Deputatul Nicolae Păun va fi eliberat din arest preventiv, decizia este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Instanţa supremă a respins, luni, ca nefondată, cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de prelungire a arestării preventive în cazul deputatului Nicolae Păun. Decizia este definitivă, deputatul urmând să fie eliberat, miercuri, din arest.

Nicolae Păun va fi cercetat sub control judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 27 aprilie, şi până la 25 iunie 2016, inclusiv, potrivit sentinţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Pe timpul controlului judiciar, magistraţii i-au impus deputatului Nicolae Păun să respecte o serie de obligaţii: să nu depăşească limita teritorială a României, să nu se apropie de învinuiţii sau inculpaţii, martorii ori experţii din prezenta cauză şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale. 

Hotărârea a fost luată de instanţa supremă în dosarul în care Păun este acuzat că a folosit fonduri europene cu care au fost finanţate două programe privind integrarea romilor în alte scopuri decât cele declarate.

Nicolae Păun a fost arestat preventiv în 27 februarie. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins, iniţial, marţea trecută, ca nefondată, contestaţia în dosarul "Partida Romilor".

Păun a cerut şi în 8 martie înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar, însă instanţa a respins şi atunci solicitarea şi a menţinut măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.

După judecarea contestaţiei din 8 martie, Nicolae Păun a spus că îi transmite deputatului PSD Mădălin Voicu, pus sub acuzare în acelaşi dosar, să nu ajungă în arest, pe care el poate să îl suporte pentru că este bărbat.

"Ce să regret? Eu nu regret nimic. Ce să îi transmit domnului Voicu? Să fie sănătos. Să nu vină niciodată la arestul preventiv. Eu suport (arestul - n.r.), pentru că sunt bărbat. Alţii nu ştiu, dacă ajung acolo, cum vor suporta", a spus Nicolae Păun, la ieşirea din sala de judecată, întrebat dacă regretă că ar fi dat bani pentru campania lui Mădălin Voicu.

Întrebat de jurnalişti despre declaraţiile făcute într-o conversaţie cu Mădălin Voicu, potrivit cărora urma să dea ”două cuţite în gât la procurori” dacă ajungea la închisoare, Păun a amintit că şi-a cerut scuze şi a precizat că le-a regretat. ”Discuţia a avut loc în urmă cu şapte - opt luni de zile, fără să ştiu că eu sunt inculpat, eram la un şpriţ, vorbeam cu Mădălin. Aveţi senzaţia că dacă s-ar da toate convorbirile care se fac între parlamentari sau chiar miniştri, şefi de stat, unde am ajunge? Nu ştiam că sunt interceptat. Mi-am cerut scuze în mod public şi încă o dată îmi cer scuze, nu a fost cu intenţie, niciodată nu m-am gândit la ceva anume... Ca omul, la şpriţ”, a mai spus Nicolae Păun.

Procurorii au arătat, în referatul la propunerea de arestare preventivă, că au fost audiate mai multe persoane, domiciliate în judeţele Suceava, Botoşani şi Cluj, care figurează în grupul-ţintă din proiectele cu fonduri europene derulate prin asociaţia Partida Romilor. Dintre cele 158 de persoane audiate, 110 (aproximativ 70 la sută) au declarat ca nu au completat niciun formular individual de înregistrare a grupului ţintă. Alte nouă persoane audiate au declarat că au completat formularele individuale de înregistrare a grupului ţintă, dar nu au participat la niciun curs Mai mult, persoane analfabete care au semnat declaraţiile de martori prin aplicarea amprentei figurează cu semnături indescifrabile în formularele de înregistrare a grupului ţintă.

Din probele administrate a reieşit că obiectivele primului proiect nu au fost realizate, că majoritatea banilor destinaţi proiectului (77 la sută) au fost folosiţi pentru plata salariilor angajaţilor, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului ţintă format din 3.296 persoane.

Procurorii mai arată că, în perioada 2011-2015, Păun i-ar fi plătit lunar lui Mădălin Voicu sume fixe în cuantum total de 217.300 lei şi a asigurat un salariu soţiei acestuia, cercetată în cauză, fără nicio contraprestaţie, în cadrul unuia dintre proiectele derulate de Partida Romilor.

Aceste foloase ar fi fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcţionari şi demnitari, printre care şi fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici, ceea ce a avut ca rezultate validarea proiectelor cu finanţare europeană, promovarea unui proiect de lege privind amnistia contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice şi neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor "Pro Europa", mai spun procurorii. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite