în Washington, dar până în prezent ei nu au fost acuzaţi de comiterea vreunei infracţiuni în Statele Unite, potrivit sursei citate.

Potrivit unor documente judiciare, investigatorii au descoprit un buncăr, în cursul unor cercetări la proprietatea de peste 21 de hectare din Yelm. Anchetatorii au adus un georadar, pentru a căuta aur despre care se crede că a fost îngropat pe proprietate.

În urma percheziţiei au fost găsite mai multe arme de foc

Agenţi FBI care au efectuat percheziţii în casă au găsit patru pistoale şi două puşti, inclusiv o puşcă de asalt de tip AR-15, potrivit declaraţiilor procurorilor. Niciunul dintre cei doi soţi nu are autorizaţie pentru deţinerea de arme de foc.

Divizia FBI din Seattle a început să investigheze familia Nemeş, împreună cu autorităţi române, încă din 2012, după ce s-a descoperit că aceştia trăiau la Yelm.

Oficiali români din domeniul luptei împotriva corupţiei îi acuză pe Radu şi Diana Nemeş de comiterea unei evaziuni fiscale în valoare de 68 de milioane de dolari, sumă aferentă unor taxe neachitate pentru un milion de tone de combustibil. Cuplul ar fi conspirat cu oficiali români de rang înalt în comiterea fraudei.

Investigatorii susţin că familia Nemeş a spălat banii astfel obţinuţi prin bănci din Dubai şi Statele Unite, înainte să fugă din România. Ei au creat, anterior, o serie de firme în Washington, aparent cu scopul de a le folosi pentru spălarea banilor.

Cei doi sunt suspectaţi că au cheltuit milioane de dolari din banii spălaţi pentru a achiziţiona echipamente în domeniul construcţiilor, aur, proprietăţi şi cel puţin un iaht. Într-o scrisoare adresată tribunalului, avocatul Dianei Nemeş a prezentat faptele imputate drept un litigiu fiscal legitim şi pretinde că sumele vizate au fost obţinute legal.

Un agent special FBI afirmă, într-un document judiciar, că finanţele cuplului sunt „impregnate de o activitate frauduloasă de spălare de bani şi au fost finanţate în principal, dacă nu exclusiv, din rezultatul fraudei fiscale" din România.

În curtea soţilor Nemeş au fost găsite mai multe cutii cu lingouri de aur

La arestarea cuplului, pe 18 martie, agenţi FBI au efectuat percheziţii la proprietatea Vail Road Southeast şi la o proprietate vecină, ocupată de doi asociaţi. Investigatorii cred că soţii Nemeş au îngropat cutii cu lingouri de aur pe proprietăţi şi au revenit cu un georadar.

De asemenea, agenţi federali au identificat, în Statele Unite, mai multe conturi aparent controlate de cuplu şi au aflat că Radu Nemeş şi un prieten al acestuia călătoreau cu sume importante de bani asupra lor.

Un agent afirmă, într-o scrisoare adresată tribunalului, că familia Nemeş călătorea în Statele Unite cu avionul la clasa business şi stătea la hoteluri de lux. Cuplul a cheltuit în decurs de peste un an peste 235.000 de dolari în magazine de lux şi a retras din conturi numerar în valoare de sute de mii de dolari, potrivit aceleiaşi surse.

Documente bancare arată totodată că Radu Nemeş a cheltuit peste un milion de dolari la un comerciant de metale preţioase cu sediul la Federal Way, cumpărând lingouri de aur. Investigatorii cred că acesta a achiziţionat aur şi de la vânzători de monede.

Agenţi care au efectuat percheziţii la proprietăţile familiei Nemeş au confiscat cele mai multe dintre obiectele de valoare ale cuplului, inclusiv 21 de cutii cu monede de argint, peste 12 telefoane mobile, şapte vehicule şi o maşină de tuns iarba. De asemenea, a fost confiscată o cantitate importantă de materiale de construcţie, inslusiv panouri solare care ar fi urmat să fie folosite la casă.

Radu şi Diana Nemeş sunt în continuare sub arest. Documente judiciare publice consultate de site nu conţin vreo acuzaţie formulată la adresa celor zece persoane care trăiesc în Statele Unite şi care sunt suspectate că-i ajută.

Cei doi români, daţi în urmărire internaţională din 2012

Soţii Nemeş erau urmăriţi internaţional din 26 iulie 2012, în baza unor mandate de arestare preventivă emise de Curtea de Apel Bucureşti.

Radu Nemeş, considerat de procurori coordonatorul grupului infracţional organizat, şi Diana Nemeş, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală.

Pe numele soţilor Nemeş a fost emis, pe 11 iulie 2012, un mandat de arestare preventivă în lipsă. Tot atunci a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă şi pentru Codruţ Marta, acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, acesta fiind dispărut de pe 25 mai 2012 şi dat în urmărire internaţională de pe 30 mai.

Radu Nemeş ar fi ţinut legătura cu Codruţ Marta după ce acesta din urmă a plecat din ţară

Direcţia Naţională Anticorupţie arăta, în referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane în acest dosar, că Marta a plecat din ţară în mai 2011, dar că până în aprilie 2012 a ţinut constant legătura cu omului de afaceri Radu Nemeş, cu Sorin Blejnar şi ANAF.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 - iulie 2012, Radu Nemeş, Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru au constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist care a vizat sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. 

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.

Concret, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor, în baza declaraţiilor că va fi transformată în păcură. În realitate, motorina era revândută ca atare prin staţiile de distribuţie de carburanţi.

Potrivit procurorilor DNA, gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere. Din unul dintre aceste paliere, denumit de procurori „palierul de protecţie”, făceau parte Sorin Blejnar, Alexandru Codruţ Marta şi Viorel Comăniţă.

Procurorii DNA susţin că, din indiciile obţinute, Codruţ Marta se baza pentru menţinerea în funcţie, până la mijlocul lunii aprilie 2012, a lui Sorin Blejnar şi Viorel Comăniţă pe relaţiile deţinute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental.

Procurorii anticorupţie au mai arătat că Alexandru Codruţ Marta a promis că-l va convinge pe Sorin Blejnar să mai rămână o perioadă la conducerea ANAF, în interesul omului de afaceri Radu Nemeş. Menţinerea în funcţie a lui Blejnar, au arătat procurorii, era esenţială pentru Radu Nemeş, care intenţiona să finalizeze o serie de proiecte şi „să demareze mecanisme evazioniste suplimentare”. 

În acest sens, Marta şi-a manifestat disponibilitatea atât pentru a încerca să-l convingă pe Blejnar să nu demisioneze, cât şi pentru a acţiona în sensul numirii unei alte persoane obediente, conturându-se indicii că cel vizat la acel moment pentru înlocuirea lui Sorin Blejnar era Sorin Florea, atunci comisar general adjunct al Gărzii Financiare.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Ministerul de Justiţie: Procedurile de extrădare în cazul soţilor Nemeş, arestaţi în SUA, sunt în derulare

Procedurile de extrădare în cazul soţilor Radu şi Diana Nemeş, arestaţi marţi în Statele Unite ale Americii, sunt în derulare, au declarat vineri reprezentanţii Ministerului Justiţiei, refuzând însă să ofere mai multe informaţii legate de procedura de extrădare, aceasta fiind desfăşurată de Interpol.

Un cuplu de români, acuzat de o evaziune fiscală de 73 de milioane de dolari a fost arestat în America

Doi români, Diana şi Radu Nemeş, soţ şi soţie acuzaţi de evaziune fiscală în România, au fost arestaţi marţi de FBI. Aceştia vor fi extrădaţi în România. Prejudiciul creat de cei doi se ridică la 73 de milioane de dolari. Cei doi ar fi implicaţi şi în dosarul de evaziune în care sunt acuzaţi Codruţ Marta şi Sorin Blejnar.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite