STENOGRAME Hrebenciuc i-ar fi promis lui Dan Şova şefia partidului pentru o nouă lege a amnistiei. Sforarul PSD: „Suntem beliţi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc s-a prezentat, luni, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat într-un nou dosar de corupţie. Acesta a precizat la ieşirea din sediul instituţiei că este acuzat de trafic de influenţă într-un nou dosar. Procurorii însă anunţă că parlamentarul este suspectat de patru noi infracţiuni de corupţie. În acest caz este urmărit penal şi un angajat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi Dan Şova.

UPDATE Procurorii DNA au descind în această după-amiază la locuinţa fostului şef al SPP, Dumitru Iliescu, cel care l-ar fi ajutat pe Hrebenciuc, prin intermediul unui judiciarist din cadrul DNA, să afle detalii din dosarele procurorilor.

 

Faţă de Iliescu, DNA a dispus începerea urmăririi penale fiind acuzat de cumpărare de influenţă şi de săvârşirea infracţiunilor de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Viorel Hrebenciuc: Da, da. Eu o sa pot să vă ajut, adică sper să vă ajut, că am o mulţime întreagă de... Am lucrat extraordinar de atent în toată perioada asta, vă daţi seama, aproape mai mult am stat.

Dumitru Iliescu: Dumneavoastră aţi descoperit atunci! Atunci a fost prins, aţi văzut, dar între timp am văzut şi am vrut să vă previn, dar dumneavoastră m-aţi întrebat dacă e ceva şi v-am spus: Domnule, nu e bine!

Viorel Hrebenciuc: Da.

Dumitru Iliescu: Vă aduceţi aminte?

Viorel Hrebenciuc: Da.

Dumitru Iliescu: V-am spus că dumneavoastră sunteţi pe mandat.

Viorel Hrebenciuc: Mh! Da.

Dumitru Iliescu: Pur şi simplu asta e tot ce am aflat.

Viorel Hrebenciuc: Da, da, da. Dar acum pentru care dosar?

Dumitru Iliescu: Nu ştiu, nu m-am băgat mai mult şi vă spun şi de ce. El a spus de ce: Domnule, dacă pun întrebări, şefa mea ştie, că a văzut la mine în bibliotecă, în sufragerie, şi ştie.

Viorel Hrebenciuc: Corect, corect! Da, da, da.

Dumitru Iliescu: Şi zice: Dacă mă apuc acum să întreb...

Viorel Hrebenciuc: El unde acum, că am şi uitat?

Dumitru Iliescu: El este acum la sectorul de poliţie judiciară şi lucrează pe partea judiciară şi pe partea DNA.

Viorel Hrebenciuc: Mh!

Dumitru Iliescu: Mi-a spus: Domnule, lucrez la...

Viorel Hrebenciuc: În sfârşit, nu contează!

Dumitru Iliescu: Şi a venit cu infomaţia asta, ştia şi de Ponta, şi de toţi. Ştia cine are dosare, ştia de cei special urmăriţi ş.a.m.d.

Viorel Hrebenciuc: Da

Dumitru Iliescu: Ştia de Băsescu, de 27 de milioane, că a stabilit un plan pentru anul ăsta şi mandatele pe care să le ia.

Viorel Hrebenciuc: Da, da. Mandatele pe cât timp se dau?

Dumitru Iliescu: Mandatul se dă în general pentru şase luni de zile.

Viorel Hrebenciuc: Şase luni? Deci sunt încă pe mandat.

Dumitru Iliescu: Dacă este un mandat pe siguranţă naţională, înseamnă că mai sunt câteva săptămâni, dar se poate prelungi, naşule.

Viorel Hrebenciuc: Păi la mine se prelungeşte în mod sigur.

Dumitru Iliescu: Pot să-l dea şi pe o lună, depinde cât au nevoie. Pot să-l dea şi pe trei luni, şi pe şase luni, şi pe un an, dar de regulă se dă pe şase luni de zile. 

Viorel Hrebenciuc: Da, da.

Dumitru Iliescu: Şi el mi-a spus: Nu ştiu de ce, dar pe dosarul lui, pe partea superioară a dosarului era un tabel cu persoane, s-a primit ordin de la judecător, la propunerea nu a SRI-ului, ci a DNA-ului, pentru mandate de interceptare. Au mai venit şi alte persoane pe mandat, dar lui i-a sărit în ochi numele dumneavoastră pe mandat. L-am rugat să se documenteze, i-am zis: Documentează-te, vezi şi tu dacă poţi să afli mai multe.

Viorel Hrebenciuc: Nu, nu.

Dumitru Iliescu: Dar e riscant. E riscant! A luat dosarul, dar nu se poate, nu ştia ce să facă.

Viorel Hrebenciuc: Corect! Nu, nu, să nu facă niciun pas din ăsta care să-l mişte acum, Doamne fereşte, că-l am pe conştiinţă pe urmă.

(...)

Dumitru Iliescu: Acum să vedem despre ce este vorba. Pot să mă interesez şi la SRI, pot să mă documentez şi la DNA.

UPDATE Potrivit unui comunicat emis de DNA, Dan Şova este urmărit penal pentru trafic de influenţă după ce i-ar fi spus lui Viorel Hrebenciuc că va interveni pe lângă ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”). 

În schimbul acestui „serviciu”, Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis lui Dan Şova că va convinge mai mulţi membri PSD, aflaţi în sfera sa de influenţă, să îl susţină pe acesta să ajungă şef al partidului. 

UPDATE Dan Şova, purtătorul de cuvânt al PSD, s-a prezentat la DNA pentru a fi audiat în acest dosar. Acesta ar fi beneficiarul fotoliului de şef al PSD promis de Viorel Hrebenciuc în schimbul iniţierii legii amnistiei. 

El a fost pus sub acuzare.

La ieşirea din sediul instituţiei, Dan Şova a precizat că nu ştie dacă a fost pus sub învinuire. Mai mult, el a spus că s-a întâlnit vineri cu Viorel Hrebenciuc, însă nu a vrut să specifice ce au discutat.

Acesta a adăugat că nu a vorbit niciodată nu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.  Înainte de a plecat, aceasta a ţinut să spună că: „Nu mi-am pus niciodată problema să ajung la şefia PSD”.

DNA cere din nou ridicarea imunităţii

DNA a trimis astăzi către Camera Deputaţilor o completare la solocitarea de încuviinţare a arestării preventive pentru Viorel Hrebenciuc, iar Biroul Permanent al Camerei a trimis şi această completare către Comisia Juridică, ce are stabilită ziua de miercuri pentru a da un raport. Mai exact, pentru a spune dacă Hrebenciuc poate fi arestat preventiv sau nu. „DNA a trimis o completare la adresa de vineri (n.r. - prin care se cere ridicarea imunităţii lui Viorel Hrebenciuc). Azi am avut şedinţa Biroului Permanent, am prezentat-o şi am trimis-o la Comisia Juridică“, a declarat Zgonea.

Ponta: toată lumea e egală în faţa legii

Întrebat despre situaţia juridică a lui Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova, preşedintele PSD Victor Ponta a declarat că el nu se ocupă de aceste lucruri, ci de guvernarea ţării. El a adăugat că toată lumea e egală în faţa legii.

”Nu comentez nimic care ţine de dosare penale. Nu mă ocup eu de lucrurile astea, eu trebuie să mă ocup de guvernarea ţării, de viaţa dumneavostră de zi cu zi”, a spus Ponta.

Întrebat dacă a vorbit cu Viorel Hrebenciuc în ultima vreme, Ponta a răspuns: „Habar n-am, probalil. Vorbesc cu foarte multă lume. O sa citiţi la DNA pentru că sunt în interceptările DNA de când sunt preşedinte la PSD, din 2010. În acest moment mai sunt doar două entităţi: eu şi DNA. Eu, care spun despre ce fac ca premier şi ce voi face ca preşedinte şi anchetele DNA”.

Mai mult, întrebat cu cine din PSD ar fi discutat Hrebenciuc, Ponta a răspuns: „Cu unul dintre cei 600.000 de membrii ai PSD”.

În plus, întrebat dacă Viorel Hrebenciuc va fi exclus din PSD, premierul a spus că atunci „când cineva e condamnat, îl sancţionăm”. Totodată şeful Guvernului a mai completat că nu va participa la votul din Parlament pentru ridicarea imunităţii deputaţilor PSD Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam. „N-am participat niciodată, nu voi participa nici acum. Sunt şeful Guvernului şi trebuie să stau departe de Justiţie”, a conchis Ponta.

UPDATE Concret, liderul PSD este acuzat de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii; trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi cumpărare de influenţă.

Mai exact, „suspectul Hrebenciuc Viorel, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, ar fi întreprins demersuri pentru a obţine informaţii cu privire la anchetele penale derulate la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie faţă de persoana sa, promiţând în schimb că va determina diverşi funcţionari publici, asupra cărora are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, în aşa fel încât să obţină pentru persoanele care îl ajută cu astfel de informaţii diverse foloase necuvenite”, explică anchetatorii.

Procurorii precizează că, înainte de 13 august 2014, Hrebenciuc i-ar fi cerut unui fost şef al unei structuri de protecţie (potrivit unor surse judiciare ar fi vorba despre Dumitru „Mitică” Iliescu, fostul şef al SPP din mandatul lui Ion Iliescu - n.r.) să obţină date referitoare la emiterea unor mandate de supraveghere tehnică prin care s-a dispus interceptarea comunicaţiilor, durata unor astfel de mandate, dacă există posibilitatea de a fi prelungite măsurile de supraveghere tehnică, precum şi instituţia care a solicitat emiterea unor astfel de mandate, respectiv Direcţia Naţională Anticorupţie sau Serviciul Român de Informaţii.

Ulterior, pe 13 august, persoana contactată de deputatul PSD i-ar fi spus acestuia că poate să obţină aceste informaţii cu ajutorul unui angajat al DNA. Cu aceeaşi ocazie, acesta i-ar fi spus lui Hrebenciuc că i-a cerut deja angajatului DNA să obţină informaţiile cerute, iar acesta din urmă i-a comunicat că Hrebenciuc a fost şi este interceptat în baza unui mandat de supraveghere tehnică, emis la solicitarea procurorilor anticorupţie.

Mai mult, fostul şef al structurii l-ar fi asigurat pe Hrebenciuc că, prin intermediul angajatului DNA, poate să obţină în continuare informaţii cu privire la evoluţia dosarelor în care acesta este cercetat, dar şi alte dosare penale de interes. 

Hrebenciuc, dispus să ofere locuri de muncă în schimbul informaţiilor care îl interesau

În schimbul informaţiilor oferite, fostul şef al structurii de protecţie i-ar fi cerut deputatului PSD sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect. Procurorii precizează că Hrebenciuc i-ar fi promis acestuia că îi va convinge pe anumiţi funcţionari publici să o angajeze pe fiica sa.

Dumitru Iliescu: Cu Ana sun acum şi eu, îi caut.

Viorel Hrebenciuc: Unde e Ana?

Dumitru Iliescu: Nu am reuşit să o bag nicăieri, dar am nişte conexiuni şi s-ar putea să îi găsesc ceva, să-i rezolv.

Viorel Hrebenciuc: Dar unde? Poate pot să o ajut şi eu.

Dumitru Iliescu: Nu ştiu, sunt în căutare. Am întrebat într-o parte, în alta, dar nu am găsit.

Viorel Hrebenciuc: Ea e arhitect.

Dumitru Iliescu: Da, e arhitect. Nu ştiu, poate dacă am găsi o soluţie, o societate din asta, oe arhitectură, ar fi cea mai bună chestie pentru ea. Ar putea face lucrări acasă, acum se trimit lucrările pe mail!

Viorel Hrebenciuc: Da, da. Să vorbesc cu Andrei, să văd, că el e cu zona asta.

„Tot în schimbul informaţiilor furnizate de către angajatul DNA prin intermediul persoanei solicitate şi la cererea acesteia din urmă, Hrebenciuc Viorel i-a promis că va interveni pe lângă diverse persoane influente (printre care şi un funcţionar public, asupra căruia a lăsat să se creadă că are influenţă), pentru a le determina să menţină în funcţie o anumită persoană, funcţionar în cadrul Fondului Naţional de Garantare”, a arătat DNA.

Mai mult, anchetatorii au precizat că  Hrebenciuc i-ar mai fi promis acestuia că va mai interveni pe lângă un funcţionar în cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, astfel încât să îl ajute să înregistreze, la Registrul Comerţului, drepturile asupra unei societăţi comerciale.

„Cu ocazia întâlnirii din data de 13.08.2014, aceeaşi persoană i-a solicitat lui Hrebenciuc Viorel să intervină pe lângă funcţionari publici pentru a-i determina să îl destituie pe vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor din funcţia pe care o exercita (din cauză că persoana respectivă avea un litigiu de afaceri cu acesta), cerere acceptată de către Hrebenciuc Viorel”, au mai precizat anchetatorii.

Ulterior, pe 17 octombrie 2014, Viorel Hrebenciuc şi-a folosit influenţa faţă de un membru PSD pentru a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse..

Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi ar fi discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în

image

Foto

image

 dosarul privind retrocedarea ilegală a unor terenuri de păduri, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat.

Hrebenciuc i-ar fi promis lui Şova şefia partidului dacă îi oferă ajutorul

„Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanţă pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii) şi pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o”, arată DNA.

În acelaşi context, colegul său de partid, Dan Şova, ar fi acceptat promisiunea lui Hrebenciuc că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte (PSD - n.r.), în dauna altor doi posibili contracandidaţi (Valeriu Zgonea şi Liviu Dragnea - n.r.), pentru a-l determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”). 

Dan Şova: În legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând.

Viorel Hrebenciuc: Asta e problema.

Dan Şova: Este negativ.

Viorel Hrebenciuc: Boss, pentru mine, cum să-ţi spun ţie, să nu fie Liviu! În rest, nu am o problemă, practic şi normal că mă focusez pe tine, ştii. Este şi Vali Zgonea...

Dan Şova: Dar ce facem cu Vali?

(...)

Viorel Hrebenciuc: Hai să-şi spun o chestiune: o să fii preşedinte, o să ai – pe ăştia pe care nu te poţi baza pe toţi, că nu poţi lucra cu Vanghelie să întrebi: Bă, pe cine pun la guvern? Că el vine cu nu ştiu cine. Nu ştiu dacă mă înţelegi. Deci aici tu ai o problemă. Dar cât de cât trebuie ştiut un lucru – sunt ministere în care chiar trebuie să mergi cu tehnocraţi, nu o sa ai ce să faci, boss.

(...)

Viorel Hrebenciuc: Sigur, e corect aşa. Şi cum am vorbit la faza cu preşedintele şi modernizezi puţin – adică să mai fie şi activitate la partid. Clar că te impui. Orice aprobă partidul. Ai forţă imensă, Dane, ascultă ce spun! Nu sunt nebun. Cel mai mare partid! Solid, e solid, ascultă-mă ce spun! Nu contează că dispare un baron sau altul, nu contează, Dane! 

Dan Şova: Partidul merge!

Anchetatorii precizează că, având în vedere că Viorel Hrebenciuc mai este învinuit în două dosare penale, proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală.

De asemenea, procurorii spun că, în momentul în care Hrebenciuc şi Şova au observat că abrogarea legii era un demers controversat au concluzionat că acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei.

Viorel Hrebenciuc: Şi mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeaşi chestiune o spune. Aia e legea făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune aşa: influenţarea în calitate de şef – nu şef...

Dan Şova: De partid...

Viorel Hrebenciuc: ...de partid, nu ştiu ce, organizaţie şi altele, nu numai partid, influenţarea şi luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obţinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.

Dan Şova: Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu referendumul.

Viorel Hrebenciuc: Exact. Şi atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon care îl dăm – că eu am zis asta în Biroul Permanent şi Mediafax a preluat-o anul trecut, înţelegi? Am zis, domne, pe această lege, Dane, orice telefon îl dai, este influenţare. Dacă eu sun pentru un primar din colegiul, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum – că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumu. E, în momentul acela e influenţare.

Dan Şova: Da, da.

Viorel Hrebenciuc: Deci, automat, suntem beliţi.

Dan Şova: Toţi!

(...)

Viorel Hrebenciuc: Trebuie puse la punct astea pentru că, îţi spun, suntem degeaba. Tot aşa, mă chemase pentru asta acum câţiva ani şi zic: Domne, dar vedeţi că e aşa? Şi zice: Domnule Hrebenciuc, nu eu am făcut legea. Ce să îi spun? Ce să îi spun? Aici, uite, la asta, la Braşov şi la acesta, la Sârbu şi la mine, e trecută asta.

Dan Şova: Vreau să vă spun un lucru: când am vorbit cu câţiva judecători – că sunt prieten, sunt 15 ani de bară - Voi sunteţi nebuni? Şi mi-au spus: Puişor, dăm ce reglementaţi voi. Voi aţi scris, noi aplicăm.

Viorel Hrebenciuc: Exact.

Dan Şova: Modificaţi legea.

Viorel Hrebenciuc: Nu, trebuie făcută o chestiune foarte clară.

Dan Şova: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei cu inteligenţă.

Viorel Hrebenciuc: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie şi avantajul tău.

Dan Şova: Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiţie, că am discutat cu Victor treaba asta.

Presiuni pe ministrul Justiţiei

În acest context, spun anchetatorii, Şova a promis că, în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni preşedintele partidului, îl va determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al Justiţiei din cauza dosarului penal în care are calitatea de suspect.

La rândul lui, Hrebenciuc i-a promis colegului său de partid că va convinge mai mulţi membri au partidului, aflaţi în sfera sa de influenţă, să îl susţină.

Viorel Hrebenciuc: Acuma îţi spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite şi tu, mă că...

Dan Şova: Amnistie şi graţiere obligatoriu!

Viorel Hrebenciuc: Pe cuvânt îţi spun, Dane, şi tu să le spui la partid asta.

Dan Şova: Şi ştiţi ce trebuie făcut, domnule preşedinte – trebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar...

Cine este Mitică Iliescu, cel care l-ar fi ajutat pe Hrebenciuc să afle date despre dosare

Fost ofiţer MApN, Dumitru Iliescu a fost secretar al UTC înainte de Revoluţie. Presa a relatat despre el că ar fid at ordinal de reprimare sângeroasă a revoluţionarilor în decembrie ’89, trecând cu blindatele peste manifestanţi în faţa Hotelului Intercontinental.

Cât timp a condus SPP, Dumitru Iliescu a fost avansat în funcţia de general de brigadă cu o stea, iar ulterior cu două stele. A trecut în rezervă în 1997 cu gradul de general de divizie.

Protejatul fostului preşedinte Ion Iliescu

După revenirea la putere a lui Ion Iliescu, Dumitru Iliescu a fost numit consilier de stat la Guvern. Tot Ion Iliescu l-a înaintat în grad până la general corp de armată cu 4 stele, fiind trecut în rezervă odată cu sfârşitul mandatului de preşedinte al României al lui Ion Iliescu.

Partener de afaceri cu fostul senator Cătălin Voicu, cel care a vrut să subordoneze Justiţia

Numele lui Dumitru Iliescu este legat şi de fostul senator Cătălin Voicu, şi el fost general SPP, condamnat între timp la 7 ani de închisoare pentru corupţie în justiţie. Cei doi au înfiinţat firma Agenţia Naţională de Pază, Protecţie, Investigaţii şi Protocol SRL

 

...............................................................................................................................................................

UPDATE Viorel Hrebenciuc a părăsit sediul DNA după doar câteva minute. Acesta le-a spus jurnaliştilor că procurorii îl acuză de trafic de influenţă într-un nou dosar penal.

Întrebat dacă se aşteaptă la un vot defavorabil din partea colegilor din Parlament, Hrebenciuc a răspuns: „Nu mi-am pus această problemă deocamdată".

De asemenea, întrebat dacă îşi va da demisia pentru a uşura ancheta, acesta a precizat că nu s-a gândit la acest lucru.

La intrarea în sediul DNA, Hrebenciuc a precizat că a fost citat pentru a dat declaraţii într-un nou dosar, dar că nu ştie despre ce e vorba.

Numele lui Viorel Hrebenciuc mai este legat de alte dosare penale, cel mai recent fiind cel legat de retrocedarea ilegală a mai multor terenuri de păduri.

În acest caz, procurorii au cerut arestarea preventivă a acestuia, dar şi a deputatului Ioan Adam, deputaţii jurişti fiind aşteptaţi să anunţe o soluţie luni.

Potrivit DNA, Viorel Hrebenciuc este suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, iar Ioan Adam de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă. Cei doi sunt urmăriţi penal, iar acţiunea penală în cazul lor a fost pusă în mişcare.

Viorel Hrebenciuc, sforării contra statului

Concret, Viorel Hrebenciuc, este acuzat de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă, constituire a unui grup infracţional şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană cu funcţie în partid. Mai exact, acesta ar fi intervenit pentru ca Paltin Sturza, moştenitorul lui Elie Vlad Sturza (strănepot de soră al boierului Nicolae D. Ghika – n.r.) să obţină, prin hotărâre judiciară, peste 43.000 de hectare de pădure. 

Intervenţia parlamentarului ar fi survenit după ce Tribunalul Covasna s-a pronunţat într-un dosar privind o retrocedare, iar funcţionarii din cadrul Direcţiei Silvice Bacău şi ai Comisiei de Fond Funciar Bacău au introdus cerere de revizuire deoarece instanţa retrocedase  43.000 de hectare în condiţiile în care fuseseră solicitate doar 23.000. 

Pentru „a-i linişti“ pe angajaţii Direcţiei Silvice, deputatul l-ar fi abordat pe Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva, prin intermediul lui Ilie Sârbu care ar fi avut „foarte mare influenţă asupra directorului“.

Înainte să ia legătura cu Crăciunescu, însă, Hrebenciuc obţinuse deja sprijinul directorului din cadrul Direcţiei Silvice Bacău,Viorel Ghelasă, vicepreşedinte PSD Bacău,  pe care l-ar fi convins să nu mai apere interesele instituţiei, spun anchetatorii. 

Potrivit DNA, imediat după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, parlamentarul Ioan Adam, împreună cu Viorel Hrebenciuc şi alte persoane, „a constituit şi coordonat un grup, ce urmărea să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei (...), cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească“. 

Astfel, începând din 2013, directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, a răspuns solicitărilor formulate de Viorel Hrebenciuc, prin intermediul lui Ilie Sârbu, referitoare la modul în care regia trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de pădure de peste 40.000 de hectare. De altfel, Crăciunescu a şi fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Procurorii au interceptat mai multe convorbiri telefonice purtate între Ioan Adam, Dan Bengescu (reprezentantul familiei Sturza) şi Viorel Hrebenciuc. 

Astfel, în urma unei discuţii din septembrie anul trecut, purtată cu Bengescu, parlamentarul i-ar fi explicat acestuia că directorul Direcţiei Silvice Bacău, Viorel Ghelasă, va fi chemat la Bucureşti, pentru a fi „instruit“ cum să procedeze în privinţa demersurilor efectuate pentru punerea în executare a hotărârii judecătorilor Tribunalului Covasna. 

Mai mult, anchetatorii arată că în urma unei întâlniri dintre Hrebenciuc şi Bengescu, care a avut loc în august 2014, deputatul ar fi afirmat că trebuie să vorbească cu Ilie Sârbu pentru a-l „călca pe cap“ pe Crăciunescu, înţelegându-se că acesta intenţiona să ia „măsuri drastice“ faţă de directorul RNP Romsilva dacă nu va respecta sarcinile transmise, manifestându-şi intenţia de a-i oferi acestuia drept „donaţie“ o suprafaţă din pădurea a cărei punere în posesie ar facilita-o.

În acest dosar, Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, este acuzat de sprijinirea unui grup infracţional şi folosirea influenţei de către o persoană cu funcţie în partid. La rândul lui, deputatul Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influenţă şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Numele lui Hrebenciuc apare şi în dosarul privind licenţa postului Gica TV

Numele lui Viorel Hrebenciuc apare şi în dosarul în care  Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ, este urmărit penal pentru efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite, precum şi pentru folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Pe aceeaşi temă:

Dosarul retrocedărilor ilegale: Dan Constantin Bengescu şi Iosif Kadas - arestaţi preventiv, iar Sorin Ion Iacob şi Jănică Poenaru - arest la domiciliu

Dan Costin Bengescu şi Iosif Kadas au fost arestaţi preventiv in dosarul retrocedarilor ilegale, a declarat avocata Alice Drăghici pentru postul de televiziune Digi 24. Faţă de Sorin Ion Iacob şi Jănică Poenaru s-a luat masura arestului la domiciliu. Procurorii au cerut instanţei supreme măsura arestului preventiv pentru şase persoane cercetate în acest dosar.

EXCLUSIV Sentinţa judecătorească care i-a transformat în urmăriţi penal pe Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam

Principalele documente care au stat la baza reconstiturii ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure în favoarea falsului moştenitor al familiei Ghica datează din 1871 şi 1943. "Adevărul" vă prezintă în premieră decizia judecătorească de la care a izbucnit dosarul retrocedărilor.

VIDEO Socrul lui Ponta, finii lui Băsescu, dar şi Hrebenciuc, suspectaţi de corupţie într-un dosar DNA privind retrocedarea a 90.000 de hectare 

Mai multe percheziţii au avut loc miercuri la sedii ale unor firme, dar şi la instituţii publice din 3 judeţe într-un caz de corupţie privind retrocedarea a 90.000 de hectare de teren forestier. Printre suspecţi se numără avocaţi, judecători, dar şi parlamentarii Ilie Sârbu şi Viorel Hrebenciuc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite