Demolarea României: Cum ne batem joc de valorile naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă de la începutul anilor '90 românii au pornit într-o cursă pentru a şterge istoria. Fabrici, monumente, case, clădiri, staţiuni şi uneori oraşe întregi au fost distruse fără milă din motive economice, politice sau doar din prostie.

În goana după nou şi modern, mulţi dintre români au uitat ce înseamnă tradiţia, istoria şi mândria unei naţiuni.

adevarul.ro lansează campania "Demolarea României". Timp de o saptămână vă vom pune la curent cu starea unora din cele mai importante clădiri din marile oraşe din ţară care din nepăsare au ajuns în paragină.

Citeşte şi:
Centrul vechi al Capitalei pierdut în mizerie, zgomot şi goana după bani


După 21 de ani de la căderea comunismului în România procesele de retrocedare nu s-au încheiat încă. Proprietarii au obligaţia de a se implica în restaurarea şi conservarea caselor monument, însă cei mai mulţi nu au mijloacele necesare. Odată vândute, casele-monument sunt sortite demolării.

Dacă în străinătate chiar şi cea mai mică piatră are valoare istorică si este păstrată, întreţinută şi pormovată turistic. În România, cele mai importante clădiri se confundă cu ruine.

adevarul.ro trage un semnal de alarmă autorităţilor şi românilor deopotrivă că o ţară fără identitate naţională, nu poate exista în timp. Iar mare parte a imobilelor cu valoare istorică din România se ruinează pe zi ce trece.

Administraţiile locale asistă nepăsătoare la degradarea acestor clădiri cu valoare de patrimoniu şi de-a lungul anilor nu au mai investit un leu în lucrări de reparaţii, întreţinere sau consolidare.

În următoarele zile pe adevarul.ro veţi putea citi despre starea unora din cele mai importante clădiri şi monumente din Timişoara, Reşiţa, IAşi, Arad şi Craiova. Iată mai jos despre ce e vorba.

image

TIMISOARA Clădirile istorice neîngrijite: urâte şi periculoase pentru cetăţeni

Monumentele istorice neîntreţinute sunt adevărate pericole pentru trecători. În capitala Banatului sunt aproximativ 14.000 de clădiri construite înainte de 1940.

Unul dintre cele mai spinoase subiecte pentru timişoreni este cel al Cazarmei U, o clădire istorică părăsită care ocupă o suprafaţă importantă din zona centrală a oraşului, în piaţa Mărăşti. Cazarma a schimbat mai mulţi proprietari, însă niciunul nu şi-a concretizat, din diferite motive, intenţiile în ceea ce priveşte clădirea, care se degradează pe zice ce trece şi strică aspectul unei zone unde majoritatea construcţiilor istorice au fost recondiţionate. Citeşte mai multe marti, 19 iulie, la Exclusiv adevarul.ro.

FOTOGALERIE
Dă click pe imagini pe a vedea fotogaleria

Clădirile istorice periculoase Timisoara
 

image
image
image

Clădirile istorice din Timişoara se prăbuşesc peste maşini

image
image
image

RESITA "Perla Banatului", abandonată în paragină

Judeţul Caraş-Severin a moştenit o sumedenie de clădiri de o frumuseţe ireală, încărcate de istorie şi de o importanţă deosebită. Autorităţile au avut grijă însă ca multe dintre acestea să ajungă la stadiul de ruină. În absenţa unei legislaţii care să le protejeze cu adevărat, ajunse pe mâna unor speculanţi imobiliari sau pur şi simplu date uitării de factorii responsabili, clădiri de genul celor din staţiunea Băile Herculane ajung să se facă una cu pămntul.

Tot din cauza nepăsării s-a ales praful şi de staţiunea montană Semenic, dar ceea ce s-a întâmplat cu "Perla Banatului", de care s-a îndrăgostit până şi pretenţioasa împărăteasă Sissi, este strigător la cer. (Daniel Stanciu) Citeşte mai multe miercuri, 20 iulie, la Exclusiv adevarul.ro.

FOTOGALERIE
Dă click pe imagini pe a vedea fotogaleria

"Perla Banatului", abandonată în paragină
 

image
image
image

"Perla Banatului" a ajuns o ruină
 

image
image
image

 

IAŞI Palatul Cultrurii cu turnuleţe ţigăneşti

Monumentul-simbol al Iaşiului arată acum asemenea palatelor construite de rromi. Palatul Culturii este unul dintre monumentele ale căror reabilitare a fost grav afectată de criza financiară.

La finalul anului trecut au început lucrările de reabilitare a acoperişului instituţiei de cultură. În loc de acoperişul de ardezie, a cărui culoare a devenit un etalon în memoria ieşenilor, constructorii au decis să aşeze tablă de zinc, strălucitoare întocmai ca ţiglele de pe palatele rromilor din localităţile din jurul Iaşiului.

Radicala schimbare a aspectului Palatului Culturii a fost realizată cu „binecuvântarea" Comisiei Naţionale a Monumentelor şi face parte din grandiosul proiect de reabilitare a instituţiei, în valoare totală de 8 milioane de euro. Citeşte mai multe joi, 21 iulie, la Exclusiv adevarul.ro.

FOTOGALERIE
Dă click pe imagini pe a vedea fotogaleria

Noul acoperiş al Palatului Culturii îi duce pe turişti şi pe ieşeni cu gândul la turnuleţele rromilor

image
image
image

  Palatul Culturii, reabilitat cu turnuleţe ţigăneşti


image
image
image

ARAD Cel mai vechi teatru din ţară rămâne o ruină

Clădirile, monumente architecturale doar cu numele, aflate în stare avansată de degradare ar putea capăta o noua faţă dacă mai marii locali s-ar implica în restaurarea lor. Teatrul Vechi, considerat primul edificiu de teatru permanent de pe teritoriul ţării, construit în 1817, nu poate fi reabilitat, deoarece moştenitorii fostului proprietar cer despăgubiri prea mari de la autorităţi. O tentativă a primăriei din Arad de a intra în posesia clădirii în 2008 a eşuat.

Un alt monument care riscă să-şi piardă identitatea, Biserica Franciscană din Cetatea Aradului, peste uşile căreia s-au pus lacătele de vreme ce bastionul este ocupat în prezent de militarii Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu". Citeşte mai multe vineri, 22 iulie, la Exclusiv adevarul.ro.

FOTOGALERIE
Dă click pe imagini pe a vedea fotogaleria

Clădiri care necesită restaurare

image
image
image

CRAIOVA Casele din centrul istoric, capcane pentru trecători

O plimbare prin centrul istoric al oraşului Craiova s-ar putea transforma într-un adevărat coşmar în orice moment. Zeci de clădiri-monument lăsate în paragină de proprietari sunt într-o avansată stare de degradare, iar primăria nu a ridicat până acum vreun deget pentru remedierea situaţiei.

Dacă aveţi drum prin faţa Hanului Puţureanu din Bănie, situat pe strada Matei Basarab, în centrul Craiovei, să staţi cu ochii pe ornamentele şi stucaturile clădirii, cândva una dintre cele mai cunoscute din oraş. Există şanse destul de mari ca o bucată din faţada clădirii să vă cadă în cap, dacă nu sunteţi atent.

Membrii comisiei care a evaluat, la ordinul prefectului de Dolj, starea monumentelor istorice, în special a celor la care s-au efectuat lucrări de reparaţii, au ajuns la concluzia că situaţia este atât de gravă încât unele dintre aceste clădiri pun în pericol trecătorii. Citeşte mai multe sâmbătă, 23 iulie, la Exclusiv adevarul.ro.

FOTOGALERIE
Dă click pe imagini pe a vedea fotogaleria

Hanul Puţureanu, lăsat în paragină de proprietari, e într-o stare avansată de degradare

image
image
image

Hanul Puţureanu, clădire-monument, este un real pericol pentru trecători

image
image
image

CONSTANŢA Cazinoul, clădirea simbol a oraşului, stă să cadă

Deşi a fost concesionat în urmă cu patru ani unei firme ce promitea să-l reabiliteze, cazinoul de pe faleza din Constanţa este în continuare închis. Firma Queen Investments, care în 2007 a primit în concesiune Cazinoul, se obliga să investească nouă milioane de euro în primii cinci ani.

Nu a făcut-o, iar clădirea-emblemă a Constanţei este acum într-o stare avansată de degradare. Pentru a scăpa de investiţii, Primăria Constanţa doreşte să scoată la licitaţie imobilul cu condiţia să fie preluat de un privat, reabilitat şi reintrodus în circuitul turistic. (Ioana Popa) Citeşte mai multe duminică, 24 iulie, la Exclusiv adevarul.ro.

FOTOGALERIE
Dă click pe imagini pe a vedea fotogaleria

Simbolul secular

image
image
image

Faleza Cazinoului, zona de promenadă preferată de constănţeni

image
image
image

BRAŞOV Centrul stă să cadă

Casele de pe pietonalul Republicii din Braşov, situat chiar în „buricul târgului", stau să cadă. Majoritatea au bulină roşie şi se pot prăbuşi în orice moment.

În mod vizibil, cel mai „fragil" imobil din Braşov este cel de pe strada Republicii nr. 22. Imaginea pe care acesta îl oferă turiştilor care circulă pe cea mai populată arteră din Braşov este una dezolantă.

Vopseaua scorojită, bucăţile de cărămidă care lipsesc din pereţi şi cele care cad, din când în când, pe stradă, sunt cele care arată că imobilul încadrat în clasa I de risc seismic şi în care numeroase persoane îşi desfăşoară activitatea se poate prăbuşi oricând. Citeşte mai multe luni, 25 iulie, la Exclusiv adevarul.ro.

FOTOGALERIE
Dă click pe imagini pe a vedea fotogaleria

Case in paragina in centrul Brasovului

image
image
image

GALAŢI: „Casa de Italia" - demolată de ţigani. Nici italienii, nici românii nu se sinchisesc că imobilul a ajuns o ruină

Imobilul este într-o stare avansată de degradare şi are nevoie urgentă de consolidare. Direcţia Judeţeană pentru Cultură a propus Consulatului Italiei de la Bucureşti clasarea clădirii în categoria monumentelor istorice.

Pe un tronson aflat pe strada Gării se află o casă construită la începutul secolului XX, proprietate a guvernului italian. Imobilul nu este declarat monument cu toate că are o arhitectură impunătoare.Citeşte mai multe marti, 26 iulie, la Exclusiv adevarul.ro.

FOTOGALERIE
Dă click pe imagini pe a vedea fotogaleria

Demolarea României. Ţiganii distrug ultimele rămăşiţe ale Galaţiului interbelic Ultimele amintiri ale italienilor din Galaţi au intrat pe mâna ţiganilor

image
image
image
image
image
image

CLUJ Clădirile-emblemă ale Clujului, în paragină

Clădirile istorice din centrul Clujului abandonează, rând pe rând, lupta cu timpul şi nepăsarea. În urmă cu un secol erau considerate embleme ale oraşului de pe Someş. Revendicările şi procesele fără sfârşit au dus, însă, la degradarea lor. „Adevărul de Cluj-Napoca" vă prezintă povestea celor mai importante clădiri istorice ale oraşului, care şi-au pierdut strălucirea de odinioară.

image

Citește aici articolele din campania DEMOLAREA ROMÂNIEI

BRAȘOV
FOTOGALERIE Casele din Centrul Braşovului cad la primul cutremur!

image

Locuitorii clădirilor încadrate în clasele de risc seismic spun că nu au bani să-şi consolideze casele. Majoritatea construcţiilor de pe „lista neagră" a imobilelor cu grad seismic ridicat sunt cele din Centrul istoric, existând pericolul să se prăbuşească la un cutremur puternic. Citeşte mai multe AICI

ARAD DEMOLAREA ROMÂNIEI Cel mai vechi teatru din ţară „demolat" de urmaşii fostului proprietar

image

Cu monumente arhitecturale care duc trecătorul cu gândul la o fostă Vienă înfloritoare pe la sfârşit de secol XIX, urbea de pe Mureş ascunde printre cotloanele ei poveşti demult trecute de prima tinereţe, unde istoria rămâne pe locul doi. Ce nu a distrus Ceauşescu, mirajul libertăţii şi a democraţiei de după ’89 a reuşit să scuipe cu interese şi cu sete după avere peste un oraş în care fiecare construieşte unde dă domnu’ şi unde nimeni nu e luat la întrebări. Citeşte mai multe AICI

MOLDOVA FOTOGALERIE Simbolurile Iaşiului riscă să devină istorie

image

Cel mai cunoscut simbol al Iaşiului se aseamănă pe zi ce trece cu un palat al rromilor din cauza noii culori a acoperişului, aleasă pe criterii financiare. Centrul istoric al oraşului rămâne într-o stare avansată de degradare din cauză că locatarii clădirilor vechi refuză să-şi părăsească locuinţele. Citeşte mai multe AICI

BANAT VIDEO-FOTO Timişoara demolată cărămidă cu cărămidă. Vezi cum arată clădirile care prevestesc moartea!

Clădiri care arată ca ieșite din război. Foto: Sebastian Tătaru

Capitala Banatului se poate lăuda cu un număr de aproximativ 14.000 de clădiri istorice. Cele mai multe sunt însă lăsate în paragină, structura de rezistenţă este şubredă, iar faţadela arată jalnic, fiind un real pericol pentru trecători. Citeşte mai multe AICI

GALAȚI FOTO Centrul istoric este lăsat să moară

Galaţiul vechi

Tot mai puţine sunt clădirile care încă amintesc imaginea şi atmosfera Galaţiului de altă dată. Multe dintre construcţiile reprezentative ale urbei noastre sunt lăsate în paragină, în timp ce altora li s-a distrus aspectul original prin aşa zise modernizăr. Citeşte mai multe AICI

ARDEAL FOTOGALERIE Clădirile-emblemă ale Clujului, în paragină

image

Clădirile istorice din centrul Clujului abandonează, rând pe rând, lupta cu timpul şi nepăsarea. În urmă cu un secol erau considerate embleme ale oraşului de pe Someş. Revendicările şi procesele fără sfârşit au dus, însă, la degradarea lor. Citeşte mai multe AICI

ARDEAL

Clădirile istorice din fortificaţia situată pe un mic deal din centrul oraşului, una din atracţiile principale ale Clujului, au început să se dărâme la propriu. Din cauza gradului mare de degradare, din clădiri au început să se desprindă tencuiala ori să cadă chiar cărămizile, tavanul şi părţi din acoperiş. Citește mai multe aici!

OLTENIA GALERIE FOTO Casele din centrul istoric al Craiovei, capcane pentru trecători


image
image

O plimbare prin centrul istoric al oraşului Craiova s-ar putea transforma într-un adevărat coşmar în orice moment. Zeci de clădiri-monument lăsate în paragină de proprietari sunt într-o avansată stare de degradare, iar primăria nu a ridicat până acum vreun deget pentru remedierea situaţiei. Citește mai multe aici!

CONSTANȚA

Unii îl văd vândut. Alţii nici nu vor să audă de vreo implicare. Unul singur ar vrea să dea bani pentru edificiul-simbol al oraşului. Iată ce păreri au miliardarii locali din Top Forbes România! Citește aici ce spun miliardarii!

BUCUREȘTI

Casa fondatorului sistemului modern de învățământ - care a făcut ca literele să devină cunoscute marii părți a populației românești analfabete de la final de secol XIX și început de secol XX - este locuită, în prezent, de un grup de oameni pentru care aceleaşi literele continuă să ridice probleme. Este vorba de casa memorială a lui Spiru Haret, din centrul Bucureștiului, pe care, de câțiva ani, a pus stăpânire o familie de romi. Citește aici detalii!


BUCUREȘTI

Castelul Ţepeş din Bucureşti, o adevărată bijuterie arhitectonică, stă închis de mai bine de doi ani, pentru lucrări de reconsolidare şi reabilitare. Stăpânul castelului, Ministerul Apărării Naţionale (MApN), refuză să dea detalii despre soarta fortăreţei care ar putea atrage foarte mulţi turişti. Citește mai multe aici!

image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite