Deţinutul care a ameninţat-o pe judecătoarea Aspazia Cojocaru de la Curtea Constituţională a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul care a ameninţat-o pe judecătoare, condamnat la un an şi sase luni de închisoare FOTO Adevărul
Bărbatul care a ameninţat-o pe judecătoare, condamnat la un an şi sase luni de închisoare FOTO Adevărul

Bărbatul care i-a trimis o scrisoare de ameninţare judecătoarei Aspazia Cojocaru de la Curtea Constituţională, în care o ameninţa că o va trimite „după Elodia”, a fost condamnat definitiv la un an şi şase luni de închisoare. În plus, Curtea de Apel Bucureşti a dispus şi confiscarea tubului de lipici al inculpatului.

Sentinţa dată de instanţă este definitivă, bărbatul urmând să execute o pedeapsă de 12 ani şi 10 luni de închisoare, întrucât instanţa a decis să contopească restul neexecutat de 12 ani şi 10 luni din pedeapsa de 19 ani dată lui Pîrleţeanu de Tribunalul Constanţa, într-un alt dosar, potrivit Mediafax.

„Ia act că partea vătămată Cojocaru Aspazia nu s-a constituit parte civilă în cauză”, se precizează în soluţie. Astfel, prin decizia luată miercuri de CAB a fost menţinută pedeapsa aplicată pe 10 martie de Judecătoria Sectorului 5, pe care Pîrleţeanu a contestat-o cu apel.

„Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Pîrleţeanu Nicu împotriva sentinţei penale din data de 10 martie 2014 pronunţată de Judecătoria sector 5 Bucureşti - Secţia I Penală”, a dispus CAB.

„Am să te trimit după Elodia”

„Am să te trimit după Elodia", i-a scris deţinutul judecătoarei Aspazia Cojocaru de la Curtea Constituţională, căreia i-a mărturist că "are resentimente mari faţă de magistraţi", pentru că sunt corupţi şi că "au nenorocit o lume înteagă", semnând "asasinul Elodiei" în scrisoarea de ameninţare.

"STIMATA DOAMNĂ JUDECĂTOR/CIT DE CURÎND AM SĂ TE OMOR/ŞI NU-I POVESTE PENTRU COPII/VEI FI VICTIMA LA 78/2000/TE VOI TRIMITE DUPĂ ELODIA DRAGĂ/SĂ NU TE MAI ÎNTORCI NICIODATĂ/CĂ EŞTI UN MAGISTRAT CORUPT/DE-MI VINE CA SĂ TE .../AM RESENTIMENTE MARI FAŢĂ DE MAGISTRAŢI/VEDEAVA-ŞI DECAPITAŢI/CĂ SUNTEŢI ATÎT DE CORUPŢI DRAGĂ/CĂ AŢI NENOROCIT O LUME ÎNTREAGA!!!/Cu stimă şi respect… (ASASINUL ELODIEI)", i-a scris judecătoarei constituţionale deţinutul Nicu Pîrleţeanu, închis în Penitenciarul Giurgiu, deferit justiţiei de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Deţinutul Nicu Pîrleţeanu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului instanţei supreme pentru ameninţarea judecătoarei Aspazia Cojocaru, de la Curtea Constituţională, în timpul analizării legalităţii avizului de suspendare din funcţie a preşedintelui României, de către Parlament.

Scrisoarea a fost primită de judecătoarea Cojocaru în data de 10 iulie, anterior aceasta mai fiind ameninţată prin interfonul locuinţei.

Ameninţată prin interfon, în mijlocul nopţii

În noaptea de 5 spre 6 iulie 2012, în două rânduri, în intervalele orare 22.00 -23.00 şi 3.00-4.00, în timp ce se afla la domiciliul său, judecătoarea Aspazia Cojocaru din cadrul Curţii Constituţionale a fost apelată la interfonul de acces în imobil de către o persoană necunoscută, care a ameninţat-o cu acte de violenţă, înainte de începerea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din funcţie a preşedintelui României, cu privire la votul pe care urma să îl dea, notează procurorii în rechizitoriu, obţinut de agenţia de presă Mediafax.

La întrebarea judecătoarei "cine este?", i s-a răspuns: "Ai grijă ce faci a doua zi!".

Deşi iniţial Cojocaru a considerat că este vorba de o greşeală, în timp ce dormea, în jurul orei 3.00-4.00, la interfonul apartamentului a fost făcut un nou apel, iar când a întrebat: "Cine este?", o persoană necunoscută i-a răspuns: "Să fii atentă cum votezi, că astfel nu ştii ce te aşteaptă!".

În dimineaţa de 6 iulie 2012 a avut loc şedinţa Curţii Constituţionale, la care au participat toţi judecătorii CC, cu privire la solicitarea celor două Camere ale Parlamentului de emitere a avizului consultativ cu privire la propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui României.

Deţinutul a aflat de comunicatul Curţii Constituţionale

În cursul zilei, Curtea Constituţională a publicat pe site un comunicat în care se preciza: "Curtea Constituţională îşi exprimă grava îngrijorare în legătură cu faptul că doamna judecător Aspazia Cojocaru a fost ameninţată înainte de începerea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din funcţie a preşedintelui României, cu privire la votul pe care urmează să-l dea".

Despre comunicat a aflat şi deţinutul Nicu Pîrleţeanu.

Ulterior, la data de 10 iulie 2012, Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de ultraj, întrucât în cursul zilei, în timp ce se afla la biroul său din cadrul Curţii Constituţionale, Cojocaru a fost ameninţată cu moartea, prin intermediul unei scrisori, de către o persoană necunoscută.

Procurorii au stabilit că, luând cunoştinţă de comunicatul Curţii Constituţionale, Nicu Pîrleţeanu, deţinut în Penitenciarul Giurgiu, a confecţionat o scrisoare de ameninţare pe care a expediat-o pe adresa "Curţii Constituţionale, str. Calea 13 Septembrie nr. 1, Palatul Parlamentului, sector 5", cu menţiunea "În atenţia Aspazia Cojocaru judecător".

La rubrica expeditor, Nicu Pîrleţeanu a menţionat că ar fi expediată de Disualsiv Cătălin Victor, din localitatea Făgăraş.

"Scrisoarea de ameninţare a fost întocmită de inculpatul Nicu Pîrleţeanu sub forma unui înscris tip felicitare care prezenta pe exteriorul primei coperte un fragment celulozic de culoare albastră şi formă dreptunghiulară, peste care a suprapus un fragment celulozic de culoare albă, de asemenea de formă dreptunghiulară, cu dimensiuni mai reduse şi colţuri rotunjite şi perforate cu motive florare şi un decupaj celulozic de culoare neagră, de forma unei cruci. Pentru lipirea fragmentelor menţionate, inculpatul Nicu Pîrleţeanu s-a folosit de o substanţă adezivă, lipici, care a fost găsită cu ocazia percheziţiei domiciliare la locul de deţinere", explică procurorii în rechizitoriu prin care l-au trimis în judecată pe deţinut pentru ameninţarea judecătoarei.

Scrisoarea de ameninţare a fost primită de către partea vătămată în timp ce aceasta se afla, la data de 10 iulie 2012, în biroul său din sediul Curţii Constituţionale, iar mesajul a fost de natură să-i producă acesteia temeri justificate, întrucât a fost transmis într-o perioadă în care, în calitate de judecător, participa la soluţionarea unor cauze cu puternic impact socio-politic, printre care şi cea privind avizul de suspendare din funcţie a preşedintelui României.

În urma rapoartelor de constatare tehnico-ştiinţifică întocmite în cauză s-a concluzionat că scrisul de pe plic şi scrisoarea de ameninţare au putut fi executate de inculpat, iar urmele papilare prelevate de pe aceste înscrisuri aparţin inculpatului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite