Detaliile unei şpăgi inedite: 186 de maşini pentru directorii Loteriei Naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru autoturisme de lux noi, 182 de autoturisme second-hand şi 1,5 milioane de lei ar fi mita pe care administratorul unei societăţi care importă autorisme ar fi dat-o unor directori din Loteria Naţională. Doi foşti şefi din compania de stat sunt arestaţi în acest caz.

Un autovehicul marca BMW 320i în valoare de 139.230 de lei, aproximativ 33.150 de euro, ar fi primit mită, în iulie 2010, fostul director general al Compania Naţională Loteria Română (CNLR), Gheorghe Benea, potrivit DNA.  În schimbul maşinii, acesta şi-ar fi încălcat îndatoririle de serviciu în contextul atribuirii unui contract de achiziţie publică având ca obiect cumpărarea unui număr de 182 de autovehicule în sistem buy- back. După ce a trecut prin două firme, autoturismul de lux a ajuns în posesia fiicei lui Benea, Laura Alexandra Benea. Potrivit DNA, aceasta conduce autoturismul şi în prezent. Detaliile apar în documentele judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti care au decis arestarea preventivă a lui Gheoghea Benea pentru 30 zile.

Curtea a mai confirmat şi mandatul de arestare emis încă din 17 septembrie pe numele lui Ovidiu Rîpanu, fost şef Serviciu Achiziţii în cadrul CNLR, acuzat de luare de mită în formă continuată,  abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi  spălare de bani în formă continuată. Procurorii DNA spun însă că Rîpanu a luat o mită mult mai mare decât şeful său: suma de 1.500.000 de lei, 4 autovehicule noi –Cadillac CTSA3,  Hummer H3 SUV Adventure, Opel Astra Enjoy , BMW seria 3 Coupe - şi  182 de autovehicule second hand, care au aparţinut Loteriei Naţionale.

A apelat la filiera PDL

Ancheta a început în primăvara acestui an, atunci când Nicolae Sorescu, administratorul societăţii Rădăcini Motors, dealer de autoturisme, a povestit la DNA  cum Rîpanu i-ar fi cerut şpaga. Procurorii anchetau deja achiziţiile publice făcute de Loteria Naţională după ce au fost sesizaţi de Curtea de Conturi. La sfârşitul anului 2015, Benea şi Rîpanu fuseseră trimişi în judecată într-un alt caz de de achiziţii frauduloase făcute de Loteria Naţională, privind achiziţia de cartele telefonice Pelegrin. Atunci au apărut primele indicii privind posibile nereguli şi la achiziţia în sistem buy-back a 182 de autoturisme.

Când a fost citat la DNA, Nicolae Sorescu a recunoscut totul. El a povestit că pentru a câştiga contracte la Loteria Naţională, privind achiziţia de maşini,  a apelat la Răzvan Murgeanu, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei şi lider în  PDL. Acesta l-ar fi direcţionat către Ioan Oltean, vicepreşedinte al PDL, cu care s-ar fi întâlnit în Camera Deputaţilor. Oltean i-ar fi făcut cunoştinţă lui Sorescu cu directorii Benea şi cu Rîpanu. Sorescu ar fi plecat apoi cu Rîpanu pentru a  discuta detaliile într-o altă cameră. Acolo, Sorescu ar fi dat detalii despre mărcile de maşini comercializate de Rădăcini Motors: Opel, Chevrolet, Suzuki, Mazda şi Cadillac. După aproximativ o lună de la această întâlnire, Rîpanu l-ar fi pus la current cu mai multe achiziţii de autivehicule, pe care vrea să le demareze Loteria, contractual cel mai mare fiind cel de înlocuire a întregului parc auto.

Muntele de bani

„Loteria stă pe un munte de bani şi trebuie cheltuiţi”, ar fi spus Rîpanu unor colegi, implicaţi în procedurile de achiziţie publică din companie. Pentru achiziţia a aproape 200 de maşini trebuia făcută o notă de fundamentare. Aceasta a fost făcută de  Dan Gheoghiu- şef Birou Transport din CNLR şi aprobată de Remus Lăzăreanu, director executiv în CNLR. „Întrucât majoritatea autovehiculelor din dotarea CNLR, sunt în stare avansată de uzură, în anul 2010 putem utiliza acest parc, doar cu cheltuieli foarte mari pentru întreţinerea şi reparaţiile acestora”, scria Gheorghiu în nota de fundamentare. În notă s-a propus  retragerea din circulaţie a celor 200 autovehicule şi înlocuirea parcului auto prin achiziţionarea a 200 de autovehicule noi datorită cheltuielilor de reparaţii şi întreţinere aferente parcului auto.

În februarie 2010, Rîpanu l-ar fi contactat din nou pe Sorescu, şi i-ar fi spus că va câştiga licitaţia, deoarece specificaţiile tehnice ale maşinilor corespund autovehiculelor comercializate de Rădăcini Motors. El a spus că are neboie de 4 maşini noi şi suma de 1,5 milioane de lei pentru şefii săi. „Îi rezolv pe toţi din conducere”, ar fi  spus Rîpanu. În plus, el ar fi  pretins şi toate autovehiculele second- hand pe care Rădăcini Motors SRL  urma să le preia de la CNLR. Contractul de achiziţie public a 182 de maşini  a avut valoarea de 13.389.373 lei fără TVA.  El ar fi fost câştigat de Rădăcini Motors cu încălcarea legii, acuză DNA şi Curtea de Conturi. Ambele instituţii au constatat mai multe nereguli în atribuirea acestui contract.

Mita, prin firmele paravan

Banii şi maşinile noi şi vechi ari fi fost date prin intermediul firmei KL Fiber System SRL, controlată de Rîpanu, prin intermediul finului său, Iulian Niculae. Pentru acest lucru au fost încheiate mai multe contracte fictive, între Rădăcini Motors şi KL Fiber System, prima plătea bani pentru servicii IT care nu au fost niciodată efectuate. Banii erau scoşi din firmă de INiculae şi daţi lui Rîpanu. Atunci când a fost audiat la DNA, Rîpanu a declarat că banii i-ar fi împărţit cu Benea şi Lăzăreanu.

Rădăcini Motors a transferat şi maşinile noi, date ca mită, tot prin KL Fiber System. De aici el şi-au schimbat proprietarul. BMW seria 3 Coupe a ajuns la fiica lui Benea, Hummer H3 SUV Adventure la viitoarea soţie a lui  Rîpanu, iar Opelul Astra Enjoy la fiul Corneliei Olaru- referent în cadrul CNLR, care s-a ocupat de documentaţia privind contractual cu Rădăcini Motors.

„Tu nu ai antrenamentul meu”

Cele 182 de autovehicule second-hand care au aparţinut Loteriei Naţionale, preluate de Rădăcini Motors în baza contractului de buy back, au fost evaluate la 1,1 milioane de lei. Ele  au fost transferate de Rădăcini Motors către societatea Eurorom Overseas Consulting, controlată de Marius Bran, un apropiat al lui Rîpanu. Totul în baza unor contracte fictive şi a unor pretinse datorii. Potrivit DNA, Eurorom Overseas Consulting a achitat în schimbul lor către Rădăcini Motors, prin transfer bancar,  doar suma de 33.905 de lei.

După începerea anchetei, Ovidiu Rîpanu a  fost interceptat atunci când îl sfătui pe Marius Bran ce să declare la DNA. „Tu nu ai antrenamentul meu. Nu asta e problema. Eu îţi spun încă o dată! În momentul în care se ajunge în instanţă, eu spun: Dom,le am profitat de el şi nu ştiu ce. Şi am rezolvat…Domne, n-a ştiut. Am profitat de boala lui. Era în incapacitate. Eu îţi fac chestia asta… ”, spunea Ovidiu Rîpanu. „Bun, tu să nu te mai duci acolo fără avocat. Unu. Şi doi-prietene, nu dau nicio declaraţie, mă gândesc”, era sfatul fostul şef al Serviciului Achiziţii din Loteria Naţională. În acest moment, în dosarul de la DNA sunt puse sub acuzare 10 persoane, funcţionari din CNLR şi afacerişti. Regretele pensionarului Benea

Când s-a judecat propunerea de arestare, la Tribunalul Bucureşti,  Gheorghe Benea a arătat în ultimul cuvânt,  că regretă ceea ce s-a întâmplat. El a solicitat judecătorilor a se avea în vedere activitatea profesională avută până la acest moment, precizând că este pensionar de 3 ani şi în acest timp nu s-a sustras şi s-a prezentat de fiecare dată, în condiţiile în care locuieşte în Dej.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite