Deputatul care şi-a îndemnat colegii „să îşi ia Parlamentul înapoi“, condamnat definitiv pentru angajarea la cabinetul parlamentar a fiului şi a nurorii sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Anghel Stanciu (PSD) FOTO: Adevarul
Deputatul Anghel Stanciu (PSD) FOTO: Adevarul

Completul de 5 judecători a decis condamnarea deputatului PSD Anghel Stanciu la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Decizia este definitivă. Parlamentarul este celebru pentru un discurs în Parlament, în care s-a adresat cu „stimaţi tovarăşi“ şi i-a îndemnat pe colegi „să îşi ia Parlamentul înapoi“ şi să ofere ocazia de a deveni „un Parlament curat, puternic, perfecţionist“.

Decizia Completului de 5 Judecători a confirmat sentinţa dată de Secţia Penală a Curţii Supreme în martie 2015. Deputatul PSD Anghel Stanciu, trimis în judecată în noiembrie 2013 pentru conflict de interese, fiind acuzat că şi-a angajat fiul şi nora la biroul său parlamentar din Iaşi, a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare.

Minuta Completului de 5 Judecători: “Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de apelantul intimat inculpat Stanciu Anghel împotriva sentinţei penale nr.198 din 16 martie 2015, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală în dosarul nr.5263/1/2013. Obligă apelantul intimat inculpat Stanciu Anghel la plata sumei de 365 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 65 lei, reprezentând onorariul parţial pentru apărătorul desemnat din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleşi, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 23 noiembrie 2015.
 

Acuzaţiile procurorilor

În noiembrie 2013, deputatul PSD de Iaşi Anghel Stanciu a fost trimis în judecată pentru conflict de interese, fiind acuzat că şi-a angajat fiul şi nora la biroul său parlamentar din Iaşi, aceştia obţinând astfel venituri de peste 65.000 de lei.
Procurorii arătau, în actul de sesizare a instanţei, că deputatul Anghel Stanciu a încheiat cu fiul său două contracte civile prin care acesta a fost angajat, în perioada 2007-2011, la biroul său parlamentar. Fiul lui Stanciu a obţinut, în baza celor două contracte, venituri de 38.945 de lei.
Totodată, Anghel Stanciu a angajat-o pe nora sa, în perioada 2008-2011, în baza unui contract civil, la biroul lui parlamentar, aceasta obţinând astfel venituri de 26.934 de lei, precizau procurorii.
 

Discursul lui Anghel Stanciu

Anghel Stanciu s-a remarcat în luna iunie 2015 printr-un discurs în Parlament, atunci când deputaţii şi senatorii au votat astăzi proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor. Decizia a fost luată cu 303 voturi „pentru” şi 124 „împotrivă” şi două abţineri.

În discursul său, parlamentarul PSD i-a îndemnat pe deputaţi şi senatori “să îşi ia Parlamentul înapoi” şi să ofere acestuia şansa de a deveni "un Parlament curat, puternic, perfecţionist".
”16 decembrie a fost ziua în care colegii noştri au susţinut că ne-am luat ţara înapoi. Evident că azi, 16 iunie 2015, trebuie să ne luăm Parlamentul înapoi, să oferim Parlamentului şansa de a fi puternic, crescând şi prin indemnizaţii atractivitatea, implicarea. Este momentul, stimaţi tovarăşi, cuvântul tovarăşi nu este o ruşine, ca azi să meditaţi asupra votului. Aplicarea statutului ca în alte state europene, stoparea discriminării parlamentarilor faţă de alte categorii profesionale”, a declarat deputatul Anghel Stanciu, PSD, în discursul său susţinut înainte de votarea proiectului privind pensiile speciale.

"Dreptate până la capăt"

Stanciu a cerut colegilor săi să renunţe la populism şi să continue sloganul " dreptate până la capăt".
”Vă ofer la început o surpriză plăcută. Vă rog să o ascultaţi cu atenţie şi să o aplaudaţi. Îmi doresc un Parlament puternic pentru că un Parlament slab înseamnă o verigă slabă în construcţia democratică. Trebuie să renunţăm la populism şi electoralism. Perioada populismului nociv pentru democraţie începe să apună. Acesta este motivul pentru care 255 de deputaţi şi senatori au iniţiat prezentul proiect de lege, considerând că momentul susţinut chiar de preşedinte a sosit. Să ne dezbrăcăm de populism şi să continuăm sloganul ”dreptate până la capăt”. Acesta a fost prin grija USL, apoi a actualei coaliţii de guvernare”, a spus Stanciu.
Anghel Stanciu este deputat la al şaselea mandat consecutiv, începând cu 1992. El are 66 de ani, adică a depăşit vârsta de pensionare, aşa că odată cu adoptarea şi promulgarea legii pensiilor speciale ar încasa o pensie specială de aproximativ 4.600 lei pe lună.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite