Decizie favorabilă în prima instanţă pentru fraţii Micula: Oamenii de afaceri ar putea rămâne cu banii viraţi de statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fraţii Ioan şi Viorel Micula FOTO Adevarul
Fraţii Ioan şi Viorel Micula FOTO Adevarul

Tribunalul UE a anulat, marţi, 18 iunie, o decizie a Comisiei Europene din 2015, care a stabilit că plata despăgubirilor acordate fraţilor Micula constituie ajutor de stat incompatibil cu piaţa internă şi prin care s-a dispus recuperarea sumelor plătite deja de statul român. Decizia Tribunalului nu este definitivă, urmând să ajungă în a doua instanţă, la Curtea Europeană de Justiţie.

Tribunalul UE a anulat, marţi, decizia Comisiei Europene din 2015 privind recuperarea de către România a unor despăgubiri date oamenilor de afaceri Viorel şi Ioan Micula, în urma unui arbitraj la Curtea de la Washington (ICSID), anunţă Hotnews.ro.

În 2015, fraţii Micula şi firmele lor au primit din partea statului român, prin executor judecătoresc sau transferuri voluntare, peste 550 milioane de lei. Banii au ajuns în conturile fraţilor Micula în februarie 2015. Pe 30 martie 2015, 30 martie 2015, Comisia Europeană a considerat că sunt ajutoare de stat ilegale. Mai exact, a adoptat o decizie în care concluziona că suma plătită de România drept despăgubiri celor doi investitori şi societăţilor acestora încalcă normele UE privind ajutoarele de stat. Astfel, CE obliga România să recupereze despăgubirile de la beneficiari. Fraţii Micula au atacat la Tribunalul UE această decizie şi a fost câştigată marţi, în primă instanţă. Tribunalul a mai decis că toate cheltuielile de judecată vor fi suportate de Comisia Europeană, inclusiv ale fraţilor Micula şi firmelor pe care le-au introdus parte în proces.

Istoricul litigiului

Într-un proces ce durează mai bine de zece ani de zile, fraţii Micula au dat statul român în judecată la tribunalul arbitral sub egida ICSID (Washington) pe motiv ca nu a respectat acordarea de ajutoare de stat promise companiilor European Food SA, Starmill SRL, Multipack SRL şi Scandic Distilleries SA în baza unui acord între statul suedez şi statul român, fraţii Micula fiind cetăţeni suedezi.

În 2009, prin hotărârea arbitrală, tribunalul arbitral a acordat reclamanţilor din procedura arbitrală despăgubiri din partea României în cuantum de 791 882 452 de lei româneşti (RON) (aproximativ 178 de milioane de euro). Viorel Micula a introdus mai multe cereri de recunoaştere a hotărârii arbitrale la instanţele din Belgia, Franţa, Luxemburg, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi din Statele Unite ale Americii. 

În data de 31 ianuarie 2014, serviciile Comisiei au informat autorităţile române că orice punere în aplicare sau executare a hotărârii arbitrale ar constitui un ajutor nou şi ar trebui să facă obiectul unei notificări adresate Comisiei.

Ulterior, la 20 februarie 2014, autorităţile române au informat serviciile Comisiei cu privire la plata parţială a despăgubirilor pe care tribunalul arbitral le acordase reclamanţilor din procedura arbitrală, prin compensarea taxelor şi impozitelor datorate autorităţilor române de unul dintre reclamanţi (European Food). Datoria fiscală astfel compensată se ridica la suma de 337 492 864 RON (aproximativ 76 000 000 de euro). În plus, România a solicitat clarificări suplimentare din partea serviciilor Comisiei cu privire la posibilitatea de a plăti suma restantă unei persoane fizice (domnilor Viorel şi Ioan Micula sau oricărei alte persoane fizice căreia i se putea cesiona creanţa).

La 30 martie 2015, Comisia Europeană a adoptat decizia anulată marţi de Tribunalul Uniunii Europene. Decizia prevedea în esenţă că ”Plata despăgubirilor acordate de tribunalul arbitral […] unităţii economice unice din care fac parte Viorel Micula, Ioan Micula, […] European Food, […] Starmill, […] Multipack, European Drinks, Rieni Drinks, Scandic Distilleries, Transilvania General Import‑Export şi West Leasing constituie ajutor de stat în sensul articolului 107 alineatul (1) [TFUE], ajutor care este incompatibil cu piaţa internă”.

Comisia mai dispunea prin decizie ca România să recupereze ” toate ajutoarele incompatibile menţionate la articolul 1 care au fost deja plătite oricăreia dintre entităţile care alcătuiesc unitatea economică unică ce beneficiază de respectivul ajutor prin punerea în aplicare sau executarea parţială a hotărârii arbitrale […], precum şi orice ajutor plătit oricăreia dintre entităţile care alcătuiesc unitatea economică unică ce beneficiază de respectivul ajutor printr‑o punere în aplicare ulterioară a hotărârii arbitrale […] care nu a fost adus la cunoştinţa Comisiei sau orice ajutor plătit după data adoptării prezentei decizii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite