Demiterea lui Dodon, o nouă manevră electorală cu iz de scandal a lui Plahotniuc?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oligarhul Vladimir Plahotniuc şi preşedintele R.Moldova, Igor Dodon                  Sursa foto: Agora.md
Oligarhul Vladimir Plahotniuc şi preşedintele R.Moldova, Igor Dodon                  Sursa foto: Agora.md

Situaţia politică de la Chişinău a devenit fluidă în contextul apropierii campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Astfel, că scandalurile şi complicităţile de tot felul întregesc un tablou politic sumbru, marcat de jocurile de culise dintre Vladimir Plahotniuc şi Igor Dodon, după ce oamenii "oligarhului cel bun" au dat drumul pomenilor electorale şi al promisiunilor de tot felul.

Dincolo de aceste jocuri de culise, binomul PDM şi PSRM îşi testează electoratul ţintă, printr-o serie de "aşa zise bombe politice", cum ar fi de pilda  o nouă suspendare a preşedintelui R.Moldova, Igor Dodon, pentru încălcarea repetată a Constituţiei R.Moldova, pe baza unei precedent deja existent de cinci mini-suspendări, până când legile dorite de guvernarea lui Plahotniuc era promulgate.

Metoda moldovenească de guvernare patentată cu succes de "oligarhul cel bun peste Prut" a fost cumva şi pe placul consultanţilor lui Liviu Dragnea în războiul cu preşedintele Klaus Iohannis, dar nu au mers pe calea suspendării întrucât riscul de a pierde puncte electorale este foarte în contextul în care în toamna trecută vor fi alegerile prezidenţiale. Iar varianta suspendării temporare a lui Klaus Iohannis printr-un artificiu parlamentar ar fi fost greu de digerat în plenul comunitar şi ar fi avut costuri însemnate pentru România.

Întorcându-ne la cazul R.Moldova, miza este în primul rând uriaşă pentru oamenii lui Plahotniuc care vor candida în colegiile uninominale, iar PSRM-ul, din care provine Igor Dodon, stă foarte bine în sondaje, în ciuda gafelor zilnice pe care le face şeful statului moldovean. Un nou scandal mediatic de genul celui în care au fost implicaţi liderii PPDA-PAS, Andrei Năstase şi Maia Sandu (Afacerea Kozlowska), dar care să îl aibă în prim plan pe Igor Dodon i-ar fi util lui Plahotniuc şi implicit oamenilor săi, pentru a "poza" în apărătorii statului de drept.

Preşedintele Parlamentului R. Moldova, Andrian Candu afirmă că Igor Dodon a sfidat Legea Supremă, când a respins, de cinci ori, legile adoptate de Parlament. Printre proiectele nepromulgate de preşedinte se numără noul cod al audiovizualului şi iniţiativa privind reforma trupelor de carabinieri. Şeful statului a declarat aceste legi neconstituţionale.

„Noi am mers permanent fără a intra în confruntare deschisă legată de demisie. Eu vorbesc despre faptul că la ora actuală preşedintele ţării încalcă Constituţia a cincea oară, deoarece a expirat termenul acela de două săptămâni în care dumnealui trebuia să-şi pună semnătura la unele legi pe care noi le considerăm importante, fiindcă aşa a considerat Parlamentul să le voteze a doua oară şi să le trimită la promulgarea preşedintelui”, a adăugat Andrian Candu.

Este greu de crezut că se va mai ajunge la o nouă suspendare a şefului statului moldovean întrucât se apropie campania electorală şi toate forţele se vor orienta spre fiefurile electorale ale R. Moldova. Nu spun că Dodon nu ar merita ca să fie suspendat, însă ar rămâne Plahotniuc "fără pion" la preşedinţia unui stat frate nouă care a eşuat lamentabil pe drumul european.

Pentru Plahotniuc nu ar fi greu de pus în scenă încă o suspendare întrucât controlează întreaga justiţie a R.Moldova, dar nu cred ca va risca o creştere în sondaje a lui Igor Dodon în baza unei victimizări cu parfum de putinism.

citeşte analiza completă pe Jurnaliştii.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite