Dezvăluiri din dosarul primarului George Scripcaru. Cum funcţiona filiera pungilor cu alimente date votanţilor la alegerile din 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Scripcaru Foto: Adevarul
George Scripcaru Foto: Adevarul

Un afacerist membru al UNPR a recunoscut la DNA că a achitat, în campania electorală pentru alegerile locale din 2012, câteva sute de mii de lei pentru a cumpăra materiale promoţionale pentru rivalii de la PDL. Acesta ar fi fost preţul plătit pentru a primi un contract cu dedicaţie de la Primăria Braşov

Rechizitoriul procurorilor DNA în cazul primarului oraşului Braşov, liberalul George Scripcaru (50 de ani), acuzat de abuz în serviciu, instigare la tentativă de abuz în serviciu şi luare de mită, dezvăluie cum bani negri au fost folosiţi în campania electorală a PDL pentru alegerile locale din 2012. Este vorba de achiziţia a câtorva mii de tricouri, şepci, pixuri, autocolante etc., dar şi pachete cu alimente pentru a fi date cadou alegătorilor din Colegiul Făgăraş (Braşov). Produsele sunt evaluate la aproximativ 400.000 de lei, iar afaceristul Călin-Silviu Pop, membru al UNPR, a declarat că el le-a achitat.

Procurorii DNA l-au trimis săptămâna trecută în judecată pe Scripcaru. În dosar mai sunt acuzaţi: Mihai David - fost director general al Hidroelectrica şi fost consilier al lui Adrian Năstase, Călin - Silviu Pop, Iuliana - Cristina Antonie, prietena edilului, cinci angajaţi din Primăria Braşov, doi avocaţi şi un afacerist.

Acuzaţiile DNA

Potrivit DNA, cazul vizează modul în care firma ASP Agregate SRL, controlată de Călin Pop, a beneficiat în 2011 de un contract de lucrări. Contractul avea ca obiect realizarea interconexiunii reţelei de transport apă fierbinte, în zona de nord a municipiului Braşov şi avea o valoare de aproximativ 6,1 milioane de lei. Pe parcursul derulării contractului, primarul Scripcaru ar fi aprobat decontarea unor sume pretinse de firma lui Pop pentru lucrări neexecutate, nejustificate sau supraevaluate, mai spun anchetatorii.

Astfel, bugetul oraşului Braşov ar fi fost prejudiciat cu 1.914.926,15 de lei. Potrivit infomaţiilor DNA, cel care l-a recomandat pe Pop lui Scripcaru a fost fostul consilier al lui Adrian Năstase, Mihai David. Afaceristul ar fi acceptat ca, în schimbul atribuirii şi decontării fără probleme a lucrării, să achiziţioneze materialele electorale cu ocazia campaniei electorale a PDL pentru alegerile locale din anul 2012.

Pop şi David, colegi în UNPR

George Scripcaru a negat vehement acuzaţiile DNA şi că ar fi cerut materiale electorale. Referitor la infracţiunea de luare de mită, el a precizat în faţa procurorilor: „Eu nu i-am cerut acest lucru în contul lucrării executate sau a licitaţiei câştigate, ci el din proprie iniţiativă a discutat cu cei din PDL Făgăraş să-i ajute în campania electorală cu diverse lucruri. Pop Călin şi David Mihai erau colegi la UNPR. În contextul alegerilor locale din anul 2012, candidatul PDL din Beclean a fost convins de ei să candideze pe lista UNPR. Candidatul a venit la mine şi mi-a spus acest lucru şi în contextul acesta i-am spus că nu am ce să-i fac şi că îl va ajuta Pop Călin şi îi va sprijini şi pe alţi candidaţi PDL din zona Făgăraş unde are el interes, unde avea lucrări făcute şi nu-şi încasase banii“.

În luna mai 2012, Scripcaru se ocupa de coordonarea campaniei electorale pentru PDL la nivelul întregului judeţ. Prietena sa, Iuliana-Cristina Antonie, era cea care îl sprijinea în strategia de campanie şi confecţionarea de materiale electorale prin intermediul firmelor pe care le deţinea în domeniul publicitar. Afaceristul Pop a povestit, la DNA, cum a decurs totul: „Înainte de campania electorală din mai 2012, primarul mi-a spus că îmi va da Cristina Antonie o listă. Am mers la sediul RTT (postul televiziune locală controlat de Scripcaru - nota DNA) şi
m-am întâlnit cu Cristina care mi-a dat o listă cu materiale promoţionale PDL – Colegiul Făgăraş, fiind identificate cu nr. câte tricouri, pixuri etc.”

„Alege omul.Votează PDL“

Pop a povestit la DNA că a achiziţionat, prin intermediul firmelor pe care le controla, tricouri, şepci, pixuri, stickere în numărul indicat de Antonie, în culorile folosite de PDL în campania pentru alegerile locale (verde-alb), şi cu mesajul „Alege omul. Votează PDL”, pe care le-a predat secretarului PDL Braşov, Horaţiu Braga.

De asemenea, a achiziţionat produse alimentare şi a făcut pachete care au fost distribuite electoratului din zona Făgăraş în numele PDL. „O parte din aceste materiale, care cred că erau inscripţionate cu sigla PDL, le-am preluat eu în zilele următoare şi le-am dat echipei de la PDL Tineret şi le-au distribuit în zona Făgăraşului. Celelalte materiale au fost preluate, la cererea mea, de echipele de tineret şi au fost distribuite în comunele din jur”, a confirmat unul dintre liderii PDL Braşov, la DNA.

Pachete cu mezeluri

Angajaţii firmelor care au participat la inscripţionarea produselor au dat detalii şi ei la DNA. „Din câte îmi amintesc a fost stabilită de la bun început cantitatea totală de produse publicitare destinate campaniei electorale, mi-a fost făcută şi plata acestora, spre exemplu îmi amintesc de un număr de 7.000 de tricouri, 9.000 de şepci şi 10.000 de pixuri toate pentru PDL”, a spus unul dintre martori.
Pop a povestit la DNA cât l-a costat totul. „Materialele electorale au costat în jur de 400 de mii. De restul am luat pachete electorale cu alimente de la Sergiana şi am făcut lucrări la două primării PDL, Şoarş şi Viştea de Jos, fără acte. Toate aceste acţiuni le-am realizat din dispoziţia primarului Scripcaru”, a notat acesta în declaraţia dată în faţa procurorilor.

Pachetele alimentare cumpărate de Pop conţineau, printre altele, făină, ulei şi produse de carmangerie. Ele erau ambalate la o fabrică de prelucrare a cărnii din Poiana Mărului (Braşov).

Cei implicaţi în ambalare, transport şi distribuţie a sacoşelor au povestit la DNA totul. „Ţin să precizez la un transport încărcam maşinile cu aproximativ 300, 400 de pachete. Acestea erau în genul unor plase de plastic, neinscripţionate, de culoare neagră, pline cu mezeluri  şi carne, îmi amintesc că acestea cântăreau cam 5 kg, fiind pline”, a declarat unul dintre şoferi. Fiecare dintre conducătorii auto, implicaţi în operaţiunea electorală, avea contacte unde trebuiau să lase sacoşele.

„Din câte ştiu, persoanele contactate erau candidaţi la conducerea primăriilor din respectivele  comune. Astfel am mers, spre exemplu, din câte îmi amintesc în comuna Şinca, satul Vad, Perşani, Voila, Cincu, Viştea. Lăsam la fiecare adresă în jur de 100, 150 de pachete de produse de carmangerie”, a declarat unul dintre şoferi. ;

Activitatea politică a lui George Scripcaru:

1992 - 1994 – membru PD, Preşedinte al Organizaţiei de Tineret;
1994 - 2000 – preşedinte al Organizaţiei Judeţene de Tineret. Vicepreşedinte al Organizaţiei Naţionale de Tineret;
1996 - 2000 – Consilier în Consiliul Local Braşov;
1998 - 1999 – Preşedinte APR Braşov;
2001 – Preşedinte al Organizaţiei Judeţeane (PD ) PD-L Braşov;
2000 - 2004 – viceprimar, Primăria Braşov;
2004 – prezent  - primar al Municipiului Braşov.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite