Desfiinţarea Secţiei Speciale, suspendată. Ministerul Justiţiei amână dezbaterile publice după învestirea noului guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu Imagine: Ionuţ Mureşan
Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu Imagine: Ionuţ Mureşan

Dezbaterea publică referitoare la proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei, a fost anulată.

Ministerul Justiţiei condus de ministrul Cătălin Predoiu anunţă că dezbatarea va fi reprogramată, în condiţiile legii, după învestirea unui nou guvern.

Dezbaterea publică ar fi trebuit să aibă loc luni la ora 10:00, însă Centrul de Resurse Juridice, iniţiatorul evenimentului, a propus pe 21 februarie anularea acesteia, potrivit Ziare.com.

Ministerul Justiţiei a publicat pe 4 februarie un proiect de Lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infractiunuilor din Justiţie (SIIJ), cunoscută că Secţia Specială, şi modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul Justiţiei.

Iată ce conţine, pe scurt, proiectul de lege pentru desfiinţarea SIIJ:

  • Dosarele aflate pe rolul Secţiei Speciale vor fi transmise la parchetele competenţe;
  • Căile de atac exercitate de Secţie vor putea fi retrase numai de procurorul general;
  • Procurorii din cadrul Secţiei, inclusiv procurorul şef adjunct, revin la parchetele de unde provin;
  • Este stabilită competenţă DNA şi DIICOT în anchetele deschise unor magistraţi;
  • Secţiile CSM se pronunţă asupra cererilor de încuviinţare a trimiterii în judecată în termen de 15 zile de la primirea sesizării şi de îndată după primirea sesizării, în cazul cererilor de încuviinţare a percheziţiei, reţinerii, arestării preventive sau arestului la domiciliu;
  • Punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un judecător sau procuror se face cu autorizarea prealabilă a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
  • Trimiterea în judecată a judecătorilor şi procurorilor se încuviinţează de Secţia pentru judecători sau, după caz, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

În esenţă, aceste prevederi conferă imunitate sporită magistraţilor. Acestea sunt o parte din măsurile propuse de Ministerul Justiţiei în proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.

Documentul a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei şi are 3 pagini. Schimbările legislative vizează situaţia dosarelor aflate în prezent la Secţia Specială, a procurorilor din această structura şi cea vizând viitoarele anchete deschise în cazul magistraţilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite