TABEL Dezmăţul TVR pe banii românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Săftoiu, artizanul unor producţii discutabile
Claudiu Săftoiu, artizanul unor producţii discutabile

MEGALOMANIE Televiziunea publică nu are bani să-şi plătească angajaţii, dar aruncă cu sute de mii de euro pe deplasările vedetelor la Paris, Las Vegas, Madrid, Londra şi alte oraşe din lume. TVR a aruncat cu bani publici pentru lansarea grilei de programe de toamnă

Televiziunea Română a dat sâmbătă seară dovada că banii cetăţenilor sunt aruncaţi pe fereastră de parcă ar proveni dintr-un sac fără fund. TVR a lansat pe 5 octombrie noua grilă de toamnă a programelor sale într-un spectacol costisitor sub denumirea „TVR - România fără Frontiere“. Început la ora 20.30, megashow-ul televiziunii a avut „o desfăşurare de forţe fără precedent“, aşa cum chiar jurnaliştii TVR spun. Şi au început emisiunea cu transmisiuni din mai multe oraşe ale lumii la aceeaşi oră cu cea mai urmărită emisiune, „Vocea României“ de la ProTV.

Cifrele de audienţă sunt dezastruoase pentru TVR. În timp ce „Vocea României“ a fost urmărită la nivel naţional în medie de 2,242 milioane de telespectatori, TVR a avut doar 325.000 de români care au urmărit „TVR - România fără Frontiere“.

„Fiasco! Este tichia de mărgăritar de care avea nevoie un sărăntoc peticit cum este TVR. Televiziunea publică trebuie să se ocupe de lucruri serioase, nu de carnaval. Săftoiu a găsit o cale de a nu trece prin Consiliul de Administraţie aceste cheltuieli, despre care ştiu doar că se ridică la sute de mii de euro“, a declarat ieri Valentin Nicolau, fost şef al TVR şi membru în actualul Consiliu de Administraţie.

Reporterii „Adevărul“ au încercat, ieri, să obţină un punct de vedere atât de la conducerea TVR, cât şi al celor implicaţi în emisiunea de sâmbătă seară. Claudiu Săftoiu şi Claudiu Lucaci nu au răspuns la telefon, în timp ce jurnaliştii trimişi în străinătate au refuzat să comenteze evenimentul.

ŞEFUL TVR A MERS LA LAS VEGAS

Ce a însemnat, de fapt, „TVR - România fără Frontiere“? Zece vedete ale Televiziunii Române au transmis în direct din mai multe oraşe ale lumii, cheltuielile de transport pentru prezentatori şi echipele de filmare fiind mari pentru o televiziune înglodată în datorii şi care, pentru a supravieţui, a dat afară sute de oameni la începutul acestui an. Astfel, Corina Dănilă a fost la Las Vegas, acolo unde a fost şi preşedintele director general al TVR, Claudiu Săftoiu, şi şeful ştirilor TVR, Claudiu Lucaci, după cum susţine Petrişor Obae, analist media.

Un alt jurnalist al TVR, Moise Guran, a fost trimis pentru transmisiune în direct de la Londra, Smaranda Vornicu la Paris, Ramona Bădescu la Roma, Cătălin Ştefănescu la Belgrad, Iuliana Marciuc la Madrid, Eveline Păuna la Chişinău, Marina Constantinescu la Viena, Monica Ghiurco la Budapesta, iar Mihai Constantin la Bruxelles. Ce au făcut jurnaliştii plătiţi de TVR din buzunarele cetăţenilor care plătesc taxa TV? Au discutat cu „români de valoare care s-au afirmat peste hotare şi şi-au prezentat, totodată, noile lor programe“.

AU DAT 700 DE ANGAJAŢI AFARĂ

Televiziunea română a trecut anul trecut şi la începutul acestui an prin probleme financiare majore. Pentru redresare, conducerea TVR a decis concedierea a 700 de angajaţi începând cu 1 februarie 2013. Concedierile au avut loc în cadrul unei noi scheme organizaţionale a instituţiei. Concedierea colectivă a fost  una dintre măsurile de redrasare din situaţia dezastruoasă în care se zbate televiziunea publică.

Conducerea TVR a susţinut că, în urma disponibilizărilor, vor fi reduse cheltuielile, va fi restabilit echilibrul financiar şi vor fi plătite datoriile acumulate.

TVR are o pierdere cumulată de circa 130 milioane de euro, în timp ce datoriile fiscale acumulate de televiziunea publică la bugetul de stat sunt în cuantum de 65 milioane de euro de euro. „Concedierea colectivă în urma selecţiei personalului din SRTv este una dintre măsurile necesare pentru reducerea cheltuielilor televiziunii publice, restabilirea echilibrului financiar şi plata datoriilor acumulate“, se arăta într-un comunicat al TVR emis în perioada disponibilizărilor.

Valul de kitschuri de la TVR

Televiziunea naţională nu este la prima producţie pentru care consumă resurse uriaşe cu un rezultat ridicol. Emisiunea „Vara pe val“ (difuzată în această vară atât pe TVR 1, cât şi pe TVR 2) a scos din bugetul TVR 162.000 de euro doar pentru cazare. Producţia a fost realizată în lunile iulie şi august în staţiunea Mamaia. Organizatorii au stabilit că sunt necesare 42 camere de hotel, jumătate la hoteluri 3 stele, jumătate la 4 stele. Rezultatul a fost un kitsch de zile mari, emisiunea lăsând impresia că e mai mult o vacanţă oferită de conducere angajaţilor TVR. În plus, ca şi când n-ar mai fi avut săli de şedinţă în sediul TVR, Consiliul de Administraţie (CA) al televiziunii publice şi-a ţinut şedinţa la Mamaia, în hotelul de 5 stele Palm Beach. Şedinţa estivală a stârnit revolta unor membri din CA, care au refuzat luxul pe bani publici. „Totul a fost o sponsorizare din partea unei fundaţii“, s-a apărat, atunci, Claudiu Săftoiu, şeful TVR. La fel ca emisiunea „România fără frontiere“, „Vara pe val“ a avut audienţe catastrofale. Cu o medie de 56.000 de telespectatori pe minut pe parcursul întregii zile, TVR 1 a fost depăşită în această vară chiar şi de Naţional TV. Televiziunea publică a ajuns pe locul zece în mediul urban.

tabel
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite