Bloggeri „Adevărul“ comentează apariţia fetei violate la TV: „Cred că am asistat la un viol colectiv. Presa a demonstrat că nu există moralitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, la Adevărul live de la 15:00 am discutat împreună cu bloggerii adevarul.ro Roxana Dumitrache, Oana Băluţă şi Andreea Molocea, despre implicaţiile cazului de viol din Vaslui atât pentru victimă cât şi implicaţiile pe care le are la nivelul întregii societăţi româneşti. Identitatea victimei a fost făcută publică marţi seara în cadrul emisiunii de la PRO TV a lui Cătălin Măruţă.

Cum ne raportăm la femei în societatea modernă? Cum a evoluat percepţia femeii în societate? Care sunt implicaţiile cazului din Vaslui? Cum putem schimba faptul că femeia este culpabilizată în caz de viol? Acestea sunt câteva din întrebările la care vom încerca să răspundem alături de cele trei activiste feministe şi bloggeri adevarul.ro.

Cazul violului din Vaslui a declanşat o dezbatere naţională vizavi de condiţia femeii în societatea românească şi modul în care este tratată o victimă a violului. Specialiştii susţin că percepţia asupra femeii a rămas neschimbată în România ultimilor 100 de ani. Aceştia explică faptul că, practic, încă de când se naşte, femeii i se inoculează că are un rol pe care trebuie să-l joace zi de zi şi pe care nu-l poate părăsi fără să fie blamată şi etichetată.

„Adevărul“ a demarat o campanie numită „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“. Timp de două săptămâni, vom dezbate unul dintre cele mai scandaloase cazuri de violenţă din ultimii ani care a cutremurat România: povestea elevei din Vaslui care a fost violată de şapte tineri. În prezent, violatorii sunt liberi.

Scopul campaniei „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“ este de a fi alături de victima pusă la zid, condamnată chiar de oamenii din comuna violatorilor, dar şi de a arăta hibele unui sistem de justiţie care, în judeţul cu cele mai multe infracţiuni sexuale, lasă în libertate şapte indivizi care au batjocorit o tânără.

Declaraţiile invitaţilor:

Roxana Dumitrache: Ieri cred că am asistat la un viol colectiv la un viol simbolic în care presa a demonstrat că nu există moralitate – măr refer strict la moderator şi la echipa respectivă - în care gradul de cinsim a escaladat orice limită a firescului. Dacă înainte mai avea şanse să îşi revină pe termen mediu şi lung acum i-am îngreunat situaţia. Nu mai vorbim de o victimă anonimă, îi asociem trauma cu faţa, ceea ce e mai grav pentru ea. Şansa de a se reinsera într-o formă cvasi-normală de viaţă i-a fost spulberată  de faptul că va fi absolut tot timpul urmărită de povestea asta.

Andreea Molocea: Cătălin Măruţă, cu declaraţia de astăzi, nu se absolvă de vină. Cumva tot pe ea pasează responsabilitatea şi nu e responsabilă, are 18 ani şi e dintr-un sat din Vaslui şi nu-şi dă seama. În mod normal aceste cazuri de viol nu le faci cu circ, pe canapea la Măruţă. E clar că trebuie să cunoaştem povestea, să ştim detalii pentru că nu e ok ca poveştile lor să fie băgate sub preş doar pentru că sunt îngrozitoare. Vorbim de o dublă victimă. Avem un nume, un chip, se creează o particularitate. Acest caz era un vârf de aisberg în ceea ce însemna violenţa împotriva femeilor în România şi dintr-o dată acest caz devine unul particular care s-a întâmplat o dată, din ghionion, când lucrurile nu stau chiar aşa. 

Roxana Dumitrache: Este greşit, o afirmaţie scandaloasă, nu poţi ca premier să ceri ministrului Justiţiei încarcerarea violatorilor. Poţi cere însăprirea legislaţiei.În momentul în care premierul României face o presiune suplimentară asupra Justiţiei, condiţionează cu demisia un ministru este antidemocratic şi este imoral. De ieri a început o frenezie uşor istereopată a politicienilor care până acum au ignorat subiectul. Toată lumea simte acum o obligaţie morală să-şi dea cu părerea. Nu poţi căpuşa politic o tragedie şi nu poţi stoarce electoral absolut orice. Inclusiv politicienii-femei au optat pentru reacţii greşite şi tardive, când au reuşit să stoarcă puţină notorietate, câteva like-uri în plus pe Facebook.

Andreea Molocea: Eu nu sunt de acord cu mesajele împăciuitoare ”să lăm Justiţia să îşi urmeze cursul”. Cred că te poţi poziţiona ca individ şi poţi susţine o formă de solidaritate de la femei la femeie. Andrea Paul a venit cu o expresie năucitare „nu mă pricep la violuri”. Cât de sinistru!.

Este hilar ce a făcut Victor Ponta. Ce s-a făcut la Vaslui a fost aplicarea corectă a legislaţiei în vigoare. Există nişte hibe în legislaţie care permit asemenea grozăvii. E o formă de circ. Eu am obsesia de a nu particulariza. Dacă tot vorbim de acest caz, haideţi să discutăm mai mult şi să facem cumva ca pe viitor aceste fete să îşi găsească dreptatea.

Cazul din Vaslui: Trei dintre agresori au recunoscut că au violat-o pe tânăra din Vaslui

Burada Silviu (21 ani), Avadanei Silviu (22 ani), Bolboceanu Petrică (23 ani), Burlacu Paul Andrei (28 ani), Surleac Ioan (20 ani), Rotaru Alin Dumitru (18 ani) şi Boicu Ionuţ Bogdan (21 ani) au fost trimişi în judecată pe 8 decembrie 2014, sub acuzaţia de viol şi lipsire de libertate în mod ilegal. Toţi cei şapte au fost arestaţi preventiv.

Pe 2 aprilie, trei dintre inculpaţi - Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan - au anunţat că recunosc acuzaţiile aduse şi doresc să fie judecaţi prin procedura simplificată. Cei trei au semnat acordul de recunoaştere, iar ulterior judecătorul de caz a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu.

Ceilalţi patru violatori rămaşi după gratii au contestat imediat menţinerea stării de arest preventiv, iar Judecătorii Tribunalului le-au dat câştig de cauză, dispunând şi în cazul lor plasarea în arest la domiciliu.


Ponta, lui Cazanciuc, despre cazul de la Vaslui: „Dacă CSM nu ia nicio măsură, mai bine vă daţi demisia“

Cum este percepută femeia în societatea românească

Dan Antonescu, specialist criminolog: Infracţiune mai gravă decât violul este doar omorul

Mărturia tulburătoare a elevei violate de şapte bestii, în Vaslui: „M-au trântit în genunchi, m-au obligat să fac sex oral şi anal până mi-am pierdut cunoştinţa”

Violeaz-o pe mă-ta cinci minute, mă, psihopatule! Sigur o să-i placă!

Dreptate pentru fata violată din Vaslui, judeţul terorii sexuale: eleve siluite pe morminte, gravide batjocorite, copile abuzate de taţi, bătrâne violate de fiii lor

Acasă la cele şapte brute care au violat până la leşin o elevă: „Aşa-i trebuie! Am plâns când i-au arestat, fata e de vină!”. Poveste terifiantă din satul depravaţilor

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite