Decizie ÎCCJ într-un dosar Microsoft: Procesul penal pentru mai multe fapte a încetat. Achitări pentru alte infracţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Judecătorii au decis, într-o primă sentinţă dintr-un dosar privind contractele statului român pentru licenţele Microsoft, achitări şi încetarea procesului penal pentru anumite infracţiuni pentru care cei vizaţi au fost deja judecaţi. Decizia instanţei supreme nu este definitivă.

“Cu unanimitate, în temeiul art.396 alin.1 şi 6 C.pr.pen. cu ref. la art.16 alin.1 lit. i comb. cu art.6 (ne bis in idem) C.pr.pen. încetează procesul penal faţă de inculpaţii PESCARIU DINU MIHAIL şi FLORICĂ CLAUDIU IONUŢ pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art.47 C.pen. rap. la art.13/2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. şi art.309 C.pen.

II. Cu majoritate, în temeiul art.396 alin.1 şi 6 C.pr.pen. cu ref. la art.16 alin.1 lit. i comb. cu art.6 (ne bis in idem) C.pr.pen. încetează procesul penal faţă de inculpatul SANDU GABRIEL pentru infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prevăzută şi pedepsită de art.13/2 din Legea nr.78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 C.pen. şi art.309 C.pen.

III. Cu majoritate, în temeiul art.396 alin.5 C.pr.pen. cu ref. la art.16 alin.1 lit.b teza I C.pr.pen., achită pe inculpatul TATOMIR CĂLIN pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art.48 C.pen. rap. la art.13/2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. şi art.309 C.pen. IV.

Cu unanimitate, în temeiul art.396 alin.5 C.pr.pen. cu ref. la art.16 alin.1 lit.b teza I C.pr.pen. achită pe inculpatul FLORICĂ CLAUDIU IONUŢ pentru infracţiunea de spălarea banilor prev. de art. 29 alin. 1 lit. c din Legea nr. 656/2002.

VI. Cu majoritate, în temeiul art.396 alin.5 C.pr.pen. cu ref. la art.16 alin.1 lit.b teza I C.pr.pen., achită pe inculpaţii: PESCARIU DINU MIHAI pentru infracţiunea de spălarea banilor prev. de art.29 alin.1 lit.a şi c din Legea nr.656/2002, FLORICĂ CLAUDIU IONUŢ pentru infracţiunea de spălarea banilor prev. de art.29 alin.1 lit.a din Legea nr.656/2002, şi TATOMIR CĂLIN pentru infracţiunea de spălarea banilor prev. de art. 29 alin.1 lit.a din Legea nr.656/2002”, este decizia ÎCCJ.

Judecătorii motivează achitările prin articolul de lege potrivit căruia "fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege".

DNA: Prejudiciu de peste 50 de milioane de euro

În dosar sunt vizaţi oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, fostul director general al Microsoft România, Călin Tatomir, şi fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu. Cauza a fost trimisă în judecată în 2017.

Potrivit DNA, Claudiu Florică şi Dinu Pescariu i-ar fi dat peste 2 milioane de euro lui Gabriel Sandu pentru a îi favoriza în câştigarea licitaţiei pentru reînnoirea contractului de închiriere de licenţe Microsoft.

“Documentaţia care a stat la baza licitaţiei (referat de necesitate şi caiet de sarcini) conţinea condiţii restrictive nejustificate de participare la licitaţia organizată de către MCSI, fiind favorizată în acest mod D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din pare făcea parte şi firma Dim Soft SRL.

De asemenea, prin răspunsurile la solicitările de clarificări formulate în cadrul procedurii de licitaţie, inculpatul Sandu Gabriel a menţinut condiţiile restrictive prin care să fie favorizată D.Con-Net AG.

Astfel, s-au impus condiţii conform cărora participante la licitaţie puteau să fie doar firme care avuseseră încheiate contracte de un anumit tip şi peste o anumită valoare şi care să fi fost executate în România, în ultimii trei ani. Condiţiile respective erau îndeplinite de o singură societate din lume, respectiv Dim Soft SRL”, explica DNA.

Procurorii spuneau că în câştigarea licitaţiie de asocierea formată din firmele conduse de cei doi afacerişti s-ar fi implicat şi Călin Tatomir, directorul general Microsoft România.

“Sprijinul acordat de către Tatomir Călin firmei D.Con-Net AG, lider al asocierii, a rezultat şi din faptul că acesta a refuzat să transmită către un alt potenţial participant la licitaţie, o scrisoare de confirmare din partea producătorului privind acordul acestuia pentru livrarea orelor de consultanţă şi suport (aceasta fiind una dintre cerinţele restrictive impuse în documentaţia de atribuire).

În urma câştigării licitaţiei publice, a fost încheiat contractul de furnizare de produse nr. 35/09.09.2009 dintre MCSI şi consorţiul D.Con-Net AG, în calitate de lider al asocierii. Din asociere făcea parte şi Dim Soft S.R.L. Valoarea totală a contractului reprezentând suma ce trebuia plătită de minister era de 90.182.344,76 euro”, susţinea DNA.

Prejudiciul reţinut de procurori era de 51.396.344,76 euro, reprezentând diferenţa dintre suma plătită de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (90.182.344,76 euro) şi suma care a fost facturată de către furnizorul de licenţe către S.C. Dim Soft S.R.L. (38.786.000 euro).

Sursa citată arată că din banii obţinuţi de asocierea de firme au fost plătite către Microsoft România orele de consultanţă şi suport.

“În continuare, din dispoziţia inculpatului Tatomir Călin, Microsoft România S.R.L. a subcontractat în mod fictiv cea mai mare parte a orelor de consultanţă şi suport către societăţile controlate de acesta şi inculpatul Florică Claudiu Ionuţ, scopul subcontractării fiind acela de a ascunde originea ilicită a sumei de 11.930.096,98 lei, reprezentând o parte din folosul patrimonial necuvenit obţinut din infracţiunea de abuz în serviciu de către D.Con-Net AG. Din totalul sumei de 11.930.096,98 lei, disimulată în maniera de mai sus, suma de 4.109.224,57 lei, a fost însuşită de inculpatul Tatomir Călin, iar diferenţa de 7.820.872,41 lei, a fost însuşită de inculpatul Florică Claudiu Ionuţ, ambele persoane cunoscând faptul că banii respectivi reprezentau o parte din folosul patrimonial necuvenit obţinut din infracţiunea de abuz în serviciu de către D.Con-Net AG, în urma câştigării licitaţiei publice”, se menţiona în comunicatul transmis la trimiterea în judecată.

Anchetatorii susţin că Dinu Pescariu şi Claudiu Florică ar fi transferat în conturi offshore peste 18 milioane de euro, iar ulterior peste 9 milioane de euro ar fi fost transferaţi de Pescariu într-un cont personală la o bancă elveţiana.

Mai multe persoane, foşti demnitari şi oameni de afaceri, au fost condamnate de-a lungul timpului pentru infracţiuni în legătură cu încheierea unor contracte pentru licenţe Microsoft.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite