DNA a extins urmărirea penală faţă de deputatul Nicolae Păun în dosarul deturnării fondurilor pentru romi. El este acuzat şi de spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii anticorupţie au extins urmărirea penală faţă de deputatul Nicolae Păun, acesta fiind suspectat şi de evaziune fiscală şi folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură o societate în dosarul în care este cercetat pentru deturnarea fondurilor europene destinate unor programe sociale pentru romi. Păun a fost luni la DNA unde i s-au adus la cunoştinţă noile acuzaţii.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat că a fost extinsă urmărirea penală faţă de deputatul Nicolae Păun, care are şi calitatea de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, acesta fiind acuzat şi de evaziune fiscală, în formă continuată, şi de folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, în formă continuată.

De asemenea, s-a început urmărirea penală şi faţă de SC Niky Scorpion ALcom SRL, care este suspectată de evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor, în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2004 - 2014, Nicolae Păun, prin intermediul societăţii Niky Scorpion ALcom SRL şi în dauna intereselor acestei firme, ar fi făcut o serie de tranzacţii imobiliare constând în cumpărarea şi vânzarea succesivă a două terenuri (unul situat în Bucureşti, iar celălalt în judeţul Ilfov), fără a avea o justificare economică (nerentabile şi cu implicaţii asupra creanţelor datorate bugetului de stat).

În cele din urmă, aceste terenuri ar fi fost achiziţionate de Păun la preţuri mai mari decât preţurile la care fuseseră vândute anterior. Concret, terenul din Bucureşti ar fi fost vândut la un preţ 10 ori mai mare decât preţul de vânzare, iar terenul din judeţul Ilfov la un preţ de peste aproape 3 ori mai mare.

„Astfel, prin plata unor preturi nereale supraevaluate de 10,48 ori, respectiv 2,77 ori aferente achiziţiei de terenuri, au fost majorate cheltuielile societăţii Niky Scorpion Alcom, în scopul diminuării masei impozabile şi, în consecinţă, a impozitelor datorate bugetului  de stat”, spun anchetatorii.

În urma acestor operaţiuni, creditul societăţii SC Niky Scorpion Alcom SRL a fost diminuat cu suma totala de 3.220.000 de lei.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, Oficiului de Luptă Antifraudă (OLAF) şi din partea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Deputatul Nicolae Păun a fost luni la DNA unde i s-au adus la cunoştinţă noile acuzaţii. 

Cerere pentru reţinerea şi arestarea lui Păun

Anterior, procurorii DNA au mai cerut reţinerea şi arestarea preventivă a lui Păun, însă parlamentarii au încuviinţat doar cererea de reţinere şi amânând pentru 24 februarie o decizie privind arestarea preventivă.

La şedinţă au fost înregistraţi 178 de deputaţi, iar 191 era cvorumul regulamentar pentru luarea unei decizii. Procedura de vot secret, cu bile, asupra solicitării DNA de arestare preventivă a deputatului minorităţilor a avut loc, însă voturile nu au mai fost numărate.
În ceea ce îl priveşte pe Mădălin Voicu, Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererile DNA de reţinere şi arestare a deputatului.

Deputatul Nicolae Păun, care este şi preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa este acuzat de " folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influenţă, influenţare a declaraţiilor, toate în formă continuată".
Conform DNA, dosarul vizează nereguli în derularea proiectului "Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi", cu finanţare din fonduri europene, care s-a derulat în perioada 2010-2013.

Din probele administrate a reieşit că grupul-ţintă al proiectului a fost "constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanţii" şi că "în momentul semnării contractului, deputatul Păun Nicolae a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donaţie organizaţiei Asociatia Partida Romilor Pro Europa".

De asemenea, din probe a rezultat că "majoritatea banilor destinaţi proiectului (77%) au fost folosiţi pentru plata salariilor angajaţilor proiectului, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului ţintă format din 3.296 persoane".

De asemenea, DNA a vizat şi proiectul cu finanţare europeană "Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine", derulat în aceeaşi perioadă.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite