De ce vrea Voiculescu strămutarea procesului ICA de la Curtea de Apel Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu încearcă din nou să tergiverseze dosarul privatizării ICA FOTO Adevărul
Dan Voiculescu încearcă din nou să tergiverseze dosarul privatizării ICA FOTO Adevărul

Fostul senator Dan Voiculescu, judecat în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, încearcă să tergiverseze procesul prin noi stratageme. Voiculescu invocă lipsa de imparţailitate a magistraţilor desemnaţi să judece cazul.

Ultima strategie a lui Dan Voiculescu de a tergiversa dosarul ICA, şi anume strămutarea procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, se bazează pe acuzaţia că noii judecători nu ar fi fost desemnaţi în complet prin repartizarea aleatorie a dosarului, ci prin decizie a Colegiului de Conducere a instanţei.
Surse judiciare susţin că strategia este destul de fragilă: dosarul ICA a fost o dată repartizat aleatoriu atunci când a intrat pe rol la Curtea de Apel, ajungând la completul format din judecătorii Stan Mustaţă şi Florea Duţă.

Pe parcursul derulării procesului, cei doi judecători au ieşit din complet, din motive diferite: Stan Mustaţă a fost arestat pentru corupţie, iar Florea Duţă şi-a depus cerere de pensionare, începând cu data de 1 iulie. Potrivit surselor judiciare, în aceste situaţii, nu se mai recurge la o nouă repartizare aleatorie a aceluiaşi dosar, ci se completează completul, fie cu judecători de la aceeaşi instanţă, fie cu judecători transferaţi sau promovaţi de la instanţele inferioare.

Solicitarea depusă de avocaţii lui Dan Voiculescu de strămutare a dosarului privind privatizarea ICA se judecă în 24 septembrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Voiculescu a cerut, vineri, strămutarea după ce la termenul din 1 iulie al procesului avocaţii acestuia au acuzat faptul că noul preşedinte al completului de judecată nu este imparţial.

Cum explică avocatul Mateuţ mutarea procesului

Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul GRIVCO, aflat chiar pe terenul ICA, a cărui privatizare este incriminată în dosar, avocatul Gheorghiţă Mateuţ a explicat de ce a cerut, în numele clientului său, strămutarea procesului la o altă instanţă de judecată.

Apărătorul a invocat lipsa de imparţialitate a judecătorilor, cu toate că anterior Dan Voiculescu declarase că are încredere în noii magistraţi desemnaţi. Tocmai modalidatea de numire a acestora – nominalizaţi direct de Colegiul Curţii de Apel şi nu reapartizaţi aleatoriu – a fost acuzată de avocat. Gheorghiţă Mateuţ susţine că magistraţii ar fi fost fost aduşi special de la Tribunalul Bucureşti pentru a judeca dosarul ICA.

”Am apreciat că sunt suspiciuni rezonabile privind lipsa de imparţialitate a magistraţilor. Aceştia nu au fost aleşi aleatoriu, ci desemnaţi. Numirea acestor judecători, prin hotărârea Colegiului Curţii de Apel, a împiedicat numirea aleatorie. Suspiciunea se desprinde şi din maniera în care a demarat acest proces. Eu mă îndoiesc că au avut timpul necesar studierii dosarului, dacă la 30 iunie erau la Tribunalul Bucureşti, iar la 1 iulie au fost numiţi la Curtea de Apel. În plus, procesul a debutat cu luarea unei măsuri asiguratorii”, a spus Mateuţ. Avocatul a mai precizat că” presiunile mediatice excesive au afectat imparţialitatea judecătorilor”.

Cronologia evenimentelor

1 iunie – Are loc concursul de promovare la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care a scos la concurs două posturi, eliberate din cauza arestării jduecătorului Stan Mustaţă şi a pensionarii judecătorului Florea Duţă – ambii din compunerea completului care judeca dosarul lui Dan Voiculescu. Pentru cele două posturi s-au înscris 22 de magistraţi.
17 iunie – Se anunţă rezultatele concursului. Sunt declaraţi câştigători judecătorii Mihai Alexandru Mihalcea, cu media 9,525, şi Camelia Bogdan, cu media 9,425, ambii provenind de la Tribunalul Bucureşti.
18 iunie – CSM validează rezultatele concursului i aprobă transferul celor doi judecători la Curtea de Apel Bucureşti, începând cu data de 1 iulie 2014.
26 iunie – Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti, ştiind că urmează să îi sosească doi noi magistraţi, îi repartizează în completele care aveau posturi libere. Printre aceste complete, se numără şi cel descompletat prin arestarea lui Stan Mustaţă şi prin pensionarea lui Florea Duţă.
1 iunie – Judecătorii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea îşi încep activitatea la Curtea de Apel Bucureşti, zi în care se judecă şi un termen al procesului lui Dan Voiculescu. Magistraţii resping o serie de excepţii ridicate de avocaţi, dar toate erau pe procedură, deci nu necesitau aprofundarea dosarului.

Un ONG anti-Băsescu

Dan Voiculescu a declarat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul Grivco, că a înfiinţat un ONG care va avea ca obiect de activitate anchetarea tuturor activităţilor preşedintelui Traian Băsescu din 1989 până în prezent, în special în ultimii 10 ani.

El a mai discutat şi cu mai mulţi profesori renumiţi din dreptul penal pentru a realiza un manual format numai din studii de caz, mai exact, „cele mai aberante din justiţia română”. Voiculşescu propune ca acest manual să fie predat la facultăţile de drept, să fie tradus în mai multe limbi şi distribuit în ţări în care “democraţia e confundată cu dictatura”. Acesta a refuzat să ofere clarificări despre dosarele în care este cercetat şi să răspundă la întrebările pe teme economice şi juridice, pe motivă că se află sub control judiciar.

Voiculescu, obligat să vină zilnic la poliţie

Fostul senator Dan Voiculescu s-a prezentat sâmbătă la Poliţia Ilfov, aceasta fiind una din prevederile controlului judiciar, măsură instituită de anchetatorii DNAîn dosarul de şantajare a lui Nelu Iordache. Voiculescu a negat orice fel de întâlnire cu omul de afaceri, susţinând că nu l-a mai văzut 20 de ani.

„Doi denunţători au spus că mi-au dat mie bani pentru că i-am şantajat. E bine să ştie toată lumea: pe Nelu Iordache l-am cunoscut acum 20 de ani şi de atunci nu l-am mai văzut. Repet. Nu l-am mai văzut. Cum poţi să şantajezi un om dacă nu te întâlneşti cu el? Iar pe al doilea nu-l cunosc deloc. E o făcătură!”, a spus Voiculescu. Declaraţia acestuia pare însă neverosimilă. Iniţial, fondatorul Antenelor a spus că nu l-a cunoscut niciodată pe Iordache. Pe de altă parte, cel de-al doilea denunţător pe care Voiculescu neagă, de asemenea că l-ar fi cunoscut, omul de afaceri Octavian Creţu, acţionar la Romaqua, a fost, în perioada 2005-2006, chiar vicepreşedinte al Partidului Conservator.

Sub control judiciar

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Dan Voiculescu trebuie să respecte mai multe obligaţii. Astfel, Voiculescu trebuie să se prezinte la poliţie conform programului stabilit sau ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura cu privire la schimbarea locuinţei, să nu părăsească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului şi să nu se apropie de denunţători, de martori sau să comunice cu aceste persoane.
 

Citeşte şi:

Cererea lui Voiculescu de strămutare a dosarului ICA se judecă în 24 septembrie la instanţa supremă

Sorin Oancea (B1 TV) răspunde la acuzaţiile lui Voiculescu: Oi fi venit eu în şlapi la el, dar i-am construit afacerile media

Voiculescu: Voi pune bazele unui ONG de investigaţii care va analiza activităţile lui Traian Băsescu din 1989 încoace

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite