Ioan Oltean este urmărit penal pentru favorizarea infractorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Ioan Oltean este cercetat penal pentru favorizarea infractorului  FOTO Arhivă Adevărul
Deputatul Ioan Oltean este cercetat penal pentru favorizarea infractorului  FOTO Arhivă Adevărul

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au început urmărirea penală faţă de deputatul PDL Ioan Oltean după ce acesta ar fi intervenit la conducerea CJ Bistriţa-Năsăud şi la înalţi demnitari din ministerele Mediului, Dezvoltării şi Economiei pentru ca anumite firme să câştige licitaţii sau pentru ca primării conduse de edili PDL să primească fonduri publice pentru proiecte.

UPDATE Procurorii DNA au anunţat, joi, că au început urmărirea penală faţă de Ioan Oltean, preşedinte al organizaţiei judeţene Bistriţa-Năsăud a PDL, vicepreşedinte şi fost secretar general al partidului, pentru folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată şi pentru favorizarea infractorului.

„Din rezoluţia de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2010 - 2011, în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene Bistriţa-Năsăud a unui partid, de vicepreşedinte (2001 - 2011), respectiv secretar general al aceluiaşi partid (mai 2011 - iunie 2012), învinuitul Ioan Oltean şi-a exercitat influenţa asupra preşedintelui, respectiv asupra vicepreşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Bistriţa Năsăud, precum şi asupra unor înalţi demnitari din Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării Regionale şi a Turismului şi Ministerul Economiei, în vederea adjudecării licitaţiilor către anumite firme sau pentru alocarea de fonduri publice pe anumite proiecte derulate de primăriile conduse de primari din cadrul partidului din care învinuitul face parte”, se arată într-un comunicat de presă emis de DNA.

Cei care i-au „cauzat” probleme deputatului Ioan Oltean sunt fostul preşedinte de Consiliu Judeţean Liviu Rusu, vicepreşedintele Luca Iancu, precum şi secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării, Ioan Andreica.

Liviu Rusu şi Ioan Andreica au fost reţinuţi în luna martie a anului trecut doar pentru 24 de ore şi se pare, ar fi fost avertizaţi cu privire la percheziţiile care urmau să se facă la locuinţele lor chiar de către Ioan Oltean.

În dosarul deschis de DNA încă din 2011, Ioan Andreica, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, trafic de influenţă, dare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi instigare la spălare de bani în formă continuată.

În acelaşi dosar, Adrian Palade, un subordonat al lui Andreica la MDRT este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani, ambele în formă continuată. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Liviu Rusu este cercetat pentru luare de mită şi deturnare de fonduri.

Ioan Oltean este cercetat şi pentru favorizarea infractorului, procurorii susţinând că, în seara zilei de 22 martie 2012, ar fi anunţat două persoane că a doua zi DNA urma să facă percheziţii la domiciliile acestora, într-un dosar în care erau cercetate pentru fapte de corupţie în legătură cu procedurile de achiziţie şi contractele derulate de Consiliul Judeţean Bistriţa.

Oltean a fost joi la DNA pentru a lua la cunoştinţă acuzaţiile din acest dosar.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, democrat-liberalul Ioan Oltean, a declarat joi, la ieşirea de la DNA, că procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat de favorizarea infractorului într-o cauză disjunsă dintr-un dosar mai vechi.

La intrarea în sediul DNA, deputatul Ioan Oltean a spus că nu ştie pentru ce a fost chemat. 

„Am fost citat aici. Nu ştiu, o să vă spun când ies, deocamdată nu ştiu nimic”, a afirmat deputatul PDL. 

El a venit însoţit de avocat. 

Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, Oltean ar fi fost chemat la DNA pentru a da declaraţii într-un dosar disjuns din cel al lui Remus Baciu, fostul vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Pe 15 februarie, fostul vicepreşedinte al ANRP Remus Baciu a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare în procesul în care este acuzat că ar fi primit 270.000 euro pentru a urgenta dosare de restituire de proprietate.

Alături de acesta, Curtea i-a condamnat pe Camelia Teodora Andruşenco la trei ani şi jumătate de închisoare, pe Elisabeta Androne, Elena Albu şi Valeria Stan, la câte un an de închisoare, precum şi pe Elisabeta Vişan la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare. Gheorghe Ciubotaru a fost achitat pentru acuzaţia de complicitate la trafic de influenţă.

Decizia a fost contestată la Instanţa Supremă, care va începe pe 9 decembrie judecarea recursurilor.

Şeful ANRP, George Băeşu, declara în ianuarie 2013, că aproape toate despăgubirile de valori mari, de milioane sau zeci de milioane de euro, din ultimii doi ani nu au fost acordate foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist, ci unor persoane care au cumpărat drepturile litigioase, cei mai mulţi devenind „cazuri speciale”.

Procurorii susţin că, în calitatea sa de vicepreşedinte al ANRP, în perioada iunie - august 2011, Baciu „a pretins şi primit foloase materiale” cu ajutorul lui Andruşenco. În schimb, el urma să-i determine pe funcţionarii din subordine „să urgenteze finalizarea formalităţilor de despăgubire cuvenite, prin conversia sumei de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea, în favoarea unor persoane îndrituite la despăgubiri în baza Legii 10 din 2001”.

Cele trei cumpărătoare de influenţă din dosar aveau dreptul să primească, potrivit unei decizii a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din 27 octombrie 2008, despăgubiri în valoare de 36.589.160 de lei, adică 10.482.800 de euro, pentru un teren în suprafaţă de 7.180 de metri pătraţi situat într-o zonă rezidenţială din Bucureşti. Totuşi, procedurile de acordare a despăgubirilor au trenat până în vara anului 2011.

În martie 2012, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a sesizat Parchetul General cu privire la neregulile constatate în cadrul auditului realizat la Autoritatea Naţională de Restiturie a Proprietăţilor, unde peste 80% din dosarele soluţionate pe fond funciar nu aveau ataşate certificatele de moştenitor.

Din cele aproximativ 38.000 de dosare înregistrate pentru perioada 2005-2011 la ANPR, aproximativ 21.000 nu au fost repartizate spre analiză, iar restul de 17.000, deşi au fost repartizate, nu au fost analizate şi soluţionate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite