Deputatul Constantin Niţă, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Constantin Niţă a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie care îl acuză de trafic de influenţă. În perioada în care a fost ministru al Energiei, el ar fi cerut o şpagă de doar 5% din valoarea unui contract public.

Potrivit rechizitoriului întocmit de Direcţia Naţională Antirocupţie (DNA), Constantin Niţă, deputat în Parlamentul României şi, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri, denunţătorul din această cauză, un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu.

Comisionul ar fi fost cerut de Niţă în schimbul exercitării influenţei sale asupra primarului de municipiu şi a promisiunii că va interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea şi buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri.

„Activităţile de exercitare a influenţei pe lângă funcţionarul public şi de efectuare a promisiunii că-l va determina să îndeplinească actele ce intrau în atribuţiile sale de serviciu au fost înfăptuite de inculpatul Niţă Constantin în cursul anului 2012”, arată DNA.

Procurorii mai adaugă că solicitarea sumei în cuantum de 5% din valoarea contractului ar fi avut loc după iniţierea procedurii privind proiectul respectiv, „precum şi după solicitarea, de către primar, cu titlu de mită, a unui procent de 10% din valoarea contractului, acţiuni ce au avut  loc în prima parte a anului 2013”.

Niţă ar fi primit 30.000 de euro într-un restaurant

Potrivit înţelegerii, suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane de lei) urma să îi fie remisă lui Niţă Constantin în două forme: parţial în numerar  şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul inculpatului.

Astfel, pe 21 iulie 2013, deputatul ar fi primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucureşti.

De asemenea, la cererea lui Niţă, ar fi fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 de euro + TVA/lună, care ar fi fost semnat pe 2 mai 2013. 

„În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014”, mai arată anchetatorii.

Astfel, suma cerută nu ar fi fost achitată integral, ci două tranşe, una de 30.000 de euro şi una de 303.118 de lei. Sumele ar fi fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizaţiei judeţene de partid, la cererea lui Constantin Niţă.

În acest caz, procurorii au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea lui Niţă până la concurenţa sumei de 435.823 de lei, „reprezentând obiectul infracţiunii de trafic de influenţă reţinută în sarcina sa”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii Supreme.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite