Deşi 64% din români susţin că fenomenul corupţiei le afectează viaţa, doar 2% consideră că e inacceptabil să dea bani funcţionarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 83 la sută din români au răspuns că fenomenul corupţiei este răspândit „total” în ţara noastră, iar 48 la sută sunt de acord că acest flagel a crescut în ultimii trei ani, arată datele celui mai recent sondaj Eurobarometru, dat publicităţii miercuri de Comisia Europeană.

 Astfel, 37 la sută din români au răspuns că este „total acceptabil” să ofere bani, 45 la sută un cadou şi 37 la sută un alt serviciu în cazul în care vor ceva de la administraţia publică sau de la un serviciu public. Procentele celor care consideră că este inacceptabil să ofere bani, cadouri sau alte servicii la schimb a variat între 2 şi 3 la sută.

eurobarometru

Totuşi, 64 la sută dintre români au declarat că fenomenul corupţiei îi afectează în viaţa de zi cu zi.

Un procent de 78 la sută dintre români au spus că există corupţie în instituţiile publice locale, regionale sau naţionale. 

Peste 50 la sută dintre români spun că a da sau a lua mită ori abuzul de putere sunt răspândite printre politicieni sau printre funcţionarii care decid câştigătorii licitaţiilor publice.

eurobarometru 2

Românii consideră că aceste fapte sunt răspândite şi în sănătate (48%), Poliţie sau vamă (41%) ori în cadrul autorităţilor fiscale (28%)

Cum au răspuns europenii

Corupţia este inacceptabilă pentru o majoritate considerabilă a europenilor (69 %). 

Puţin peste şapte din zece europeni cred că, în ţara lor, corupţia este larg răspândită şi că există corupţie în instituţiile publice naţionale (70 %), dar şi în rândul partidelor politice şi al politicienilor (53 %).

eurobarometru 3

Din 2013, proporţia respondenţilor care consideră corupţia ca fiind larg răspândită a scăzut în 18 state membre şi doar o minoritate a europenilor (26 %) consideră că viaţa de zi cu zi le este afectată de corupţie. 

Deşi natura şi extinderea corupţiei variază de la un stat membru la altul, corupţia are efecte negative asupra Uniuni Europene în general. Comisia îşi intensifică lupta împotriva corupţiei. 

„Am elaborat norme noi pentru a proteja interesele financiare ale UE împotriva fraudei şi a corupţiei, am consolidat procedurile administrative şi penale, iar Parchetul European este în curs de înfiinţare. Legislaţia europeană în alte domenii, precum combaterea spălării banilor şi achiziţiile publice, include, de asemenea, dispoziţii importante împotriva corupţiei”, se arată într-un comunicat al CE.

În domeniul recuperării activelor, a fost iniţiată o nouă legislaţie pentru a asigura recunoaşterea reciprocă a ordinelor de îngheţare şi de confiscare.

eurobarometru 4
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite