„Der Spiegel”, despre Iohannis: „Singur împotriva Mafiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
captura spiegel

„Împotriva unei campanii murdare de defăimare şi a corupţiei: Klaus Iohannis a câştigat alegerile, deşi post-comuniştii au încercat să-l oprească prin orice mijloace. Acum, politicianul de etnie germană poate da ţării o perspectivă”, scrie publicaţia germană „Der Spiegel” în ediţie electronică.

„Iohannis nu a fost considerat ca având şanse la începutul cursei, iar rezultatul este o senzaţie - la urma urmei, campania a fost dirijată de lideri corupţi din PSD, condus de Victor Ponta, aflat la rândul său în mijlocul unui scandal privind o tentativă de fraudă, au avut loc atacuri murdare la persoană, s-a utilizat un discurs naţionalist inflamator pentru a-i afecta şansele lui Iohannis. Am văzut apoi şi cozile întinse pe kilometri întregi în faţa consulatelor şi ambasadelor române din Europa, unde votarea a fost împiedicată în mod deliberat”, încep jurnaliştii germani articolul pe care l-au poziţionat pe prima poziţie a variantei onlinei.  

„De fapt, în istoria post-comunistă a României nicio guvernare nu a mai acţionat atât de evident fraudulos în alegeri care au eşuat. Pentru prima dată, atât de mulţi români şi-au cerut într-un mod impresionant dreptul la vot - un vot pentru care s-a murit în urmă cu 25 de ani, în timpul revoluţiei însângerate pentru răsturnarea dictaturii Ceauşescu. Şi, mai presus ca toate, în România, unde o parte mare a electoratului este încă susceptibilă sloganelor naţionaliste, nu a mai fost niciodată ales un preşedinte de altă etnie”, au scris jurnaliştii „Der Spiegel”. 

„Mulţi români văd în Klaus Iohannis onestia şi stabilitatea nemţilor, care «tac şi fac», după cum spune o zicală românească. Până acum, Iohannis a rămas imun la suficienţa gălăgioasă şi la corupţia care caracterizează clasa politică românească.”

„Este discutabil dacă Iohannis va rezista sau nu. Jungla politică de la Bucureşti nu este acelaşi lucru cu Sibiul contemplativ. Chiar dacă preşedintele statului nu are prea multă putere, dacă Iohannis îşi va folosi inteligent spaţiul de manevră, va avea ceva influenţă. El are o orientare pro-europeană şi promite continuarea luptei împotriva corupţiei. Iohannis a bifat deja o mare reuşită personală în campanie - a rămas consecvent pentru a aduce o schimbare în cultura politică românească. După o dezbatere televizată în care Ponta a încercat voit să-l atragă în noroi, Iohannis a spus: «Prefer să pierd decât să fiu mârlan»”, conchide „Spiegel”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite