VIDEO Adevărul Live, despre proiectul de exploatare a Roşiei Montane. Mircea Kivu: „Primul motiv de protest e faptul că guvernul şi-a înşelat electoratul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul Roşia Montană a fost dezbătut la Adevărul LIVE, de Dragoş Tănase, director RMGC, de sociologul Mircea Kivu, prezent la protestele care au scos mii de oameni în stradă, şi de economistul George Vulcănescu FOTO Adevărul
Proiectul Roşia Montană a fost dezbătut la Adevărul LIVE, de Dragoş Tănase, director RMGC, de sociologul Mircea Kivu, prezent la protestele care au scos mii de oameni în stradă, şi de economistul George Vulcănescu FOTO Adevărul

Subiectul controversat al exploatării miniere de la Roşia Montană, trecut în planul secund de mare parte din presa română, dar care a condus la proteste zilnice, în stradă, începând de duminică, 1 septembrie, a fost dezbătut la Adevărul LIVE  de economişti, specialişti, activişti şi oameni care au participat la manifestaţii.

Invitaţii în studioul „Adevărul” au fost Dragoş Tănase, director RMGC, sociologul Mircea Kivu, prezent la protestele care au scos mii de oameni în stradă, economistul George Vulcănescu. Prin telefon, a intrat în direct şi profesorul dr. Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie. Prin Skype a intervenit Mircea Toma de la ActiveWatch, economistul Ionel Blănculescu şi unul dintre organizatorii protestelor din Bucureşti Cristian Neagoe. Moderatorul emisiunii a fost jurnalistul „Adevărul” Liviu Iolu.

Cele mai importante declaraţii

Dragoş Tănase, director RMGC

Voi construi această mină pentru că nu există motive să nu facem asta. Lucrăm cu cele mai bune companii, am îmbunătăţit proiectul faţă de varianta iniţială, lucrăm cu cea mai bună tehnologie. Am identificat şi vestigiile istorice şi am alocat sume mari pentru convertirea lor în zone protejate. Deci am investit în patrimoniu. Iar proiectul respectă toate legile româneşti şi europene.

Sociologul Mircea Kivu

România are un Guvern iar acesta trebuie să apere interesele românilor. Guvernul a venit la putere promiţând că va avea o anumită politică faţă de Roşia Montană, dar ulterior şi-a uitat promisiunile şi într-o deplină netransparenţă, a promovat şi susţinut acest proiect. Acesta este primul motiv de protest - faptul că guvernul şi-a înşelat electoratul. E ca un contract între guvernanţi şi electoral. În momentul de faţă guvernul are două soluţii: să retragă proiectul sau să demisioneze.

Dezbatere Adevărul Live, despre proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. Intră în dialog!

Mircea Toma

Active Watch se ocupă de accesul la libera exprimare, în interes public. Ne-am sesizat când am văzut că informaţiile care ajungeau la public erau distorsionate, iar prin publicitate se bloca informaţia. Nimeni, în afară de ziarul Adevărul, nu prezenta echilibrat acest proiect. Iar acest lucru este grav.

Marea majoritate a informaţiilor despre Roşia Montană sunt false sau parţial false. Valorificarea resurselor care va umple buzunarele cetăţenilor este o gargară, nu numai în lumea a treia, dar şi Olanda a trecut prin aşa ceva.

După 17 ani ce se întâmplă, locul acela se închide? Şi dispar valorile tradiţionale, patrimoniul. Până şi locurile de muncă vor dispărea. Este normal să ne intereseze o dezvoltare durabilă.

În continuare este secret acordul dintre stat şi companie, deci nu ştim cum se va împărţi acel aur.

Ionel Blănculescu

Aici este vorba de marile proiecte de investiţie ale României- exploatarea cuprului, gazele de şist şi multe alte proiecte care trebuie să funcţioneze, pentru ca economia să se refacă, iar populaţia să simtă foloasele şi să simtă aceste lucruri în standardul de viaţă.

Acum România se află între ciocan şi nicovală, pentru că un Guvern a acordat o licenţă de exploatare şi un stat a ezitat timp de 14 ani.

Sunt peste 500 de exploatări de acest gen în lume, dar nimeni nu spune nimic despre funcţionarea acestora. 

Ionel Blănculescu

Eu nu am văzut într-un an şi jumătate acţiuni de voluntariat, deci mă întreb care este miza acestor proteste. 87% din cantitatea mondială de cianură se foloseşte în industria metalurgică şi nu am văzut niciun fel de astfel de proteste în lume. 

Mircea Toma

Nu aţi văzut multe dintre lucrurile pe care le-aţi amintit pentru că nu aţi fost ministru al Mediului. Se fac multe proteste, acţiuni de voluntariat care restaurează monumentele istorice din Roşia Montană. Au fost 4000 de oameni acolo- Roşia Montană a devenit un brand internaţional, în ecologie. Este o sursă de contaminare cu reziduri transportate de izvoarele din munte, dar asta nu rezolvă un ONG ci statul!

De ce s-a contaminat masiv, nu numai cu cianură, ci un lac întreg? De ce nu a făcut statul nimic în sensul acesta.

Protestele au fost şi anii trecut contra Guvernului Boc şi s-a reluat acum pentru că s-a petrecut un atac la statul de drept, prin acea lege. Voi ieşi în stradă în continuare pentru că nu înţeleg de ce este interes naţionat interesul unei corporaţii.

Premierul Ponta are în programul partidului său explicit blocarea acestui proiect. 

Dragoş Tănase, director RMGC

Noi am reabilitat 25 de case, primăria veche şi avem un plan de dezvoltare pe toată zona istorică, avem 150 de angajaţi legal care lucrează numai la restaurate. Avem 100 de mineri care lucrează la vestigiile romane. Avem nişte descoperiri extraordinare pe care le protejăm.

Asociaţiile non-guvernamentale nu au făcut nimic în acea zonă. Sunt gropi de gunoi şi Arieşul este umplut cu deşeuri, iar noi adunăm în fiecare an acest gunoi şi curăţăm.

Proiectul de la RM aduce reabilitarea mediului în zonă, investiţii masive, protejarea şi restaurarea vestigiilor.

Noi avem cheltuielile pe site-ul nostru, aş vrea un grad asemănător de transparenţă şi din partea ONG-urilor. Facem aceste campanii pentru a promova un proiect modern şi a risipi minciunile ONG-urilor.

Cristian Neagoe  

Piaţa Universităţii nu are nevoie de lideri. Suntem oameni obişnuiţi care ne apărăm drepturile. Avem patru revendicări.

1. Retragerea proiectului

2. Desecretizarea contractului dintre stat şi RMGC

3. Interzicerea cianurii în exploatare

4. Includerea RM în patrimoniul UNESCO

Consider că domnul Tănase nu este la curent cu realităţile din RM.

Dragoş Tănase, director RMGC

Dacă aţi fi fost la RM aţi fi văzut că este o localitate minieră de pe vremea romanilor.

Am fost în casele oamenilor, cunosc toată zona, petrec jumătate de an acolo. Sunt 16 sate, 4000 de hectare, iar proiectul se suprapune peste 600 de hectare din fosta zonă minieră.

Green Peace Ungaria a cumpărat un metru pătrat sub baraj şi blochează un proiect cu asemenea beneficii pentru România? Este normal aşa ceva?

Dragoş Tănase, director RMGC

Sunt 100% convins că este un proiect extraordinar pentru România. Problema nu este să nu ne exploatăm resursele, ci să o facem în mod responsabil. Există tehnologii moderne, putem să o facem responsabil, cu beneficii pentru statul român.

Resursa are valoare doar dacă o scoţi, dacă o exploatezi. Dacă în următorii 5 ani România primeşte miliarde de euro, se valorifică resursa. Să sperăm ca banii vor fi folosiţi la dezvoltarea activităţilor economice, din privat. Altă parte din bani merge la bugetul de stat.

George Vulcănescu

Dezbaterea asta a luat amploare de la intervenţile preşedintelui Băsescu şi din cauza faptului că guvernul se precipită să demareze acest proiect, deşi a negat asta în campanie.

Subiectul este mult mai delicat şi trebuie discutat în alţi termeni.

Există două aspecte- oportunitatea politică şi cea economică. Vedem că premierul este de acord cu proiectul, dar nu ca şi deputat – o scăldăm cum s-ar zice.

Oportunitatea economică nu se discută pe un singur proiect, ci pe o strategie. Faptul că RM devine o chestiune punctuală, creează o confuzie generală şi învrăjbeşte părţile.

Sunt la nivelul anilor 90 investiţiile în România în acest moment.

Ne-au rămas două resurse – agricultura şi resursele minerale. Iar aici guvernul trebuie să vină cu o strategie.

Generaţiile anterioare au abandonat RM. Era abandonată zona din toate punctele de vedere. Discuţiile trebuie purtate „ce facem cu resursa naturală a României“? Pe principiul ăsta arabii nu trebuiau să scoată mai mult petrol de cât aveau ei nevoie.

Vreau ca ţara asta să fie bogată şi cât mai repede! 

Ionel Blănculescu

OMV Petrom, în 7 ani de zile, a reuşit să ajungă la un efect de multiplicare pentru 17.000 de firme din România. Aşa va fi şi cu acest proiect- se va genera o multiplicare.

Dacă vom aveam mai multe astfel de investiţii vom reuşi să creştem economic. Este o şansă pentru România!

Dragoş Tănase

Noi am gândit de la început să facem investiţii în patrimoniu, în infrastructură, ca stimulăm acea zonă, chiar şi turistic. Minele atrag turişti în lume, oamenii sunt fascinaţi. Deci noi am gândit pe termen lung această investiţie. Vei veni la RM ca la o comunitate minieră. De ce să respingem faptul că acolo este o zonă minieră? Putem converti totul în turism. Aici este cheia. Vom investi sute de milioane pentru investiţii durabile pentru oamenii de acolo.

Cei patru munţi – este o altă minciune. Noi doar continuăm exploatarea în zone care au fost deja exploatate şi la final revegetâm carierele. Nu o să ştii ca acolo au fost cariere- vom lăsa mediul curat.

Turcia are zeci de mine, Germania nu are zăcăminte de aur, deci este eronat că nu folosesc cianură.

Comisia Europeană a emis un document – un manual de referinţă pentru minerit- şi recomandă tehnologia de exploatare cu cianură, care este sigură. Iar noi la RM avem cea mai sigură tehnologie recomandată de Comisia Europeană.

George Vulcănescu

Oamenii pleacă de pe poziţii ireconciliabile. Mergeţi în Finlanda, unde se exploatează cu cianură. Statul nu are nicio acţiune, nu are redevenţă, dar au taxe pe exploatare. Deci cu cât scoţi mai mult minereu, plăteşti mai mult. Aici este problema de fond: românii nu au încredere în statul român. Degeaba vorbim de Petrom-OMV, când la fiecare creştere a preţului de benzină loveşte în oameni. Pentru că nu s-a gândit în perspectivă, nu s-a făcut un contract.  

Investitorul este captiv. Oamenii sunt confuzi, din cauza politicienilor şi a neîncrederii în ei.

Dragoş Tănase

Lângă o mină de aur cu cianură, există o o zonă turistică foarte dezvoltată- o staţiune de schi, satul lui Moş Crăciun- susţinută de investiţia în zonă.

Barajele de tip minier sunt un fel de deal- nu sunt beton, sunt făcut din arocamente, pietre. Apa se formează pe spatele iazului. Iar acel baraj rezistă la un cutremur de 8 grade pe scara Richter.

Apa freatică – am gândit un proiect care elimină orice fel de risc. Extragem toată cianura din mină. Iazul de cantare e construit pe o vale şi este izolat.

Mircea Kivu

Sunt oameni care vor deschiderea proiectului. Dar e vorba de legitimitate nu de număr. S-a investit mult în comunicarea RMGC.

Există chiar o majoritate a românilor care cred că proiectul trebuie început, dar asta pentru că mijloacele de persuasiune au fost dezechilibrate.

Trebuie să permitem dezbateri ca acestea, echilibrate.

Ionel Blănculescu

Acolo este dată licenţa de exploatare, dar statul a blocat timp de ani de zile, iar dacă nu ne vom respecta angajamentele vom asista la un litigiu internaţional, cu siguranţă.

Statul român va câştiga prin cele patru categorii de beneficii. Dacă nu, statul va pierde într-un litigiu, dar va pierde şi un mare proiect de investiţie şi se vor speria şi ceilalţi investitori.

Nu e nimic secret în licenţa de exploatare, sunt doar tehnicalităţi.

Aş vrea să mergem la faţa locului, toate părţile implicate, şi să discutăm acolo. Trebuie ca protestatarii să oblige guvernul să aloce fonduri pentru ecologie. 

Florin Iaru

Nu sunt împotriva exploatării în sine, ci a acestui tip de exploatare.

Dragoş Tănase

Construim mina, durează 2 ani şi jumătate. Când începe exploatare, noi punem la dispoziţia statului banii pentru reecologizare. Practic după 16 ani, sunt doi ani de lucrări finale, când curăţăm zona şi predăm totul curat. 

Firma care face evaluarea este germană iar noi asigurăm în funcţie de acea evaluare, cum ne spune firma. Există şi asigurare pentru incidente, evident.

Noi nu aducem forţă de muncă din altă parte, vom folosi oamenii din zonă. Din mai multe motive- majoritatea au deja pregătire minieră, au lucrat în domeniu, sunt bine calificaţi. Dar venim şi cu programe de pregătire a forţei de muncă, pentru formarea profesională  a celorlaţi. Aşa vom face pentru fiecare aspect.

Florin Iaru

Sunt îngrijorat cu privire la volumul de cianură- 13000 de tone, faţă de media de 1000 de tone la nivel european. 

Mircea Kivu

Problema este că noi nu suntem specialişti- există experţi care trebuie să vorbească, care nu sunt de acord cu acest proiect.

Dragoş Tănase

La RM singurele metale exploatabile comercial sunt aurul şi argintul- nu putem extrage cupru pentru că nu ne permite tehnologia, şi nici licenţa.

Gheoghe Popescu

Este o problemă geologică. Am auzit multe persoane vorbind de o mulţime de minereuri, care nu există acolo sau nu pot fi extrase.

Cunosc problema ca informaţie teoretică. În lume, aurul se extrage prin metoda cianurării, în proporţie de 85%, asta e realitatea. Aurul apare la dimensiuni micronice şi pentru a-l extrage un solubizator ca cianură. Metoda este veche. 

Dragoş Tănase

Există metode alternative dar nu sunt la fel de eficiente şi sigure. Tehnologia cu cianură este cea mai sigură.

George Vulcănescu

Mai există şi varianta biologică-prin nişte bacterii care să „mănânce“ în jurul aurului. Dar bacteriile alea continuă să se înmulţească şi apare o problemă biologică, de contaminare.

De aceea, această metodă este cea mai controlabilă.

Dragoş Tănase

Am curaj să mă mut la RM. Voi sta chiar sub baraj, acolo voi avea şi biroul. Am băut şi dintr-o astfel de apă, în Noua Zeelandă, unde se foloseşte aceeaşi tehnologie ca şi a noastră. 

Mircea Kivu

Majoritatea oamenilor din Piaţă nu sunt ONG. Eu ca cetăţean sunt în continuare neconvins de domnul Tănase şi cred că statul român nu ne apară interesele. Nu am nicio problemă cu corporaţia, ci cu autorităţile.

George Vulcănescu

Problema este la statul român că nu găseşte nici după 20 de ani modalitatea de comunicare cu poporul. Măcar dacă s-au uita la alte guverne, la felul în care aceştia rezolvă comunicarea cu poporul în privinţa exploatărilor economice. Acolo oamenii au încredere în autoritatea locală, pentru că oamenii ştiu că banii de acolo vor merge în sănătate, educaţie, etc. Contează că statul român nu are credibilitate în faţa supuşilor.

Dragoş Tănase

Îmi doresc ca argumentele protestatarilor să fie raţionale, nu emoţionale. Nu ameninţări. Noi credem că proiectul este foarte bine structurat.

Oamenii din Apuseni care vor proiectul nu vor veni să protesteze la Bucureşti. Trebuie să avem un dialog, înţeleg că sunt întrebări legitime. 


CITEŞTE MAI MULT

UPDATE FOTO VIDEO A treia zi de proteste faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană: peste 1.000 de oameni au fost în Piaţa Revoluţiei

Bucureştenii s-au adunat pentru a treia zi în Piaţa Universităţii la fântâna de lângă Facultatea de Arhitectură. Dacă în prima zi 4.000 de oameni au mărşăluit pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, luni, Bulevardul Regina Elisabeta a fost blocat, protestatarii eliberând strada după circa şase ore de proteste.

Zgonea i-a trimis o scrisoare lui Băsescu pe subiectul Roşia Montană: „Un referendum este binevenit“

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat marţi că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, în care a arătat că este de acord cu referendumul propus de şeful statului pe tema Roşia Montană.

Băsescu, despre Roşia Montană: „Când aş primi legea la promulgare, nu aş promulga-o înainte de referendum“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că, în situaţia în care populaţia se va fragmenta pe tema Roşia Montană, nu va promulga legea înainte de organizarea unui referendum.

FOTO VIDEO Sute de clujeni au protestat din nou faţă de proiectul de la Roşia Montană, au cerut demisia a trei miniştri şi au blocat circulaţia aproape două ore

Sute de clujeni au venit cu familiile şi prietenii ca să protesteze, în Piaţa Unirii, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, în semn de solidaritate cu manifestanţii din Bucureşti. Ei au cerut demisia miniştrilor Mediului, Culturii şi al celui delegat pentru Proiecte de Infrastructură, adică demisia Rovanei Plumb, a lui Daniel Barbu şi a lui Dan Şova. În centru, circulaţia a fost blocată aproape două ore.

Roşia Montană: Ungaria cere României să respecte reglementările europene în domeniul minelor de aur şi „patrimoniul cultural şi de mediu”

Guvernul maghiar cere ca autorităţile române să respecte atât regulile europene în domeniul minelor de aur, cât şi „bunurile de mediu şi culturale” aflate în pericol din cauza proiectului de la Roşia Montană, afirmă luni două ministere de la Budapesta într-un comunicat, citat de MTI.

Primarul Clujului cere Guvernului să retragă proiectul de lege despre Roşia Montană

Primarul Clujului, totodată şi fost premier, Emil Boc, a declarat azi, 4 septembrie, într-o conferinţă de presă, că solicită Guvernului retragerea proiectului de lege privind Roşia Montană întrucât este neconstituţional. Bos susţine că prin el se oferă unei companii private atribuţii de utilitate publică care trebuie să aparţină numai Guvernului sau autorităţilor publice.

Acţiunile Gabriel Resources au scăzut cu până la 17% după protestele legate de Roşia Montană

Acţiunile Gabriel Resources au scăzut marţi cu până la 17% la bursa din Toronto, cel mai mult din ultimele patru luni, în urma protestelor din România faţă de proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană, relatează Bloomberg.

Intră în dezbatere pe blogurile adevarul.ro!

Revoluţionarii fără cauză

Piaţa Universităţii e iarăşi populată. De cu seară, până-n creierii nopţii. La fel, şi-n celelalte oraşe mari. O masă de tineri, în general, protestează. Acum, faţă de exploatarea auriferă de la Roşia Montană. Să nu vă-nchipuiţi că avem, în România, o asemenea abundenţă de specialişti în materie, care ştiu exact de ce protestează! Care să aibă informaţii ştiinţifice că e ceva putred la Roşia Montană.

Un dram de libertate în Piaţa Revoluţiei

Ora 2.12. Am ajuns acasă după cea de-a treia zi de proteste împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană. Deschid Facebook-ul şi îmi curg în news feed trei evenimente din seara asta de toamnă:

#rosiamontana: Corturile şi imperiul - un protest tânăr, cu sticle şi biciclete

"All I wanna say is that they don't really care about us!". Iar şi iar. Repetitiv. Timp de o oră. Bulevardul Elisabeta. Punctul zero al Bucureştiului. 1.000 de tineri au ocupat asfaltul, s-au aşezat pe jos şi protestează. Feţele lor ar putea fi văzute în Vama Veche, pe plaja Corbu sau în cluburile din Bucureşti. Dar ei sunt aici şi bat cu sticlele în asfalt. Sunt omogeni ca mesaj şi eterogeni ca oameni. A doua zi de #rosiamontana.

14 ani de rezistenţă arată că se poate! Continuăm împreună şi câştigăm!

Duminică seară politica a murit. Coldrexul nu a mai fost suficient guturaiului stradal. S-au adunat cu toţii în pieţe, tineri curioşi, ecologişti, universitari, hipsteri, naţionalişti, stângişti, oameni ai Domnului, etc.

Există ceva mai rău decât cianura?

Mă pregăteam să scriu despre Liberia, unde o Universitate nu a admis niciunul dintre cei 25 de mii de candidaţi, ca şi despre rata de eşec de la bacalaureatul din toamnă de la noi, când toată lumea a început să vorbească din nou despre Roşia Montană. Nu pot, de aceea, ocoli subiectul...

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite