UPDATE Cazul bebeluşilor, pe masa lui Dacian Cioloş. Corpul de control al premierului face verificări la spitale. Un al treilea bebeluş a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile întârzie să dea un răspuns în privinţa bacteriei care i-a ţintuit la pat pe cei zece bebeluşi transferaţi de la Spitalul de Pediatrie Piteşti la Spitalul „Marie Curie” din Capitală. În ciuda controalelor făcute, oficialii nu pot spune cu precizie care este sursa contaminării micuţilor. Bilanţul negru a ajuns deja la trei decese. Cazul a ajuns pe masa premierului Dacian Cioloş.

UPDATE Un al treilea bebeluş a murit, marţi după amiază.

UPDATE În cazul celui de-al doilea copil mort, Institutul Naţional Cantacuzino a infirmat prezenţa E.coli.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, este aşteptat miercuri la Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor pentru a prezenta un raport privind situaţia copiilor din Argeş şi Dolj internaţi la Spitalul Marie Curie.

Discuţiile ar urma să aibă loc miercuri între orele 12.30-13.30, la comisie fiind invitaţi să participe, alături de ministru, şi specialişti implicaţi în diagnosticul şi terapia cazurilor de la Spitalul Marie Curie, precum şi specialişti implicaţi în gestionarea problemei de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii.

UPDATE Corpul de Control al primului ministru va verifica modalitatea în care este asigurat tratamentul bebeluşilor, dar şi modalitatea în care este realizată investigaţia epidemiologică. Corpul de Control a fost trimis să facă atât la Marie Curie cât şi la Spitalul de Pediatrie din Argeş, urmând ca Cioloş să facă şi declaraţii de presă privind această situaţie.

„Acţiunea vizează respectarea procedurilor în unităţile medicale din Argeş şi din Bucureşti, promptitudinea asistenţei acordate şi modalitatea în care este realizată investigaţia epidemiologică. În subsidiar, vor fi avute în vedere şi posibilele infecţii nosocomiale în cadrul unităţilor medicale din judeţul Argeş în care au fost internaţi iniţial bebeluşii”, se arată într-un comunicat de presă.

Tot marţi, în jurul orei 12.00, o echipă formată din medici specialişti în sănătate publică, medici de familie şi medici din Colegiul Medicilor Argeş, vor face un control la Spitalul de Pediatrie din Piteşti, pentru a verifica dacă tratamentul aplicat micuţilor a fost unul corect. Aceştia vor verifica fiecare fişă în parte şi vor stabili dacă procedurile au fost respectate de doctorii care i-au transferat pe bebeluşi la Bucureşti.

UPDATE Doi dintre copiii diagnosticaţi cu sindrom hemolitic-uremic, internaţi la Spitalul „Marie Curie” pe Secţia de nefrologie, ar putea să fie externaţi în cursul zilei de marţi.

„Ne gândim ca doi dintre ei să fie externaţi astăzi. Pe Secţia de nefrologie sunt în total şase copii, dintre care patru cu dializă”, a explicat, marţi dimineaţă, şefa unităţii de primiri urgenţe de la spitalul bucureştean, adăugând că „starea celor patru copii cu dializă evoluează bine”.

„E inacceptabil că nu s-a constituit o celulă de criză la MS”

Europarlamentarii PSD au solicitat autorităţilor din România să constituie o celulă de criză în cazul copiilor din judeţul Argeş, recomandând Ministerului Sănătăţii să solicite ajutorul specialiştilor din străinătate.

„Solicităm autorităţilor de la Bucureşti să îşi asume urgent responsabilitatea, să constituie o celulă de criză cu sarcinile amintite şi totodată să solicite sprijin autorităţilor europene, precum şi omologilor din alte state membre ale UE. Am văzut că experienţa medicilor străini, alăturată profesionalismului incontestabil al cadrelor medicale din România, ne este de ajutor în cazuri foarte grave, aşa cum este cel la care facem referire”, susţin europarlamentarii PSD.

Europarlamentarii consideră că este „inacceptabil” faptul că în Ministerul Sănătăţii nu s-a constituit o celulă de criză şi acuză oficialii guvernamentali că nu sunt capabili să gestioneze această situaţie.

Gavrilescu cere demisia ministrului Sănătăţii

„Ultimul raport pe care îl am a pus în evidenţă trei infecţii cu Escherichia coli enteropatogeni şi mai multe infecţii cu diverşi viruşi. Acest lucru nu leagă în niciun fel cazurile între ele. Acestea sunt datele de care dispun până în acest moment, continuăm investigaţiile, sunt oameni specializaţi care o fac şi sincer îmi exprim întreaga compasiune pentru pierderea pe care au avut-o cele două familii”, a declarat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, care a precizat că deşi au fost depuse toate eforturile pentru a identifica ce a dus la aceste îmbolnăviri nu a fost găsit încă un răspuns.

Nemulţumită de modul în care actualul şef de la Sănătate gestionează cazul bebeluşilor de la Marie Curie, Graţiela Gavrilescu, membru în comisia de sănătate, a cerut demisia acestuia. „Am spus că voi cere demisia a doua oară pentru proasta gestiune a situaţiei acestor minunaţi copilaşi”, a spus Gavrilescu, potrivit B1 TV.

În cursul zilei de ieri, preşedintele ANSVSA, Andrei Butaru, a declarat că au fost făcute analize doar pentru pesticide, nu şi pentru E-coli. „Noi putem să facem anumite analize în funcţie de cererile pe care le avem, dar asta numai în cadrul Institutului de Sănătate Publică Veterinară. Există un procotocol, foarte clar stabilit, la cerere se pot face aceste analize”, a declarat Butaru.

Autorităţile ar putea fi însă obligate să înăsprească verificările la frontieră. În acest moment, potrivit legislaţiei europene, doar 10% din fructele şi legumele care ajung în ţară sunt controlate de inspectorii sanitar-veterinari.

Coşmarul bebeluşilor continuă

Coşmarul familiilor bebeluşilor din Argeş, internaţi cu sindrom hemolitic uremic la Spitalul „Marie Curie” din Capitală continuă, după ce luni, o micuţă a pierdut lupta pentru viaţă, bilanţul negru ajungând, în prezent, la două decese. Fetiţa, care abia împlinise vârsta de un an pe 22 ianuarie 2016, a făcut hemoragie cerebrală, decesul ei luându-i prin surprindere chiar şi pe doctori, care arată că boala care i-a ţintuit la pat pe cei 10 copii este una „imprevizibilă”.

Patru din cei zece micuţi internaţi, care au între şase luni şi trei ani, se află pe secţia de terapie intensivă, doi dintre ei fiind ventilaţi mecanic şi cu şanse reduse de supravieţuire. Alţi şase sunt internaţi pe secţia de nefrologie, trei dintre ei necesitând dializă peritoneală, după cum a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Denis Stănescu, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe de la „Marie Curie”.

Cazurile care au cutremurat întreaga Românie au scos la iveală incompetenţa autorităţilor, incapabile să spună exact ce a dus la contaminarea copiilor care sunt acum ţintuiţi la pat, în stare gravă. Cazurile au intrat în atenţia medicilor încă din data de 9 februarie 2016.

Concret, controalele autorităţilor sanitar-veterinare au arătat că protocoalele incriminate până acum nu reprezintă sursa îmbolnăvirii în cazul bebeluşilor care au fost transferaţi de la Spitalul de Pediatrie Piteşti în unitatea bucureşteană. „Rezultatele au fost negative pentru probele prelevate din portocale  privind depăşirea limitelor admise de reziduuri de pesticide”, au transmis oficialii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Nici Ministerul Sănătăţii nu a făcut lumină în acest caz, cu toate că a trimis corpul de control la Spitalul de Pediatrie din Argeş încă de săptămâna trecută. Luni, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, susţinea, într-o şedinţă care a avut loc la Palatul Parlamentului, că se verifică alte variante de infecţii şi intoxicaţii, în condiţiile în care până în prezent nu s-a confirmat niciuna dintre ipotezele pe care specialiştii le-au avut în vedere.

„Verificăm în continuare toate ipotezele pe care le avem. Au fost menţionate variate infecţii, intoxicaţii. Niciuna dintre ele nu a putut fi confirmată până în acest moment prin tehnicile de care dispunem. Sunt baterii de teste care verifică mai multe", a explicat ministrul Sănătăţii, precizând că ceea ce se întâmplă este „absolut regretabil”.

Apa şi laptele praf, la control

Şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Argeş au făcut luni publice rezultatele preliminare pentru probele recoltate la domiciliile copiilor internaţi în Capitală. Din primele rezultate făcute publice, probele de apă recoltate din gospodărie nu pot fi incriminate pentru apariţia infecţiei, apa fiind potabilă. „Apa minerală necarbogazoasă recoltată de la supermarketurile indicate de părinţi este, la rândul ei, potabilă. Nepotabilă a ieşit apa dintr-o gospodărie din Topoloveni dar, din declaraţiile părinţilor, apa de aici era fiartă, folosită numai pentru prepararea supelor. Şi tot nepotabilă a fost declarată şi apa de la izvorul public Ştefăneşti - drum Gogoieşti, Punct Vlada, deşi părinţii spun că nu au folosit niciodată acest izvor pentru prepararea hranei copilului”, au arătat oficialii de la DSP Argeş.

Aceiaşi oficiali afirmă că probele de lapte praf recoltate din farmacii corespund standardelor în vigoare. „Microaeroflora şi suprafeţele Spitalului de Pediatrie Piteşti se încadrează în limite normale”, a mai notat DSP Argeş.

Partea bună, potrivit doctorului Denis Stănescu, de la Spitalul „Marie Curie” este că nu au mai apărut şi alte cazuri de sindrom hemolitic uremic, adică de E-coli.

„Ironia sorţii face ca la foarte scurt timp după ce s-a după ce s-a stins primul pacient, un al doilea să aibă o evoluţie izbitor de asemănătoare cu degradarea bruscă, violentă a stării generale. A fost şi el intubat, resuscitat. Este în momentul de faţă ventilat de aparatele de respiraţie artificială”, a declarat şi doctorul Radu Tăbăcaru, şeful secţiei de Terapie Intensivă din spitalul amintit, adăugând că se aşteaptă la surprize majore de la oricare din micuţii care sunt acum pe secţia sa.

În unele cazuri este nevoie de transplant de rinichi

„Se face tot ce trebuie pentru aceşti copii, dar sunt complicaţii care merg în lanţ. Nu şti niciodată cum poate evolua. Aceşti copii pot să rămână cu un grad de insuficienţă renală şi, în cazuri rare, pot avea nevoie de transplant. Durează mult până când rinichiul îşi reia funcţia. Sursa de contagiune a fost mică, altfel am fi avut mai multe cazuri”, a explicat, pentru „Adevărul”, şefa secţiei UPU de la „Marie Curie”.

Dacă în cazul primului bebeluş care avea 11 luni când a pierdut săptămâna trecută lupta pentru viaţă părinţii au refuzat autopsia, cei care şi-au pierdut luni fetiţa urmează să afle dacă a fost, într-adevăr, vorba de o sângerare cerebrală, aşa cum suspectează doctorii de la spitalul bucureştean. „Toată situaţia este urmărită de poliţie s-a deschis un caz penal, se face necropsie la INML”, a precizat doctorul Tăbăcaru.

Epidemiolog: „Există o legătură între cazuri”

Pe de altă parte, un specialist în epidemiologie a declarat, pentru „Adevărul”, că trebuie să fie o sursă comună de contaminare în cazul acestor copii.

„E vorba de aceeaşi categorie de vârstă, din 4-5 localităţi argeşene. Este clar o sursă comună de producere. Ce este cert e că E-coli nu se ia din spital, s-a exclus ideea că de vină sunt apa şi portocalele, dar e clar vorba de un aliment. În cazul în care există sindrom hemolitic uremic în acelaşi areal geografic cu aceleaşi manifestări trebuie să fie ceva în comun”, a completat epidemiologul.

Acesta a mai arătat că infecţia cu E-coli debutează cu diaree, apoi cu hemoragie în scaun şi ajunge la complicaţii precum trombocitomia şi insuficienţa renală. Concret, E-coli este o toxină care, netratată corect, lezează capilarele vasculare din rinichi. „Tratamentul poate dura câteva săptămâni”, a mai spus epidemiologul, precizând că unele cazuri nu au fost depistate la timp de medicii din Argeş.

Ce este boala de care suferă bebeluşii

Boala nu se transmite de la om la om şi se ia din apă sau din alimente contaminate. Sindromul hemolitic uremic se caracterizează prin insuficienţă renală acută, anemie şi o scădere bruscă şi severă a numărului de trombocite, celulele care ajută la coagularea sângelui.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite