Departamentul de Stat al SUA critică intervenţia din 10 august a Jandarmeriei şi televiziunile pro-PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mike Pompeo secretarul de stat American
Mike Pompeo secretarul de stat American

Raportul anual al Departamentului de Stat american pe tema Drepturilor Omului critică ţara noastră pentru corupţia endemică din instituţii, agresiunile forţelor de ordine din 10 august şi presiunile la adresa jurnaliştilor critici la adresa puterii.

Corupţia continuă să fie o problemă în România, în ciuda numeroaselor cazuri aduse în faţa justiţiei, constată Raportul anual al Departamentului de Stat al SUA pe tema Drepturilor Omului. „Darea de mită rămâne o practică comună în sectorul public. Legile nu au fost întotdeauna implementate eficient, iar demnitarii s-au implicat în acte de corupţie cu impunitate”, se arată în documentul citat. Raportul menţionează că DNA a continuat să ancheteze cazurile de corupţie, menţionând punerea sub acuzare a fostului ministru de finanţe, Sebastian Vlădescu, însă subliniază că, în ceea ce priveşte achiziţiile publice, corupţia rămâne endemică. „O lege din 2016, ce prevede introducerea unui software pentru identificarea posibilelor conflicte de interese în domeniul achiziţiilor publice nu a fost încă implementată. Darea de mită continuă să fie răspândită în sectorul public, în special în Sănătate”, se mai arată în raport.

Critici pentru suprimarea violentă a protestelor

Intervenţia în forţă a forţelor de ordine de la protestul diasporei din 10 august este criticată pe larg de către Departamentul de Stat atât în ceea ce priveşte libertatea de întrunire. „Forţele de jandarmerie au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă nediscriminant, rănind protestatari paşnici, printre care şi copii sau persoane în vârstă. Mulţi trecători au fost de asemenea răniţi. ONG-urile, observatorii şi jurnaliştii au subliniat că jandarmeria a folosit gaze lacrimogene în zone adiacente Pieţei Victoria împotriva persoanelor care nu reprezentau o ameninţare. Jandarmii au folosit violenţa împotriva protestatarilor care părăseau mitingul şi erau pe străzile adiacente. Numeroase înregistrări video surprind jandarmii lovind cu pumnii şi picioarele protestatari paşnici. Mulţi dintre aceştia au suferit răni şi din cauza şrapnelului canistrelor de gaze lacrimogen”, se arată în documentul citat ce menţionează şi incidentul cu cei patru turişti israelieni bătuţi de jandarmi, dar şi faptul că jandarmii aveau numerele de identificare acoperite în seara protestului.

Televiziuni pro-PSD, acuzate de manipulare

La capitolul libertatea de exprimare şi libertatea presei, oficialii americani scriu că, deşi nu au existat încălcări clare ale libertăţii de exprimare, mass media controlată indirect de politicieni sau grupuri de interese apropiate puterii exprimă constant punctele de vedere ale acestora. Aceste televiziuni sunt acuzate de informaţii false cu privire la protestul diasporei. „Potrivit mai multor surse independente, mass media pro-guvernământ a jucat un rol central în răspândirea informaţiilor false cu privire la acest protest. Reprezentanţii partidului de guvernământ au susţinut că protestatarii din 10 august au fost sponsorizaţi din surse externe şi că urmăreau o lovitură de stat. Ei nu au prezentat nicio dovadă pentru a susţine aceste acuzaţii”, se arată în raportul citat. 

În plus, specialiştii din Departamentul de Stat american subliniază presiunile la care au fost supus jurnaliştii critici la adresa puterii de la Bucureşti, subliniind lipsa de reacţie a instituţiilor abilitate să sancţioneze derapajele trusturilor de presă proguvernamentale. „CNA şi CNCD au evitat să sancţioneze derapajele neprofesionale şi lipsită de etică ale trusturilor de presă controlate de oamenii de afaceri şi politicienii cu legături cu partidul aflat la putere”, se arată în raportul care citează ca exemple pentru aceste practici amenda primită de C.T. Popoescu şi Cosmin prelipceanu pentru criticile la adresa coafurii premierului Viorica Dăncilă.

La capitolul hărţuiri suferite de jurnalişti, raportul Departamentului de Stat menţionează că peste 15 jurnalişti au fost răniţi în urma intervenţiei forţelor de jandarmi de la protestul diasprorei. În plus, sunt menţionate presiunile la care au fost supuse jurnaliştii de la Rise Project, după ce au obţinut mai multe documente confidenţiale legate de societatea Tel Drum. „ANSPCP a cerut grupului de jurnalişti de investigaţie, Rise Project, să-şi facă publice sursele din articolele ce vizau cazuri de fraudă şi corupţie legate de societatea TelDrum, din judeţul Teleorman, ce ar avea legături cu preşedintele Camerei Deputaţilor, care este şi preşedintele partidului de guvernământ, PSD. ANSPCP a ameninţat jurnaliştii cu o amendă de 20 de milioane de euro, fapt fără precedent, dacă un le oferă acces la informaţiile anchetelor lor. A fost al doilea an consecutiv în care Rise Project este hărţuită de agenţiile guvernamentale după ce a publicat mai multe anchete cu privire la averea şefului partidului de guvernământ”, scriu observatorii americani.

La capitolul încălcări arbitrare ale vieţii private raportul menţionează episodul în care „un consilier al premierului Viorica Dăncilă (Darius Vâlcov – n.r.) a publicat pe pagina sa de Facebook un document oficial despre care a susţinut că reprezintă o evaluare psihologică a unui cunoscut protestatar anti-guvernământ”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite