Deputatul Ludovic Orban, trimis în judecată pentru folosirea influenţei. „Banii trebuie cash, iar nu altfel”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Ludovic Orban, fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi fostul vicepreşedinte al PNL, a fost trimis în judecată pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. În prezent, acesta este cercetat sub control judiciar.

Potrivit anchetatorilor, pe 1 martie 2016, Ludovic Orban ar fi contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, cerându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al Municipiului Bucureşti. Orban i-a spus că îl va căuta săptămâna următoare ca să-i spună exact şi să-i arate „obligaţiile sale în media”, menţionând că are un buget limitat în campanie de 100.000 euro. Întâlnirea are loc după ce pe 26 februarie 2016, Orban fusese anunţat drept candidatul PNL la Primăria Capitalei.

Surse judiciare au precizat pentru „Adevărul” că denunţătorul din acest caz este afaceristul Tiberiu Urdăreanu, patronul societăţii UTI. Pe 24 martie 2016, Urdăreanu s-a dus la DNA şi l-a denunţat pe Ludovic Orban.
 

Întâlnirea din 20 martie


Urdăreanu a povestit că pe 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întâlniri, Orban i-ar fi cerut suma de 50.000 de euro în numerar, „aşadar nu în vreo modalitate legală, precum şi cu depăşirea plafonului stabilit prin Legea finanţării partidelor politice, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului”. De asemenea, acesta a mai precizat că are nevoie de suma respectivă în aproximativ una – două săptămâni.

„Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul partidului politic şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes pentru afacerile controlate de omul de afaceri”, se arată în documentul citat.

Banii trebuie „cash, iar nu altfel”

Potrivit rechizitoriului, din discuţie a rezultat că sumele respective erau cerute în numerar tocmai fiindcă erau pentru cei doi personal, şi poate doar puţin pentru posturile TV, deoarece Orban Ludovic a precizat că banii trebuie „cash, iar nu altfel”. Tot cu acea ocazie, Orban Ludovic a arătat că are nevoie de suma cerută, eventual în tranşe, începând cu prima săptămână din luna aprilie.

Orban Ludovic  i-ar fi spus omului de afaceri că el pretinde puţin că nu mai e cum era pe vremuri: „Te gândeşti  dacă poţi, sau  îmi dai un şut în fund”.

Potrivit interceptprilor, Orban Ludovic i-a spus că nu vrea nimic de la partid, arătând că are un buget de campanie limitat dar că doreşte "să aibă canale deschise' pe anumite posturi de televiziune,

Candidatul PNL explica într-o discuţie cu Urdăreanu despre cum era piaţa media: „Am avut surprize şi de la Antena 3 că sar calul… de aia nu ajungi la nici o înţelegere cu ei… Păi ţi-am zis, pe sondajul de desemnare eu aveam 28% intenţie de vot, fără să-mi fac o zi de campanie, iar Buşoi, după toată campania lui, avea 18% fără potenţial de creştere. La mine potenţialul de creştere e mare. Eu m-am dus acum cam între 33 şi 35”.

Ludovic Orban: Mă, ascultă-mă; asta… le discutăm sigur şi mai în detaliu. Adică tu ştii că orice este util pentru Bucureşti, eu sprijin… fără…
Tiberiu Urdăreanu: Atuncea ţi-i pregătesc în nişte tranşe...
Ludovic Orban: Exact....Mi-ar trebui cam la sfârşitul săptămânii viitoare, începutul săptămânii celelalte…
 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea Supremă, cu propunere de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză, respectiv cea a controlului judiciar.

Pe aceeaşi temă:

Cine sunt „victimele“ turnătoriilor la DNA ale patronului UTI Tiberiu Urdăreanu

Surse: Tiberiu Urdăreanu l-a denunţat pe Ludovic Orban. Milionarul a mai dat declaraţii de recunoaştere în cazurile Olguţa Vasilescu şi Gheorghe Nichita

Cozmin Guşă şi Sorin Oancea, audiaţi la DNA în dosarul în care Ludovic Orban este acuzat că ar fi cerut mită 50.000 de euro. Oancea: „Pare a fi o răzbunare”

Orban, la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat că a cerut mită 50.000 de euro

Ludovic Orban, audiat la DNA: „Îmi pare rău că m-am retras, dar sunt un om de onoare”

Ludovic Orban „a picat” pe celebrul Articol 13 din Legea Anticorupţie. Hrebenciuc: „Şi atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor“

Ludovic Orban, acuzat că cerea şpagă pentru campanie la televizor

Orban, acuzat că a luat mită ca să-şi finanţeze imaginea la TV, în campania electorală. Liberalul şi-a retras candidatura la Primăria Capitalei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite