Despre căpuşe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avem mii de căpuşe în sectorul bugetar. Dacă te uiţi pe condiţiile legale de angajare la posturile libere publicate pe site-urile guvernamentale, ai zice că sunt nişte condiţii destul de exigente pentru candidaţi, cu accent pus pe studii şi competenţe. În realitate, vedem că în instituţiile de stat, în ministere, în primării există persoane angajate care nu au nici în clin nici în mânecă, cu condiţiile legale de angajare! Şi totuşi sunt angajate!

De mai multe zile, vedem un adevărat festival de ştiri, de break news-uri, de indignări şi de miştocăreli pe seama domnişoarei funcţionare, împinsă de la o primărie, prin transfer, pe o funcţie de conducere la Apele Române, undeva în ţară. Împingătorul, un ”animal politic”, membru al unui partid aflat la guvernare!

Dezvăluirea aparţine unei instituţii de presă care mai face încă presă de investigaţie în ţara aceasta, luată gratis de nişte căpuşe din presa românească, pentru audienţe! O practică împământenită în media românească!

De ani de zile, în aşa zisa presă naţională, unii practică sportul furtului şi copierii la blană a materialelor publicistice. Ce documentări, ce investigaţii, ce muncă de teren? Cine-i prost să mai facă chestii grele, ce necesită idei, timp, bani şi un pic de iscusinţă pentru a scoate produse de calitate? Totuşi, cei câţiva jurnalişti şi instituţii care mai fac muncă cinstită, în momentul în care au publicat materialele sunt preluaţi, copiaţi, furaţi de majoritatea redacţiilor care doar aşa ştiu să facă ”presă”, audienţă, să strângă like-uri, să facă bani...pe munca altora! Aşa se explică aceeaşi ştire, informaţie, filmare, text, trase la xerox, publicate concomitent de majoritatea redacţiilor de ştiri!

Dar dacă treaba merge ca unsă de ani de zile, de ce să ne mai mirăm! Nu ne mai mirăm nici când căpuşele din presă fac mare caz, ştire, senzaţionalisme despre unele dintre căpuşele bugetare, care sunt dezvăluite din când în când de jurnaliştii oneşti, ce îşi mai respectă meseria. Miştocăriile cele mai mari, de exemplu, în cazul fostei chelneriţe, protejata unui politician sadea, băştinaş pe meleagurile mioritice, le-am văzut, auzit chiar de la căpuşele televiziunilor de ştiri. Nimic nou sub soare!

Cum nimic nou sub soare este realitatea cruntă că în toate instituţiile de stat, începând cu administraţii locale, companii, domenii diverse, sănătate, educaţie, instituţii de ordine publică şi siguranţă naţională, ministere, guvern, parlament, media de stat-gradul de căpuşare a devenit insuportabil! Toată lumea o ştie! Aparenţele actuale ne informează că în unele instituţii se încearcă o oarecare decăpuşare de către unii dintre noi veniţii, miniştri, şefi, administratori...

Realitatea ne arată însă, că în unele structuri bugetare se face doar o înlocuire de faţadă-se elimină căpuşele vechii puteri politice cu căpuşele noii puteri politice. Un fel de ”Pleacă ai voştri, vin ai noştri!”Dacă te duci în faţa unor instituţii bugetare, unde paraziţii sunt nemuritori, indiferent de cine conduce administrativ sau politic, şi strigi Ionescu, Constantinescu, Popescu...o să vezi că apar zeci, chiar sute de ”eşti”, mulţi din aceleaşi familii, clanuri, găşti de căpuşe. Sistemul de nepotisme, pile şi relaţii, interese comune este de neclintit! Nepoţii, fii, fiicele, amantele, rudele, cunoştinţele, apropiaţii trag cu toţii ca muştele la rahat în instituţiile bugetare.

Mai ales acum că salariile din aceste sectoare au ajuns mai mari decât cele din zona privată şi în plus cumulează tot felul de avantaje, sporuri, prime, zile libere, concedii, tichete suplimentare. Toate acestea în condiţiile în care condiţiile la locul de muncă a acestor căpuşe sunt ofertante, un cuvânt la modă, şi relaxante. În plus, au siguranţa locului de muncă, nu se pune accentul pe profesionalism şi competenţe, nu-şi rupe nimeni oasele şi ai spatele asigurat de cei care te-au ajutat la angajare.

Avem mii, sute de mii de căpuşe în sectorul bugetar. Dacă te uiţi pe condiţiile legale de angajare la posturile libere publicate pe site-urile guvernamentale, ai zice că sunt nişte condiţii destul de exigente pentru candidaţi, cu accent pus pe studii şi competenţe. Asta doar în aparenţă, pentru că în realitate, vedem că în instituţiile de stat, în ministere, în primării există persoane angajate care nu au nici în clin nici în mânecă, cu condiţiile legale de angajare! Şi totuşi sunt angajate!

Dacă citeşti în CV-urile unor funcţionari de stat ai putea crede că persoanele respective sunt foarte bine pregătite, cu studii grele la activ, cu diplome, doctorate, experienţe vaste, competenţe profesionale foarte bune spre extraordinare! Doar în CV-uri, că de fapt, realitatea, calitatea muncii lor, lipsa de pregătire, competenţă şi profesionalism, problemele de integritate, le devoalează adevărata faţă.

Realitate care se reflectă cel mai bine în bunul mers, eficienţa, funcţionarea defectuoasă şi corupţia din instituţiile de stat româneşti! Mai grav este că multe dintre aceste căpuşe bugetare au asigurate funcţii de conducere în structuri importante ale statului! Şi mai grav este că aceste căpuşe ocupă fără nici un merit, imoral şi ilegal, posturi şi funcţii interzise unor oameni, tineri, cu adevărat pregătiţi în domeniile respective!

Persoane capabile, competente, profesioniste care nu pot ocupa funcţiile, posturile respective din cauza căpuşelor şi sistemului corupt! Oameni tineri care, dezamăgiţi, dezgustaţi, descurajaţi de sistemul românesc, în disperare de cauză, iau drumul străinătăţii în căutarea unui loc de muncă!

Şi mai ştim cu toţii că astfel de căpuşe importante există permanent, în politica românească, în rândurile partidelor care se perindă la putere şi ocupă funcţii de mare importanţă în fruntea statului! Nu degeaba se spune că ”Peştele de la cap se împute!”

Şi mai vedem că în buna tradiţie românească, se mimează în continuare decăpuşarea statului! Atât!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite