Declaraţia falsă a lui Piedone despre avizarea clubului Colectiv. Acordul de funcţionare trebuia anulat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Cristian Popescu Piedone a declarat că nu are ce să-şi reproşeze pentru că, din punctul de vedere al Primăriei Sectorului 4, clubul Colectiv, în care s-a întâmplat incendiul din 30 octombrie, funcţiona legal. Însă, actele depuse la Primărie pentru eliberarea acordului de funcţionare arată că declaraţia primarului Piedone este falsă: acordul de funcţionare a fost eliberat, deşi, potrivit legii, ar fi trebuit anulat după 50 de zile.

A doua zi după tragedia din Colectiv, primarul Sectorului 4 declara: 

„Avem la dosar toate actele, am îndeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de funcţionare (…) Legea Poliţiei locale spune că pentru eliberarea acordului de funcţionare trebuie să avem acordul locatarului, contractul de închiriere, titlul de proprietate, datele de identificare de la Registrul Comerţului. Locatarul dă declaraţie pe proprie răspundere despre ce activitatea pe care trebuie să o desfăşoare. Acordul de funcţionare însumează toate acordurile de la toate institituţiile“ 

Echipa Factual.ro, formată din experţi în varii domenii, printre care, legislaţie şi administraţie publică, a verificat dacă au fost îndeplinite toate normele legale de eliberare a acordului de funcţionare. În data de 16 noiembrie 2014 a fost depusă cererea pentru eliberarea acordului de funcţionare, ca parte a documentaţiei solicitate conform legii.

Potrivit documentelor publicate pe site-ul Primăriei Sectorului 4, cererea a fost depusă şi înregistrată în 6 noiembrie 2014. 

image

În Noul Cod de Procedură Civilă se arată că termenele sunt calculate pe zile calendaristice, conform art. 181.

Art. 181

Calculul termenelor

(1) Termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează:

1. când termenul se socoteşte pe ore, acesta începe să curgă de la ora zero a zilei următoare;

2. când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;

3. când termenul se socoteşte pe săptămâni, luni sau ani, el se împlineşte în ziua corespunzătoare din ultima săptămână ori lună sau din ultimul an. Dacă ultima lună nu are zi corespunzătoare celei în care termenul a început să curgă, termenul se împlineşte în ultima zi a acestei luni.

(2) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează. 

30 de zile de la depunerea cererii pentru acordul de funcţionare

Primăria Sector 4 ar fi trebuit să soluţioneze favorabil cererea în 30 de zile de la data depunerii cererii. Termenul de 30 zile începe să curgă din data de 7 noiembrie 2014, şi s-ar fi împlinit pe 7 decembrie, într-o duminică. Termenul de 30 de zile pentru soluţionarea cererii pentru eliberarea Acordului de funcţionare se împlinea, aşadar, luni, pe 8 decembrie 2014. 

După 50 de zile acordul trebuia anulat

În acelaşi timp, la sfârşitul cererii se precizează că, dacă Acordul de funcţionare nu este ridicat în termen de 50 de zile de la depunerea documentaţiei, acesta este anulat. Termenul de 50 de zile, începând cu data de 7 noiembrie 2014, s-ar fi împlinit pe 28 decembrie 2014, într-o duminică. Astfel, termenul de 50 de zile până la anularea Acordului de funcţionare ar fi expirat luni, 29 decembrie 2014.

Acordul a fost dat după 67 de zile

Conform Acordului de funcţionare publicat pe site-ul Primăriei Sectorului 4, acesta a fost eliberat pe data de 14 ianuarie 2015, la 67 de zile de la depunerea documentelor.

image

Prin urmare, Factual.ro dovedeşte că afirmaţia primarului Piedone este una falsă, cel puţin în ceea ce priveşte normele legale despre termenele de eliberare a Acordului de funcţionare. Aceste norme nu au fost respectate, iar Acordul ar fi trebuit anulat după 50 de zile de la depunerea cererii, fapt care nu s-a întâmplat. Astfel, dacă acest Acord ar fi fost anulat, atunci nu ar fi putut fi eliberată nici o Autorizaţie de funcţionare pentru clubul Colectiv în care, vineri seara, a izbucnit un incendiu în urma cărora 32 de oameni au murit şi peste o sută au fost răniţi. 
 

Piedone a dat avizele la foc automat

Funcţionarii Primăriei sectorului 4 au închis ochii şi mai departe. Tototodată, la 6 noiembrie 2014, împuternicitul SC Colectiv SRL, Paul Cătălin Gancea a depus cereri pentru eliberarea atât a acordului de funcţionare, cât şi a autorizaţiei de funcţionare. În ultimul document, acesta a declarat în fals că firma deţine acord de funcţionare, cu toate că cererea pentru acesta fusese depusă chiar atunci. Nimeni nu a sesizat falsul grosolan, iar pe 14 ianuarie 2014, primarul Piedone i-a eliberat ambele documente.

În practică, acest lucru este imposibil. Asta pentru că, după eliberarea acordului de funcţionare, Primăria este obligată să verifice îndeplinirea tuturor condiţiilor legale, ceea ce nu se poate face într-o zi.

image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite