Decizie irevocabilă a Curţii Supreme: Pagina de Facebook este spaţiu public, nu privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O decizie irevocabilă a Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie stabileşte că profilul personal de Facebook, chiar dacă este accesibil unui număr restrâns de persoane, constituie spaţiu public, şi nu privat.

Instanţa supremă a respins astfel că nefondat recursul unui fost director din prefectura Mureş, care a contestat o sancţiune primită de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării din cauza unei postări pe pagină personală de Facebook, potrivit Hotnews. Cazul este o premieră pentru justiţia românească.

Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie a pronunţat decizia irevocabilă pe 27 noiembrie, după o lună de amânare a pronunţării. Curtea de Apel Târgu Mureş stabilise, într-o cauza judecată în contencios administrativ în ianuarie 2013, că pagină de Facebook este spaţiu public.

La început de 2012, în timpul protestelor împotriva guvernului Boc, Mircea Munteanu, fostul director de cabinet al prefectului din Târgu Mureş, a postat pe pagină personală de Facebook mesajul “Arbeit macht frei - asta să înţeleagă protestatarii”.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a sancţionat pe Munteanu, în februarie 2012, cu o amendă contravenţională în valoare de 1.000 de lei, pe motiv că “fapta constituie o propagandă naţionalistă care aduce atingere demnităţii umane şi creează o atmosferă degradantă, umilitoare şi ofensatoare îndreptată împotriva grupului de protestatari”.

Munteanu a atacat hotărârea în instanţă, invocând între altele şi faptul că pagină să de Facebook, unde a postat mesajul incriminat, ar fi spaţiu privat, nu public. Instanţa din Mureş i-a respins contestaţia fostului director de cabinet, iar acesta a mers la ICCJ unde a înaintat recurs.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite